Sport

Norsk turntalent med historisk bragd: – Konkurrenter var glade på mine vegne

Nå får Pietro Oliver Giachino (22) anerkjennelse utenfra.

Glede i Cottbus. Endelig kom Pietro Oliver Giachino seg opp på pallen.
  • Mette Bugge
    Journalist

– Jeg har de siste dagene fått mange meldinger fra turnere i Finland, Nederland og Italia som sier de er glade på mine vegne, sier 22-åringen fra Njård.

Onsdag ble han feiret med kake i Norges Turnforbund etter 3.-plassen i verdenscupen i tyske Cottbus. Ingen norsk turner har noen gang kommet på pallen i en slik sammenheng.

I denne cupen, den siste av åtte i 2017, var det 40 turnere fra hele verden som deltok i. De beste åtte gikk videre til finalene.

Giachino, som har norsk mor og italiensk far, klarte det i de to øvelsene han stilte opp i, svingstang og bøylehest. Og det ga henholdsvis 3.- og 12.-plass.

Les også

«Du må spise turn, drømme turn og snakke turn»

Har hatt fremgang de siste årene

Norgesmesteren fra 2016 og 2017 stråler. 25. plass i VM i Canada tidligere i høst var bare én plass fra en VM-finale.

Da han nå kom til finalen og gjorde det så bra i favorittøvelsen svingstang, kjentes det veldig godt. For der møtte han turnere fra blant annet USA, Kina og Japan og slo flere av dem.

Poengsummen 14.000 er vanskelig å sammenligne med slik systemet var før, da 10 var toppkarakter. Det viste seg at det spennet ble for smalt.

I flere år nå er det summen av vanskelighetsgraden som avgjør hvor høyt man kan komme, og så får de aktive trekk etter den.

– Sånn sett er det ingen øvre maksgrense, sier Giachino.

Ti år langt samarbeid

De siste ti årene har Njård-turneren hatt samme trener, Gabriel Negru, opprinnelig fra Romania.

Nå er han også blitt landslagstrener, og mener det eleven har oppnådd er et gjennombrudd.

– Ja, og et fantastisk resultat. Det er en bekreftelse på at det vi holder på med er riktig, med tanke på å nå det internasjonale nivået. For Pietro er det en kjempegod premiering å få til dette, sier treneren som tidlig så at Giachino var et godt emne.

– Jeg så at han hadde et stort potensial da han var ung: Kroppen, bevegelsene, linjen. Dessuten er han veldig ambisiøs, målbevisst og flink til å prioritere.

Svingstang er yndlingsøvelsen og her går det unna.

OL i Rio glapp

Før OL i Brasil viste han et høyt nivå og vanskelighetsgrad, men Stian Skjerahaug var bedre til slutt. Nå sliter Skjerahaug med skader, mens Giachino har blomstret ytterligere.

– Han har trengt tid til å stabilisere seg, mener treneren.

En norsk triumf i en idrett som er så stor internasjonalt, legges merke til

– Det gir en stor motivasjon for dem som kommer bak. Konkurransen i Cottbus er dessuten svært anerkjent. Den har pågått i over 40 år.

Kristin Gilbert, president i Norges Gymnastikk- og Turnforbund, dro til den europeiske kongressen i Kroatia torsdag, men rakk å sette pris på landslagsturneren.

Les også

Skjerahaug flytter til Oslo og satser mot nytt OL

Sentral satsing er positivt

Forbundet har de siste årene valgt å samle de aktive herreturnerne i Oslo, slik at de kan trene sammen på daglig basis. Det har gitt et stort løft. Tidligere toppturner Flemming Solberg har vært sentral for utviklingen.

– For oss er det Pietro har fått til en viktig prestasjon, det å klare å nå nivået og vanskelighetsgraden i en idrett som blir regnet som en av de tre store i OL. Friidrett, svømming og turn er i et slikt sjikt, sier hun, og håper at Norge også kan markere seg på kongressen i Split.

For der er det foreslått tre kandidatene til verv: Tom Tingvoll, som er foreslått som president i teknisk komité turn menn, Marie Moltubak som er kandidat til å være medlem i teknisk komité i rytmisk gymnastikk, og Heidi Marie Taksdal som kan komme inn i komiteen for breddeaktivitet: Gymnastikk for alle. Hun har sittet i to perioder, men vil gjerne fortsette.

Stolt Pietro Oliver Giachino etter pallplassen i Tyskland. Foran ham var vinner Andreas Bretschneider fra Tyskland og toer Marvin Kimble fra USA.

Nå vil han videre

For Giachino derimot, er det ikke lenger bredde, men topp elite alt handler om.

Det at han slo så mange turnere fra nasjoner som tilhører det ypperste selskapet, ga mersmak.

– Det er ingen tvil om at jeg satser på en plass til OL i Tokyo, sier han.

Hør Aftenpodden Sport hvor vi oppsummerer årets sesong i Eliteserien. Kåringer, ris og ros hånd i hånd:

Les mer om

  1. OL
  2. Turn
  3. Sosiale medier
  4. Mette Bugge