Sport

Fant plass til Eiking i VM-troppen: - Han er ingen løs kanon

Landslagssjef Stig Kristiansen innrømmer at det har vært diskusjoner rundt Odd Christian Eikings VM-kandidatur.

BOHEM: Odd Christian Eiking er ingen typisk hjelperytter. Derfor måtte landslagssjefen tenke seg godt om før han tok han ut til VM.
  • Magnus Wikan

På en pressekonferanse i Oslo onsdag offentliggjorde landslagssjef Stig Kristiansen hvilke ryttere som skal representere Norge under sykkel-VM på hjemmebane i september.

I forkant av uttaket har det vært knyttet størst spenning til hvilke syv ryttere som skal hjelpe kapteinene Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen til gull på fellesstarten for herrer.

Kristiansen falt til slutt ned på følgende navn: Vegard Stake Laengen, Sven Erik Bystrøm, Daniel Hoelgaard, Truls Korsæth, August Jensen, Amund Grøndahl Jansen og asøyværingen Odd Christian Eiking.

Dermed får Bergen et lokalt innslag på mesterskapets avslutningsdag.

Les også

Disse skal kjempe om norsk VM-gull på hjemmebane

Eiking i fri rolle

Det var langt fra selvsagt. For selv om Odd Christian Eikings resultater denne sesongen burde tilsi at han var bankers på laget, innrømmer Kristiansen at det har vært diskusjoner rundt hans kandidatur.

22-åringen er ikke kjent for å være en god hjelperytter, og i et lag med to selvskrevne kapteiner, har landslagsledelsen vært usikre på om det har vært plass til en type som Eiking.

Men det var det. Under pressekonferansen påpekte Kristiansen at de seks andre rytterne var tatt ut som rene hjelperyttere, mens askøyværingen skulle få en friere rolle.

– Jeg leste senest i morges at Eiking var en løs kanon, men det er han ikke. Han er en velpolert kanonkule i keramisk tilstand som er i konstant bevegelse. Han er en av våre aller sterkeste ryttere, sa Kristiansen fra den lille scenen han sto på.

Han fortsatte:

– Jeg kjenner ham godt og vet hva han er i stand til. I et ritt som dette kan det skje ting tidlig, og da trenger vi en som ham.

Eiking sykler for tiden treukersrittet Vuelta a Espana. Et ritt mange hevder er en perfekt oppladning til mesterskapet.

Les også

Vangstad fikk drømmenyheten direkte på TV

– Ekstremt stas

– Jeg hadde ikke hørt noe om uttaket på forhånd, men jeg følte meg egentlig ganske sikker på at jeg var med, sier Eiking på telefon fra Spania.

– Det blir ekstremt stas. Det er nesten litt for godt til å være sant, fortsatt. Å sykle VM i sin egen by, det er ikke mange som får oppleve det, fortsetter han.

22-åringen ser for seg at hans oppgave i rittet vil bli å være med i forskjellige brudd når ryttere begynner å angripe på de siste rundene. Mens Kristoff og Hagen antakelig vil vente lengst mulig med å gjøre noen fremstøt, står Eiking fritt til å rykke fra tidligere.

– Det er alltid en fordel å kunne spille på flere kort. Mange ryttere har ikke tenkt til å vente til en spurt. Nøyaktig hva som skjer underveis i rittet, kommer an på hvordan det utvikler seg, sier Eiking.

– Kristiansen sa at det hadde vært diskusjoner rundt ditt kandidatur, fordi du ikke er en utpreget hjelperytter. Hva tenker du om det?

– Jeg vil jo ikke ha på meg et rykte for ikke å gjøre noen jobb, for det kan jeg. Jeg er klar for å bidra, jeg. Jeg skal snakke med Stig når VM nærmer seg, så finner vi ut av hva rollen min blir.

Skerping vraket

I troppen fant Kristiansen ikke plass til sotrastrilen Kristoffer Skjerping, som med gode resultater for Team Joker-Icopal i det siste, øynet et håp om å være en del av troppen.

SKUFFET: Kristoffer Skjerping hadde et håp om å bli tatt ut til VM-fellesstarten. Det ble han ikke.

Han er riktignok én av fem reserver, men landslagssjef Kristiansen røpet under pressekonferansen at Markus Hoelgaard er den av reservene som vil være nærmest laget dersom noen melder forfall.

Det har foreløpig ikke lyktes Bergens Tidende å få en kommentar fra Skjerping.

Selvskreven Heine

En annen lokal utøver som nok ble skuffet over uttaket, er Bjørnar Vevatne Øverland. Tempospesialisten fra Bergen hadde et håp om å bli tatt ut til temporittet i U23-klassen etter imponerende kjøring i sommerens norgesmesterskap, men fikk ikke en plass i troppen.

Kristiansen tok ut Tobias Foss og Iver Knotten til øvelsen.

På kvinnesiden ble dobbelt norgesmester Vita Heine, ikke overraskende, tatt ut til både temporittet og fellesstarten.

– Vita Heine er selskreven, sa Kristiansen.

På fellesstarten har Norge totalt seks plasser, men bare fire ble tatt ut onsdag. En av dem som kjemper om de siste plassene er bergenseren Ingrid Moe.

Les mer om

  1. Sykkel-VM