Sport

Aamodt tror Svindals skade kan være positivt for norske alpinfans

Alpinlegenden tror et røket korsbånd bare forlenger karrieren til Aksel Lund Svindal.

Kjetil Andre Aamodt tror Aksel Lund Svindal slår knallhardt tilbake etter fallet i Kitzbühel. Foto: NTB scanpix/AFP

  • Espen Hansen
    Aftenposten
  • Odd Inge Aas
    Journalist

OSLO/KITZBÜHEL: Lørdagens manndomsprøve i Kitzbühel endte på nesten verst tenkelige vis for Aksel Lund Svindal.

I et av de siste hengene mistet han kontrollen og ble kastet rundt i et voldsomt luftsvev, før han føk ut i sikkerhetsnettet. Fallet endte med at verdenscuplederen røk korsbåndet.

— Det er jo ergerlig selvfølgelig, når han er i den formen han er i. Han var jo i posisjon til å vinne totalcupen, sier Kjetil André Aamodt til Aftenposten.

Han sier Svindal allerede har vært med å skape norgeshistorie med prestasjonene han og lagkameratene har levert denne sesongen. Kjeller-løperen står med syv verdenscupseire, det er to flere enn han har klart i en og samme sesong tidligere.

— Det viser hvor små marginene er i denne sporten, et hundredelssekund og du kan være ute, sier Aamodt.

BAKGRUNN:

Les også

Lund Svindal må opereres - sesongen over

Kan være positivt for Svindals karriere

Han minner om av Svindal har kommet tilbake fra to alvorlige skader tidligere i karrieren og mener nordmannen dermed har alt som skal til for å gjøre nok et mesterlig comeback.

— Jeg tror det kan forlenge karrieren hans, mer enn det forkorter den. Nå har han mistet 2,5 sesong i seniorkarrieren, det gjør at du ikke brenner kruttet så fort. Jeg tror bare det skaper mer sult.

— Sånn sett er det positivt sett med norsk øyne, hvis man kun tenker på det fra sofaen, sier Aamodt, og legger til at det selvsagt er veldig irriterende for Svindal å miste muligheten til å kjempe om sammenlagtseieren i verdenscupen.

Les også:

Les også

Aksel Lund Svindal sendt til sykehus med helikopter etter dramatisk fall

Landslagssjef Christian Mitter melder om en tent Lund Svindal i samtaler med Aftenposten, og var ikke i tvil på spørsmål om Lund Svindal kan komme tilbake etter den alvorlige skaden.

— Ja, det tror jeg. Men hvor lang tid det vil ta er veldig vanskelig å si. Det kommer an på flere ting, sånn som hvordan operasjonen går blant annet. Han hadde gnisten i seg og var veldig tent. Så jeg tror ikke han kommer til å legge opp, sier Mitter.

— Nå er det om å gjøre å ta vare på ham. Det jo en del info vi ikke har. Hvordan der det ut i resten av kneet og så videre. Først må han få optimal opptrening for å bli helt frisk, og så kommer den idrettslige biten etter det, sier sportssjef Claus J. Ryste.

Lørdag kveld la Lund Svindal ut denne oppdateringen i sosiale medier:

Tror på VM-gull allerede neste sesong

Kjetil André Aamodt peker på Kjetil Jansrud som fikk samme skade i 2013-VM, men som likevel var tilbake og vant OL-gull i Sotsji året etter.

Svindal mistet selv nesten hele fjorårssesongen med en akillesskade, men slo altså knallhardt tilbake da han var med igjen for fullt denne sesongen.

Fredag vant Svindal super-G i Kitzbühel, men han hektet i slalåmen senere på ettermiddagen. Da fikk han en strekk bak i låret, men valgte å stille til start i lørdagens utfor.

Aamodt sier man ofte blir veldig utålmodig tidlig i karrieren når man får slike skader, mens når man er eldre så klarer man mer å sette pris på at det blir litt mer fritid. Erfaringen fra Svindals tidligere skader gjør at han tror nordmannen vil klare det veldig fint også denne gang.

Aamodt begynner allerede å se for seg et comeback i Lake Louise i starten av neste sesong.

— Og det er jo en bakke hvor han er nesten helt ubeseiret, sier den gamle alpinkongen om den nye, før han legger til:

— Neste år er det VM i St. Morritz. Der tror jeg Aksel står øverst på pallen.

Les mer:

Les også

  1. Svindal trosser smertene - kjører lørdagens utforrenn

  2. Svindal kritisk til rennprogrammet: - Det er helt i grenseland

  3. Derfor blir det norsk alpinjubel

Les mer om

  1. Alpint