Sport

Pappa Gjert nekter sønnen Jakob toppfart

Trenerpappaen Gjert Ingebrigtsen sier at Jakob Ingebrigtsen (17) kunne ha løpt 5000 meter på 13 blank, men sier at det ikke er aktuelt på lang tid.

Brødrene Jakob (til venstre) og Henrik Ingebrigtsen etter finalen på 5000 meter i friidretts-EM på Olympiastadion i Berlin lørdag. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix.

Jakob Ingebrigtsen selv holder knallhardt fast på at han er 1500-meterløper og at målet er å bli verdens beste på distansen innen få år.

Pappa Gjert innser at det er sønnen som bestemmer hvilken distanse han vil satse, men mener at Jakob Ingebrigtsen har et minst like stort potensial som 5000-meterløper.

Les også

Knuser OL-mestere, VM-vinnere og verdensrekordholderen: Ingen måler seg med Jakob Ingebrigtsen (17)

Les også

I NM løper Jakob og Henrik Ingebrigtsen hver sin distanse

Pappa og trener Gjert Ingebrigtsen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN NORWAY

Under friidretts-EM i Berlin sist lørdag løp Jakob inn til gull på distansen på overbevisende vis og ny personlig rekord på 13.17,06.

Mye tyder på at unggutten kunne ha løpt mye fortere om han hadde gått inn for det.

I EM har det ingen hensikt å presse tid siden det handler om medaljer, men kanskje i et annet frittstående løp med innleide harer og et godt felt bestående av internasjonale kapasiteter rundt ham?

– Jeg tror at Jakob kan løpe 13 blank på 5000 meter, det tror jeg, men det kommer vi ikke til å finne ut, for det er ikke aktuelt. Han kommer ikke til å løpe noen hurtigløp på 5000 meter. Det er mange år til det er aktuelt, sa en omsvermet Gjert Ingebrigtsen etter gulløpet.

Les også

Verdensledende idrettsforsker advarer mot å gjøre som Jakob Ingebrigtsen

Les også

«Jo, vi trenger flere som Gjert Ingebrigtsen»

Dobling i mesterskap

Trenerpappaen var naturlig nok et ettertraktet intervjuobjekt i Berlin. I løpet av seks år har han trent tre brødre til individuelle EM-gull.

Selv om det kanskje ikke blir noe rekordfart på 5000 meter for Jakob Ingebrigtsen med det første, så er det ikke utenkelig at han kommer til å løpe både 1500- og 5000 meter i kommende mesterskap.

– I mesterskap kommer han nok til å løpe 5000 meter også. Det gjelder også i OL hvis det er mulig. Om det blir nå til OL i 2020, i neste OL i 2024 eller VM i Doha neste år, det får vi se på, men Jakob har like mye å gjøre på 5000 meter som på 1500 meter, mente Gjert Ingebrigtsen.

Les også

Warholm hadde en annen vei til toppen enn Jakob Ingebrigtsen: – Det er ingen fasit i dette gamet

Gjert Ingebrigtsen føler seg trygg på at stortalentet Jakob Ingebrigtsen vil ta ytterligere steg i årene som kommer.

– Jeg tror det blir skrevet idrettshistorie de neste ti årene. Det Jakob leverte i dag på 5000 meter er bare litt av det han kan prestere om vi ser litt framover i tid.

Ubegrenset

Gjert Ingebrigtsen holder ikke noe unna når han beskriver det som kan være i vente.

– Potensialet er nesten ubegrenset målt opp mot det vi har sett innen friidrett tidligere, i mellom- og langdistanse. Det er et potensial som er grenseløst. Jeg tror at Jakob kommer til å bli en av tidenes idrettsutøvere uansett nasjonalitet. Han er ikke bare norsk et norsk fenomen, han er et internasjonalt fenomen for lenge siden. Vi kan kanskje få oppleve resultater som vi før ikke har sett maken til i norsk friidrett, sa Gjert Ingebrigtsen etter sønnens andre EM-gull i Berlin.

Allerede fredag står det 5000 meter på programmet under helgens NM i Byrkjelo. Henrik Ingebrigtsen er den eneste av brødrene som er påmeldt på den distansen.

1500-meteren går først søndag, og der er alle brødrene påmeldt. Jakob Ingebrigtsen stiller trolig på den distansen, mens det er mer uvisst om Henrik stiller. Filip Ingebrigtsen sliter fortsatt med en brist i et ribbein etter fallet sitt under kvalifiseringsløpet på 1500-meteren i EM, og det er høyst usikkert på om det blir noen NM-start for ham.

For Filip Ingebrigtsen er det aller viktigst å bli smertefri til Diamond League-finalen på 1500 meter i Zürich 29. august.

(©NTB)

Les mer om

 1. Jakob Ingebrigtsen
 2. Henrik Ingebrigtsen
 3. Friidrett

Flere artikler

 1. SPORT
  Publisert:

  Ingebrigtsen-brødrenes ambisiøse VM-mål: – Det er mulig

 2. SPORT
  Publisert:

  Tre brødre Ingebrigtsen topper fire distanser i Europa

 3. SPORT
  Publisert:

  Kommentar: Filip måtte svi, men Ingebrigtsens dristige dobling gir nyttig lærdom

 4. SPORT
  Publisert:

  Ingebrigtsen-brødrene tok forskjellige NM-valg

 5. SPORT
  Publisert:

  Jakob Ingebrigtsen (17) tok sitt andre EM-gull: – Det er galskap

 6. SPORT
  Publisert:

  Dette fikk Gjert til å strigråte - nå kommer han med bok