Tre uker etter at hun røk ut av «Skal vi danse», er Thea Næss klar for EM-finale

I høst har Thea Næss overbevist i «Skal vi danse». Da hun forsvant ut i kvartfinalen av TV-programmet, ga det lyst på et annet felt.

Thea Næss, nesten rett fra «Skal Vi Danse» til EM-finalen. Hun jubler i Slovenia.
  • Mette Bugge

33-åringen er ikke hvem som helst. Næss, som har danset videre fra program til program i beste sendetid på TV 2 på fredager, har syv VM-gull og seks EM-gull fra idretten kickboksing. Hun har holdt seg i verdenstoppen i ti år.

Selv om hun i månedsvis har terpet trinn på parketten sammen med sin partner Ivo Havranek, følte hun for å stille i EM. Lørdag kjemper askerbøringen bosatt i Oslo om gull i EM i slovenske Maribor. Motstanderen er fra Russland.

Les også

Etter 14 år sammen på trening og i ringen, tok treneren pause. Det har både Raymond Straume (27) og Morten Saksvik (52) lært av.

Tent til tusen

– Det er lenge siden jeg har kjent på en sånn lyst, forklarer Næss, som merket en motivasjon hun ikke har kjent på lenge da hun skjønte at EM var innen rekkevidde.

For selv om hun i mange måneder har trent beinhardt som danser, er hun på topp fysisk. Med sin lange erfaring fra kickboksing, er også teknikken intakt. Dermed var det bare å ta på seg hjelmen, hanskene og annet utstyr og entre ringen. Hun går i fullkontakt, som betyr at spark og slag over beltestedet gir poeng. Hver kamp varer i 3 x 2 minutter.

Som utøver i Fighter kickboksingklubb, og med trenerne Daimi Akin og ektemann Christian Galvez, har hun det beste støtteapparatet rundt seg. Kickboksing som sådan gjør henne ikke akkurat rik selv om det er blitt mange triumfer. Lønnen får hun som trener på WANG Toppidrett og WANG Ung.

Tar ting fort

I EM har det gått unna med seier over favoritten Erika Rinne, som hun tapte mot i VM-finalen i fjor.

Ukrainske Yulia Demchenko ble slått i semifinalen.

– Jeg lærte utrolig mye fra dansen, og kunne heldigvis bruke mye av det jeg kan fra kickboksing. Det handler om hvordan jeg og makkeren kommuniserte og lærte dansen. Det var viktig å forstå ting fort.

Les også

VM-gull, europeisk rekord og flere EM-medaljer til tross: Disse utøverne er ikke funnet gode nok for Olympiatoppens beste stipend.

Toppidrettsutøver med stil. Thea Næss behersket den nye idretten. Her med partner Ivo Havranek i Skal vi danse.

Trengte noe nytt

33-åringen mener at hun er blitt en bedre kickbokser etter alle timene på dansegulvet.

– Jeg hadde godt av å få påfyll. Jeg har fått en stor mestringsfølelse og ikke minst glede i Skal vi danse.

Hun var eneste toppidrettsutøver som fortsatt er aktiv. Jan Gunnar Solli ga seg som fotballspiller for noen år siden. Han endte på 2. plass i Skal vi danse.

Thea Næss er blitt hyret inn til mange TV-program de siste årene, som 71 grader Nord. Noe av det gjeveste har vært Skal vi danse.

– Hvilken dans likte du best?

– Argentinsk dans, da vi ble det første paret som fikk full pott, 40 poeng, av dommerne. Men rumba og tradisjonell tango var også veldig gøy.
Hun håper å kunne danse mer i tiden fremover, men akkurat nå er det kickboksing som gjelder.

– Jeg tok mitt første EM-gull i 2008. Det hadde vært stas å gjøre det også ti år senere.