Sport

Jakob Ingebrigtsen brøt drømmegrense og satte europeisk rekord

Jakob Ingebrigtsen ble første nordmann til å løpe under 3.30 på 1500 meter da han løp inn til tiden 3.28,68 under Diamond League-stevnet i Monaco.

Jakob Ingebrigtsen brøt drømmegrensen i Monaco. Foto: Guillaume Horcajuelo, Reuters/NTB scanpix

  • Aleksander Losnegård
    Journalist

19-åringen satte med det ny europeisk rekord.

– Det er helt sykt. Man vet ikke hva man skal forvente, siden det er første 1500 i år. Men siden Doha har jeg ikke stått over en eneste økt og trent ekstremt bra, sier Jakob Ingebrigtsen til NRK etter løpet.

– Jeg skulle ønske det ble flere løp i løpet av sesongen, men nå fikk vi én sjanse, og da måtte vi benytte oss av den. Da er det ekstremt deilig å løpe så fort, sier den nye europarekordholderen.

Storebror Filip Ingebrigtsen løp inn til 4.-plass med tiden 3.30,35.

Fredagens løp var de to Ingebrigtsen-brødrenes første på 1500 meter utendørs i år, og deres første løp siden 30. juni, etter at de har tilbrakt de siste ukene på treningsleir i høyden i sveitsiske St. Moritz.

Les også

Warholm suveren i Monaco

Slått i spurten

Mens Karsten Warholm løp uten konkurranse fra sine argeste rivaler da han tok en suveren seier tidligere fredag kveld, var regjerende verdensmester Timothy Cheruiyot fra Kenya favoritt på 1500 meter.

Han vant løpet, men Jakob Ingebrigtsen stjeler overskriftene etter å ha blitt første nordmann til å løpe under 3.30 på 1500 meter og ha slått den gamle europarekorden til Mo Farah, som var på 3.28,81.

– For et løp av en norsk tenåring! Det trodde jeg aldri vi skulle få se, men han har klart det igjen. Han blir bedre og bedre, Jakob Ingebrigtsen, sa NRKs friidrettskommentator Jann Post.

Timothy Cheruiyot slo Jakob Ingebrigtsen med 23 hundredeler. Foto: Daniel Cole / Pool AP

Åpnet i rekordfart

Stadionet i Monaco er kjent som stedet der man får de raskeste tidene i løpet av en sesong. De to Ingebrigtsen-brødrene stilte nok derfor til start med et håp om å kunne løpe ned mot sine personlige rekorder. Filip Ingebrigtsen hadde den norske rekorden med tiden 3.30,01, mens yngstebrors personlige bestenotering var 3.30,16.

Cheruiyot så ut til å ville teste hvor fort han kunne løpe, satte umiddelbart etter harene, og løp den første runden på 52,59.

– Har han virkelig tro på at han kan ta verdensrekorden, undret Post da han så den utrolige åpningsfarten til den raske kenyaneren.

Det kunne han ikke. Cheruiyot vant løpet, men Ingebrigtsens fantomløp holdt til 2.-plass, bare 23 hundredeler bak 24-åringen.

Henrik Ingebrigtsen måtte bryte

Eldstebror Ingebrigtsen stilte til start på 5000 meter med håp om å løpe ned mot sin personlige rekord på 13:15.38, som han satte i nederlandske Heusden i fjor, men måtte bryte underveis.

Joshua Cheptegei satte ny verdensrekord på 5000 meter. Foto: Valery Hache / Reuters

Joshua Cheptegei fra Uganda, som brukte over tre døgn på reisen fra hjemlandet og til Monaco, slettet Kenenisa Bekeles 16 år gamle verdensrekord på 12:37.35 da han løp inn til tiden 12:35.36.

Per Svela, også han en del av Team Ingebrigtsen, løp inn til 8.-plass på 5000 meter med tiden 13.23,97, som er personlig rekord.

Les mer om

  1. Friidrett
  2. Jakob Ingebrigtsen
  3. Filip Ingebrigtsen