Sport

«Jeg fyller 35 år. Det er helt naturlig å tenke på at enden på karrieren er nær.»

Martin Johnsrud Sundby (34) kan være ferdig som langrennsløper snart. Men først vil han ta en medalje i VM.

Når Martin Johnsrud Sundby legger ut på tremila i Seefeld har han vært i VM-byen i ni dager allerede. Det var etter råd fra skiskytterlegenden Ole Einar Bjørndalen at han ønsket seg lang tid til akklimatisering til konkurranser i 1200 meters høyde. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN

 • Kurt B. M. Haugli
  Kurt B. M. Haugli
  Aftenposten

SEEFELD: Hjemme i Norge var det Nitimen på radioen. Kona Marieke hadde gjort unna morgenrutinene og levert guttene Markus (6) og Max (3) hos farmor. Nok en hverdag hjemme uten pappa.

Samtidig: I en konferansesal utenfor Seefeld, 1728 kilometer unna Oslo, satte pappa seg ned og gjorde seg klar for en ny dag på jobben. I salen ventet 50 journalister.

De ville vite hva han skulle gjøre på skistadion dagen etter.

Kom den russiske bamsen Ustjugov med den litt pistrete skjeggveksten til å være hevngjerrig etter krangelen med Klæbo på sprinten? Hvilken taktikk skulle de norske løperne velge? Hvordan er formen? Hvor skal de dra, og hvem rykker først?

Ikke opptatt av langrenn

Akkurat det bryr ikke de viktigste personene i Martin Johnsrud Sundbys liv seg så mye om.

– De er ikke så opptatt av langrenn, så det er ikke sikkert vi tar turen til Seefeld. Kanskje senere i mesterskapet, men en tremil blir for langt for dem, sier Marieke Heggeland, kona til den norske langrennstroppens «grand old man».

Det er hensynet til Marieke, Markus og Max som avgjør om dette blir siste gang Martin Johnsrud Sundby starter i et mesterskap. Hvert år diskuterer familien Heggeland/Sundby fremtiden.

I april er det nytt familieråd.

– Jeg fyller 35 år. Det er helt naturlig å tenke på at enden på karrieren er nær. Jeg har en horisont på det jeg driver på med. Jeg er ikke som Anders Aukland som ikke har det, sier han om langløperen som satser for fullt i en alder av 46 år.

 • LEST DENNE? Sutring og nedturer preget norsk herrelangrenn. Her er historien om forvandlingen.

Gullmaset

I møtet med mediene foran den rødsprengte reklameveggen i Leutasch smiler 34-åringen fra Røa. Kortklipt, litt tynt er det blitt på toppen, skjegget er perfekt stusset. Et smil. Han virker avslappet og rolig. Det har ikke vært slik hele tiden.

Martin Johnsrud Sundby på pressetreff i Leutasch et kvarter fra Seefeld tidlig fredag morgen. Foto: Martin Slottemo Lyngstad

På et pressetreff to år tidligere, i Lahti, snakket de fleste om det individuelle gullet han manglet. I en karriere hvor han de siste årene hadde dominert sporten. I et konferansesenter mellom finske furutrær fikk han alle spørsmålene om det ikke var på tide å vinne det individuelle mesterskapsgullet.

Men igjen måtte han reise hjem uten å ha klart det.

Ikke suveren lenger

Nå ser han at karrieren kan være over uten at han har vunnet gull i VM. Og det gjør ikke så vondt som mange tror.

– Jeg kan ikke være så suveren som jeg var for noen år siden med det livet jeg lever nå. Jeg er stolt av hva jeg får til i den situasjonen jeg er i, sa han til Aftenposten like før VM.

Han er den eneste småbarnsfaren på landslaget, og det siste året har han bygd nytt hus ikke langt fra barndomshjemmet på Røa.

– Det er riktig at han kan fremstå som mer avslappet. Når det gjelder gullet han mangler, har det nok vært mer de rundt ham og mediene som har mast om det. Han har hele tiden vært opptatt av å gå gode skirenn, sier kona.

Familieråd som avgjør

Hun legger ikke skjul på at en vanlig familiehverdag kan bli godt.

– Rent egoistisk ser jeg jo frem til den dagen vi kan ha et «normalt» familieliv. For ungene vil det være greit å ha en pappa som ikke reiser så mye. Men samtidig ser jeg jo at han elsker det han driver på med. Og det er jo en glede som smitter over på oss, sier hun.

Martin Johnsrud Sundby gjør Markus og Max klar for barnehage tidlig i høst. Om vinteren er pappa mye borte og guttene skulle gjerne sett at pappa var mer hjemme om vinteren. Foto: Monica Strømdahl

Hvordan fremtiden blir, avgjøres i april en gang. Men han legger ikke skjul på at det fort kan bli en sesong. Kanskje går han helt frem mot OL i Beijing. Det er bare et par ting som er avgjørende.

– Så lenge jeg definerer meg selv som en langrennsløper i verdenstoppen, vil jeg trolig fortsette, sier han og gjør det klart at plasseringer mellom 10.- og 20.-plass ikke er verdenstoppklasse.

Råd fra Bjørndalen

Sundby er fortsatt blant favorittene når hans VM starter lørdag. Han har tatt de riktige grepene inn mot mesterskapet. Da det ble klart at det norske laget skulle reise til VM-byen bare fem dager før første øvelse, rådførte han seg med en som vet litt om å konkurrere på 1200 meters høyde.

– Ole Einar Bjørndalen har bodd på denne høyden i mange år. Han mente at fem dager kunne være tilstrekkelig, men jeg ville være sikrere dersom jeg brukte åtte-ni dager på akklimatisering.

Derfor valgte han å reise til Seefeld tidlig. Mye har gått etter planen den siste tiden.

– Det å komme til et VM som tobarnsfar og å ta medalje synes jeg er rått i seg selv. Jeg trives bra dersom det blir fasiten.

Gull har han uansett hjemme.

 • 30 km med skibytte: kl. 12.30

Les mer om

 1. Langrenn
 2. Martin Johnsrud Sundby
 3. Ski-VM 2019
 4. Røa IL