Husker du da han han fikk Norge til å stoppe? Nå kommer effekten.

Da «mannen som fikk flyttet Dagsrevyen» tok sølv i fekting i London-OL, skjedde det noe på hjemmebane.

Bragden hans glemmes aldri. London-OL ble det store gjennombruddet for fekteren Bartosz Piasecki.

OL-finalen i sommerlekene i 2012 vil ikke bli glemt. En norsk, og for de fleste ukjent toppidrettsutøver, hadde plutselig alles øyne rettet mot seg i hjemlandet.

For da Bartosz Piasecki hadde mulighet til å kjempe om OL-gullet, var det nesten 900.000 nordmenn som fulgte med på NRKs sending. Det ga en markedsandel på 52 prosent.

26-åringen fra Bygdø Fekteklubb klarte å skape en helt ny interesse rundt en av Norges minste idretter.

Les også

Fakta om fekting på 1-2-3

Barn og unge strømmet til klubbene. Og det ble dannet flere nye partier.

De fem siste årene har antallet aktive fektere økt med 24 prosent.

– Det er en av de største prosentvise økningene i NIF, men vi er fortsatt en liten idrett, sier generalsekretær Claes H. Bendiksen i Norges Fekteforbund.

Han skal i likhet med Bartosz Piasecki (30) delta i helgens NM på Bygdøy, der er ny årgang er på banen.

Ferdinand Eliassen (19) hadde riktignok startet med fekting før han så helten sin i OL-finalen, men triumfen fikk betydning for ham.

– Det var veldig inspirerende å se at en annen norsk fekter klarte å prestere i OL. Det ga definitivt mye håp i at det er mulig å lykkes med det man driver med, selv om man kommer fra en liten fektenasjon.

Ferdinand Eliassen er skoleelev på Wang Toppidrett, men svært villig til å satse alt som kreves for å nå opp i fekting.

Nå er han Norges beste

Eliassen, som i dag blir regnet som Norges beste, er villig til å jage de store triumfene. Nylig ble han nummer 17 i junior-EM.

– Da jeg startet med fekting, hadde jeg ingen ambisjoner. Men jeg hadde trenere som motiverte meg til å satse. Da jeg kom til klubben på Bygdøy, fikk jeg også muligheten til å fekte med de beste i Norge.

Unggutten hadde vært innom Njård og Oslo Fekteklubb, før han ble klubbkamerat med Piasecki, som ga seg internasjonalt i fjor.

De to blir likevel konkurrenter individuelt i NM, og lagkamerat i søndagens kamp om den siste NM-tittelen. Der er Claus Mørck (41) tredjemann på laget.

Les også

Fekteren Bartosz Piasecki legger opp

Skal hjelpe arvtagerne

Bartosz Piasecki trener litt, men er først og fremst sportslig leder i fekteforbundet.

Han skal bidra til at den kommende generasjon tar over der han selv slapp.

– Mange trenger nok noen flere år på seg, men en utøver som Ferdinand er virkelig på god vei, sier OL-finalisten om tenåringen som kan bli den skarpeste i helgen.

Mariusz Piasecki, som hadde fulgt sin sønn i en årrekke som landslagstrener, er klubbtrener i Bygdø Fekteklubb, men også landslagstrener for Polen.

Far og sønn Piasecki ved hjemkomsten på Gardermoen, dagen etter sølvet i London.

Statslønn kunne vært løsningen

Bartosz Piasecki er fortsatt lærer på Wang Toppidrett på heltid, der Eliassen er elev. Den eldste savnet å kunne ha litt mer restitusjon og fri fra lærerjobben da han holdt på som «verst».

– Hvis det hadde ligget bedre til rette for type statslønn, kunne jeg nok ha holdt på lenger, sier veteranen.

Mange av konkurrenter i andre land har slike ordninger, der de formelt er ansatt i militæret eller politiet, men kan satse fullt ut på idretten.

– Kunne du tenkt deg å bli landslagstrener?

– Jeg har vært nervøs nok i mitt liv. Det å stå på sidelinjen og ikke kunne påvirke er tøft. Tenk på hvor mange grå hår faren min har fått på grunn av meg. Det er uansett litt for tidlig å gå inn i en slik rolle.

– Hva kan du få til individuelt i NM?

– Jeg er en outsider. Jeg kan fortsatt vinne, men også bli nummer 16.