Legkov har ikke trent siden han ble utestengt på livstid. I dag starter han sesongen i Sverige

Aleksandr Legkov er langt nede etter OL-utestengelsen.

Aleksandr Legkov er på plass i Gällivare, og skal etter planen stå på startstreken i dag.
  • Øystein Jorem

Langt nord i Sverige, på skistedet Gällivare, forbereder den svenske skieliten seg til sin egen sesongstart i dag.

Les også

Den russiske langrennssjefen benekter at nasjonens løpere har dopet seg

Tradisjonen tro er også store deler av den russiske langrennseliten til stede. Det er også flere av de utøverne IOC utestengte fra OL på livstid. Aleksandr Legkov har de siste ukene blitt fratatt et OL-gull og et OL-sølv, og får ikke kjempe om nye medaljer i Sør-Korea. Det har gått inn på skistjernen.

– Han er langt nede etter denne avgjørelsen, så hele laget prøver å hjelpe ham i bedre humør. Han er ikke 100 prosent, for han har ikke gjort noe de siste to ukene, men jeg er bare glad for at han er her og vil konkurrere, sier Markus Cramer, trener for det russiske landslaget, til NRK.

Også Maksim Vylegzjanin, Jevgenij Belov, Aleksej Petukhov og Jevgenija Sjapovalova er dømt av IOC, men er i Sverige for å konkurrere.

Les også

Langrennsmiljøet skremt: – Det kunne vært våre dopingprøver som det ble tuklet med

Ingen avgjørelse fra FIS

Planen er at Legkov stiller til start fredag. Til tross for IOC-utestengelsen, får de omstridte utøverne fortsatt konkurrere på FIS-arrangementer.

FIS sa i forrige uke at de skal komme med en avgjørelse om kort tid. Da Adresseavisen var i kontakt med generalsekretær Sarah Lewis på onsdag, henviste hun bare til tidligere pressemeldinger, og ville ikke si noe om dato for en avgjørelse.

– Det har ikke kommet noen nye beskjeder fra FIS, så hva skal vi gjøre? Vi kan ikke sitte og vente på dem – våre utøvere får lov til å konkurrere, og da kommer de til å gjøre det, sier Cramer, som likevel innrømmer at situasjonen har gjort stemningen svært anspent i den russiske leiren.

Les også

Olympiatoppens ekspert etterlyser grundig gjennomgang av Northugs opplegg: – Det er snart på tide å la beina prate

– Slåss for rettferdighet

Torsdag innkalte den russiske langrennssjefen Jelena Välbe til pressekonferanse i den svenske byen. Ifølge Expressen forklarte hun pressen at de utøverne som er utestengte er rene, at anklagene var feilaktige, og at dommene vil ankes.

– Vi kommer til å slåss for å få rettferdighet. Om FIS utestenger våre utøvere, kommer vi til å anke. Om det ikke hjelper, tar vi det til neste instans, sa Välbe på pressekonferansen.

Etter ti minutter ble Välbe svært irritert, etter at den oppmøtte pressen begynte å stille spørsmål om blodverdier fra OL i 2006. Til slutt avsluttet hun presskonferansen.

Les også

Syk Northug legger kraftig press på Løfshus

Halfvarsson starter ikke

En som ikke stiller til start fredag, er 28 år gamle Calle Halfvarsson. Han velger å spare kreftene til lørdag. Det samme gjør sprintstjernen Stina Nilsson og Anna Dyvik.

Marcus Hellner, Jens Burman, Daniel Richardsson stiller til start, sammen med fjorårets store russiske stjerne, Sergej Ustjugov.