Sport

Myrhol fortsetter i kapteinsrollen

Bjarte Myrhol ville helst ha bidratt for laget. Når han ikke kan gjøre det, vil han bruke alle sine kapteinsegenskaper på sidelinjen.

Her sitter en skadet Norge-kaptein Bjarte Myrhol på benken i andre omgang.
 • Arne Hole

Det er ikke uvanlig at Bjarte Myrhol møter motgang på håndballbanen. Men 10 minutters EM-spill syntes han var fryktelig deprimerende.

- Det er tungt å bli skadet før man nesten er kommet i gang, men jeg stortrives med å være her. Hvis gutta også synes det er fint, skal jeg være med hele veien, sier Bjarte Myrhol.

Han vet ikke om det blir som spillende kaptein eller som kapteinen som måtte gå av skuta for godt i dette mesterskapet. Det blir helst det siste. Norges ledestjerne hadde samme skade i oktober. Da prøvde han seg etter fem dager, men det gikk bare ti minutter før han måtte gi seg. Så ble det i stedet to ukers pause på grunn av infeksjonsfare.

- Det hadde vært gunstig å ha hatt mindre erfaring med en slik skade, sier Myrhol galgenhumoristisk. Da kunne han ha fortrengt den realismen han nå har, basert på fjoråret.

Han prøver å være optimistisk. Tro at han kan komme tilbake senere i EM. For hvis Norge slår Hviterussland tirsdag — eller Kroatia i kveld for den saks skyld - blir det norsk EM-deltagelse frem til i alle fall 27. januar. Kanskje hånden er brukelig til håndball igjen da?

VIDEO: MYRHOL OM SKADEN:

svp://100917

I hardt vært før

Det er ikke noe nytt for Myrhol å ha uflaks. Under VM i 2009 brakk han nesa i en kamp mot Brasil. Da kom han på banen igjen dagen etter med maske. Helt uproblematisk når det bare er noe som gjør litt vondt, mener Myrhol. Det er verre når ting ikke fungerer. Som en hånd med fire sting mellom to fingre og et sår som går helt inn til benet.

-  Den hemmer meg i alle faser av spillet. Det nytter ikke å spille håndball hundre prosent slik det er nå, forklarer strekspilleren, som hadde lagt ned mye egentrening for å ruste seg opp der han mente han måtte forbedre seg. I tillegg hadde han sett video. Slik er Bjarte Myrhol. Dønn seriøs i alt han foretar seg.

Også utenfor banen har Myrhol hatt sitt å stri med. I 2011 fikk han testikkelkreft, men ble operert i tide og har siden ikke fått tilbakefall. I 2016 har alt smilt til ham. En ny og trivelig håndballtilværelse i den lille byen Skjern og suksess på banen. Inntil ti minutter inn i kampen mot Island.

-  Det er synd å miste Bjarte. Han er kanskje vår beste spiller, sier Erlend Mamelund.

Skal ha lang karrière

Før denne sesongen byttet Oslo-gutten fra Rhein Neckar-Löwen i Tyskland til Skjern i Danmark. Hensikten var å komme litt nærmere familien i Norge og å få et håndballiv som tar litt mer hensyn til kroppen. Færre kamper, færre lange bussreiser, mer tid til restitusjon og mer tid til kone og barn.

-  Jeg trives veldig bra i Danmark. Topplagene er ikke like bra som i Tyskland, men det er jevnt — og vi må slite for å slå alle, selv på hjemmebane. Det krever masse konsentrasjon og innsats, sier 33-åringen, som i Skjern også får spille forsvar. Det fikk han ikke de to siste årene i Löwen. Han ser for seg et fortsatt langt liv på landslaget.

Landslagets lege Thomas Torgalsen konstaterer at Bjarte Myrhols sjanser for å spille senere i EM er til stede. Men de er ikke store.

 1. Les også

  Her er den islandske stjernen Norge må stoppe i kveld

 2. Les også

  Breivik ber håndballen kjempe mot fordommene

 3. Les også

  Sagosen: - Det er tungt nå

 4. Les også

  Legen om Norges kaptein: - Jeg er ikke så veldig optimistisk

 5. Les også

  Idrettspresidenten jublet for Randaberg-gull

Les mer om

 1. Håndball
 2. Herrelandslaget håndball