Nykänen kan få statlig begravelse

Hopplegenden døde mandag, 55 år gammel. Nå kan den finske staten komme til å betale begravelsen.

Den finske hopplegenden Matti Nykänen døde mandag.
  • even.lubeck@ntb.no

Det finske hoppikonet Matti Nykänen døde mandag, 55 år gammel. Nå tas det til orde for at staten skal betale begravelsen.

Det vil i så fall bli første gang på 30 år at det skjer for en finsk idrettsutøver. Tapani Niku, som tok OL-bronse på 18-kilometeren under de første olympiske vinterlekene i Chamonix i 1924, var den forrige idrettsutøveren som ble begravet på statens regning. Det var i 1989.

Det er Yle Sports som får bekreftet at det er snakk om at den finske regjeringen planlegger en statlig begravelse for Nykänen.

– Jeg skjønner godt at mange mener en statlig begravelse er på sin plass for en så framstående utøver, sier Europa-, kultur- og idrettsminister i Finland Sampo Terho.

Bare åtte mennesker har blitt begravet på statens regning i Finland siden 1990. Blant disse er tidligere statsminister Ahti Karjalainen og tidligere president Mauno Koivisto.

Nykänen vant fire OL-gull (tre av dem i Calgary i 1988) og fem VM-gull, mens han i verdenscupen vant 46 enkeltrenn og tok fire sammenlagtseirer. I sesongene 1982/83 og 1987/88 gikk han også til topps i den tysk-østerrikske hoppuka.