Dyrt å spille i Norge
Nordmenn er blant de ivrigste golferne i Europa selv om vi også betaler mest.
Det viser en undersøkelse gjort av revisjons— og rådgivningsselskapet KPMG. Det er i dag 122.000 registrerte golfspillere i Norge, noe som utgjør 2,7 prosent av befolkningen. Dette er fire ganger så mange som i gjennomsnittet i Europa på 0,7 prosent.
Sverige står for halvparten
Vi må se oss slått av svenskene og islendingene der henholdsvis 6,1 og 5,3 prosent av befolkningen spiller. Svenskene står faktisk for halvparten av alle golfbanene i Norden, og mer enn halvparten av spillerne. Drøyt 17 prosent er norske. - I Sverige, hvor 1 av 16 svensker er en registrert golfspiller, kan man virkelig kalle golf for en folkesport. Så når nordmenn klager over at de går i kø på banen kan de trøste seg med at i Sverige er det 1245 medlemmer pr. klubb mot Norges 883, sier Erik J. Solberg, direktør i KPMG.
Norge dyrest
Selv med den siste tids mildvær er det norske klimaet som kjent ikke egnet for golfspill året rundt. Mens danskene i gjennomsnitt kan bruke banene sine 361 dager i året må vi greie oss med 192 dager. Dette gjør at presset på banene er høyt og det viser seg i prisene. Norge er det desidert dyreste landet å spille golf i. Vi betaler mest i årsavgift og mest i greenfee. I snitt koster en runde i Norge 360 kroner på hverdager og 470 i helgene. Snittet i Norden er henholdsvis 287 kroner og 323 kroner. - Kort sesong og høy betalingsvilje, kombinert med høy etterspørsel versus tilbud gjør Norge til det dyreste landet i Norden å spille golf i. Og selv om sporten brer seg til stadig bredere lag av samfunnet, er det lite som er folkelig over greenfee’en visse steder, sier Solberg.
Klubbene optimister
— En stor det av golfklubbene i Norge ser svært positivt på fremtiden. Hele 75 prosent tror det vil gå godt eller meget godt de neste sesongene, sier Solberg. Selv om klubbene er optimister er det bare 46,8 prosent som tjener penger i dag, mens 35,1 prosent går i null og 18,2 prosent taper penger.