Sport

Her ser Lorentzen OL-gullet ryke

Med hendene foran ansiktet fulgte Håvard Holmefjord Lorentzen (25) de dramatiske sekundene da gullthrilleren på 1000-meteren ble avgjort.

Her følger Håvard Holmefjord Lorentzen nederlenderen Kjeld Nuis siste runde på 1000-meteren. Nordmannen tapte gullet med fire hundredeler.
  • Erlend Nesje
    Journalist

PYEONGCHANG: Med djevellue godt tredd ned på hodet boret nordmannen blikket på resultattavlen og så Kjeld Nuis vinne OL-gullet med fire hundredeler.

– Det var fryktelig spennende å sitte der. Jeg satt og så opp på tavlen. Det gikk fra grønt og 0,1 sekunder i hans favør. Så ble det 0,0, da var vi likt. Da hadde jeg et håp om at det skulle lyse rødt da han kom i mål, fortalte Lorentzen etter å ha mottatt sølvmedaljen i Gangneung Olympic Oval.

Han ble gullgutt på 500 meter mandag.

Etter noen søvnløse netter gikk han et fantomløp på tiden 1.07,99 på den doble distansen.

To par gjensto. Kunne det holde til et nytt gull?

Les også

Lorentzens trener: Denne feilen kostet ham gullet

Hundredelsdramaet

På øverste benkerad på tribunen satt Kjetil André Aamodt og fulgte dramaet. Mannen som tapte utforgullet med fire fattige hundredeler i 1994-OL spratt opp fra stilen og ga sine kolleger i TV Norge «high fives».

Det luktet norsk gulljubel. Igjen.

Men to par senere så Aamodt en nordmann igjen tape et OL-gull med fire hundredeler. Er det noen som vet hvordan det føles å tape med så lite, er det nettopp han.

Lorentzen vant gullet på 500 meter med ett hundredel, som tilsvarer 14 centimeter. Men det går litt saktere på 1000-meteren, og Lorentzen anslår selv at de fire hundredelene er i underkant av en halvmeter.

– Men det er sånn sprint er. Det er tett. Jeg vant med ett hundredel forrige gang og kan nå tenke meg hvordan koreaneren hadde det.

Håvard Holmefjord Lorentzen har ett gull og ett sølv fra OL.

Lorentzen reiste seg fra madrassen som skiller indre bane og isen. Nordmannen så skuffet ut da han startet på æresrunden.

– Jeg var litt skuffet med én gang. Men nå er jeg superfornøyd. Sølv i OL er jo helt fantastisk. Hadde jeg ikke tatt gullet på 500-meteren, hadde jeg også vært fornøyd, sa han.

Tapte gullet i tredje sving

Trener Jeremy Wotherspoon mente Lorentzen gikk litt for tidlig inn i den tredje svingen, at 25-åringen ikke var riktig posisjonert og tapte noen hundredeler.

– Den tredje svingen var forskjellen. Ha tapte tre-fire hundredeler der og tre-fire hundredeler den neste runden, fastslo sprinttreneren.

– Ja, jeg kunne kanskje vært enda råere i inngangen mot den svingen. Jeg kan nok ha tapt litt der, erkjente sølvvinneren.

Han holdt høy fart på isen. Men det gikk betraktelig tregere da Lorentzen skulle press ut dråpene i dopingtesten. Det drøyde og det drøyde, først tre timer etter sølvløpet var han klar for en liten markering av OL-suksessen i deltagerlandsbyen i Gangneung.

– Målet før OL var medalje. Jeg drømte om gull. Nå står jeg her med to medaljer. Det hadde jeg kanskje ikke trodd på forhånd. Det er surt å tape et gull med fire hundredeler. Men likevel føler jeg at jeg har vunnet sølvet.

Går for VM-gull neste helg

OL er over for ham nå. Men Lorentzen blir i OL-leiren til mandag. Da reiser han til Changchun i Kina der det er sprint-VM neste helg.

Der har bergenseren et klart mål: VM-gull sammenlagt.

– Jeg vil gjerne bli sprintverdensmester. Med de resultatene jeg fikk her vinner jeg.

– Du virker sikker?

– Han som var nærmest meg på 500 meter, er ikke like god på 1000 meter. Og han som slo meg på 1000 meter, er ikke så god på 500 meter.

Han er en av nasjonens nye idrettsyndlinger nå. Gull og sølv i sprint, en disiplin der «hele verden» deltar, er enormt.

Lorentzen innrømmer også at det er blitt mye de siste dagene.

– Jeg slet med nattesøvnen etter 500-meteren. Normalt sover jeg ni timer hver natt, men det ble vanskelig å sove, det ble ikke mer enn fem timer. Hodet var veldig slitent mandag kveld, mens kroppen var i 100. Det var mye adrenalin. Men dette hører med, det blir mye styr når du vinner gull. Jeg tar gjerne det for et OL-gull.

Vil ha tak på Slåtthaug-banen

Med én øvelsesdag igjen av OL er norsk skøytesport oppe og står igjen. Målet var tre medaljer, det ble fire. To av dem gull.

Nå håper Håvard Holmefjord Lorentzen at det gir utslag i økt rekruttering og enda mer penger.

– Det er vel bare langrenn som har flere gull enn oss. Vi har hatt et fantastisk mesterskap. Forhåpentligvis får vi inn mer og kanskje bygd tak rundt omkring på skøytebanene. Jeg skulle gjerne hatt tak over Slåtthaug-banen i Bergen. Da kunne jeg også kuttet 150 reisedøgn i året.

OL-reisen er over.

Nå er det en tur til Kina for å vinne VM-gull.

For Lorentzen er sulten på mer.

Les mer om

  1. OL
  2. Kjetil André Aamodt
  3. Skøyter