Sport

Kristoffersen vil gjøre som sin største rival for å bli best

Henrik Kristoffersen har som mål at han skal kunne teste mer enn han trener. Han vil bli like god som Marcel Hirscher. Minst.

Henrik Kristoffersen konkurrerer mot en av tidenes beste alpinister.
  • Kurt B. M. Haugli
    Journalist

SÖLDEN: I den trehvite middagsrestauranten med tyrolerinspirert innredning hoppet Henrik Kristoffersen fra intervju til intervju. De norske alpinistene avsluttet en maraton med sponsoroppdrag og pressemøter halvannet døgn før sesongdebuten.

Klokken 10 søndag skal de ned det bratte og isete henget i Sölden. Siden Aksel Lund Svindal vant her for ti år siden, har den tidlige åpningen av sesongen aldri vært noen god øvelse for norske alpinister.

Henrik Kristoffersen og pappa Lars Kristoffersen diskuterer utstyr og tilpasning under trening på breen i Sölden. 23-åringen tester og tester nye løsninger kontinuerlig, og faren er en viktig del av team Kristoffersen.

Henrik Kristoffersen har lagt bak seg uenighetene med skiforbundet og vil ikke snakke mer om perioden da han var utestengt fra landslaget. Han ser bare fremover. Og han har klare mål både for sesongen og resten av karrieren.

Les også

Aksel Lund Svindal: – Jeg er ingen rollemodell

Må gjøre som Hirscher

23-åringen fra Rælingen ble sist sesong nummer tre i verdenscupen sammenlagt. Vinner var den umulige østerrikeren Marcel Hirscher. For sjette gang på rad stakk han av med den største krystallkulen.

– Jeg har aldri sagt at jeg må bli som Hirscher, men jeg må gjøre som Hirscher. Han vant verdenscupen i fjor med 700 poeng til annenmann (Kjetil Jansrud – journ.anm.). Han må jo gjøre noe riktig.

For et drøyt år siden flyttet Henrik Kristoffersen til Salzburg i Østerrike. Han ville være nær alpene og ha optimale treningsforhold. I samme område bor også verdens beste alpinist de siste seks sesongene.

– Vi er gode kolleger, og vi er definitivt ikke uvenner. Når vi møtes, trives vi godt sammen. Vi trener ikke sammen, men det hender at vi trener på samme plass. Nære venner er vi ikke. Jeg har ikke telefonnummeret hans.

– Jeg er en av dem som har flest par ski i bakken. De sier at Marcel Hirscher allerede er så god på ski at han nesten ikke trener, bare tester utstyr, sier Henrik Kristoffersen.

Besatt av detaljer

Den 28 år gamle østerrikeren er kjent for å være besatt av detaljer. Ikke minst når det handler om utstyret han bruker for å være best i verden. Det å sette sammen en kombinasjon av ski, bindinger, bindingsplater, og støvler slik at det passer perfekt er en viktig del av en alpinists hverdag.

Dette kalles gjerne setup, og enkelte løpere som har skiftet skimerke, har fått spolert hele sesonger på grunn av at de ikke har fått setup’en til å fungere.

– Mange sier om Hirscher at han ikke trener lenger, han bare tester utstyr. Jeg tror ingen er så ekstrem som ham på dette området. Samtidig tror jeg at jeg er en av dem som er nærmest ham i å prioritere dette.

Selv erkjenner han at han ikke er helt på Hirscher-nivå ennå.

– Fortsatt er det slik at jeg nok bruker mer tid på trening enn testing.

Marcel Hirscher har pådratt seg en skade og står over i Sölden og han kommer trolig heller ikke til det første slalåmrennet i finske Levi.

Les også

Nye regler får Jansrud til å drømme om den store «kula»: – Jeg er urokkelig optimist

Prøving og feiling

I samarbeid med sin egen personlige servicemann som han er blitt tildelt fra skifabrikken og faren Lars Kristoffersen blir det brukt utallige timer på millimeterjusteringer.

– Det handler om å prøve forskjellig ski, forskjellig bindingsplater, forskjellig bindinger og forskjellige støvler og å finjustere disse. Det finnes utallige kombinasjoner av. Etter hvert kan du eliminere bort kombinasjoner du ikke vil bruke, sier han om det nitide arbeidet.

Servicemannen har en database med de forskjellige testene. Han har utallige par ski og får hele tiden nye ski fra fabrikken. Han har 25 par støvler i Østerrike og like mange i Norge. Det sier seg selv at det blir en hel del å holde orden på. Pappa Lars har for eksempel ansvar for støvellogistikken.

Henrik Kristoffersen vs. Marcel Hirscher har vært den store duellen i slalåm og storslalåm de siste par sesongene. Kristoffersen mener at han må gjøre som østerrikeren for å bli bedre.

Jakten på det perfekte

Han er hele tiden på jakt etter det perfekte. Har nye ideer til løsninger som må testes, forkastes, testes på nytt og kanskje blir det til slutt tatt inn som en mulig kombinasjon av ski, bindinger og støvler som skal brukes i renn.

– Du kan klare å kjøre inn til femteplass med et middels oppsett. Men skal du vinne, må det være perfekt, sier 23-åringen.

Mens Henrik Kristoffersen snakker seg varm om utstyr og testing i trehvite omgivelser på Hotel Regina i Sölden, kommer landslagets pressesjef Espen Graff sigende bort. Det er et tydelig tegn på at en av alpinsirkusets store stjerner har flere intervjuer.

Men Kristoffersen vil helst ikke gi slipp på tema.

– Dette kunne jeg snakket om i timevis.

– Jeg tror folk glemmer at jeg er bare 23 år. Det er greit å ha ham der, sier Henrik Kristoffersen om det nære samarbeidet med pappa Lars.

Med far på laget

Han ble utestengt fra landslaget i sommer og kom ikke tilbake blant de andre gutta på laget før 1. oktober. Det var, ifølge skiforbundet, gjentatte brudd på sponsorreglene som førte til utestengelsen. Men nå er han tilbake sammen med de andre og vil ikke snakke om fortiden mer.

Han har med seg faren Lars på renn også for landslaget. Han er en viktig støtte for ham. Mannen han skal bli like god som, Marcel Hirscher, har også en sterk far, Ferdinand Hirscher, som følger sønnen i tykt og tynt.

– Jeg tror folk glemmer at jeg er bare 23 år. Det er greit å ha ham der. Det finnes en rekke eksempler i alpint hvor det er et sterkt forhold mellom foreldre og utøver. Marcel Hirscher er en, men også Girardelli-brødrene, Anja Pärsson, Michaela Schiffrin, Lara Gut og ikke minst Kjetil André Aamodt.

Les mer om

  1. Henrik Kristoffersen
  2. Aksel Lund Svindal
  3. Alpint