Sport

Tom Hilde innrømmer: - Blir bedre av å få ei skyllebøtte

Ble vraket til hoppuka, men nå er Tom Hilde på plass.

Tom Hilde har vært med i verdenscupen inntil hoppukelaget ble tatt ut. Nå er han inne i varmen igjen, og i Innsbruck ble det middag med Anders Fannemel & co.
  • Mette Bugge
    Journalist

INNSBRUCK: Det sier skihopperen Tom Hilde, som kom til Innsbruck 1. nyttårsdag og skal delta i siste del av hoppuka.

Les også

Helten fra Garmisch var nær ved å legge opp

Lagkamerat og treningspartner Halvor E. Granerud sendes hjem lørdag, noe som kom overraskende på ham, men før avreise fikk tenåringen en god prat med landslagstrener Alexander Stöckl.

— Det er vondt når man opplever noe slikt, sier Hilde. Han er i nøyaktig samme klubb og team som 19-åringen: Asker skiklubb/Kollenhopp/Toppsatsingslaget.

Han vet imidlertid at de fleste hoppere opplever en slik hjemsendelse i løpet av karrieren.

Veteranen på vei opp

Selv har Hilde etter at han ikke opprinnelig kom med på hoppukelaget, vunnet et COC-renn i Engelberg og ellers trent på hjemmebane. Trener Roy Erland Myrdal er mannen som holder Hilde i ørene.

— Roy er mye strengere enn Alex, og det er noe jeg trenger, forteller askerbøringen.

— Innimellom kan Roy si: «Fortsetter du slik, vil du ende i B-klassen i norgescupen». Slike utsagn fører til at det går en liten djevel i meg, men det hadde ikke vært like effektivt dersom landslagstreneren hadde sagt det, mener Hilde.

Han vil at Alexander Stöckl skal kjøre sin stil.

Les også

Tom Hilde får sjansen i Innsbruck

Gir tøffe meldinger tilbake

— Jeg tør å smelle tilbake til Roy også, forklarer Kollenhopperen, som sier at de to har en egen tone fordi de kjenner hverandre så godt gjennom mange år.

Roy Erland Myrdal er treneren til Tom Hilde.

Myrdal er i dag trener på Toppsatsingslaget, eller forbundets B-lag om man vil. Det er faktisk der flertallet av dem som deltar i hoppuka kommer fra. Foruten Hilde og Granerud er det Joachim Hauer, Daniel André Tande og Andreas Stjernen.

«Dette holder ikke»

Roy Erland Myrdal, som er hjemme i Oslo før han skal til COC-renn i Garmisch-Partenkirchen 9. og 10 januar, der både Hilde og Granerud skal være med, ler av Hildes utsagn. Men han mener hopperen forteller sannheten.

— Etter hvert som tiden går og jeg ser at Toms måte å hoppe på sklir ut, må jeg bare si «sorry, dette holder ikke». Det å gi sterke tilbakemeldinger er helt avhengig av hvor godt man kjenner utøveren, og dessuten er Tom en rutinert skihopper. Han tåler det og liker det. Jeg har ansvaret for Tom, og da er det lettere for meg å si slike ting enn for Alexander.

Hjemsendelse ikke gitt

Sportssjef Clas Brede Bråthen forteller at det ikke var gitt at det var Halvor E. Granerud som måtte hjem, selv om det lå i kortene.

Han innrømmer at det var en vanskelig avgjørelse, men uansett var det viktig å sikre flest mulig verdenscuppoeng fremover, som betyr så mye med tanke på nasjonscupen. De 30 beste i verdenscupen får poeng i hvert renn.

— Vi tror Tom kan ta en del poeng på de to siste rennene her.

Av hensyn til logistikken, det å reise med fly og være til stede i Innsbruck i god tid før kvalifiseringen lørdag, måtte Hilde få beskjed. Det skjedde allerede samme kveld som rennet i Oberstdorf var ferdig.

— Men det var først etter nyttårshopprennet jeg fikk melding om at jeg også skulle hoppe, opplyser Hilde.

Den nyankomne sier at han har hatt jevn stigning, og gleder seg til innhoppet. Han har en 17. plass som best hittil i verdenscupen. I Innsbruck har han tredjeplass som best.

— Jeg er veldig glad i den bakken. Det kan være mye vind og vær her, men bakken har veldig mye sjarm. Den er morsom å hoppe i.

Aftenpodden Sport: Dette er årets bajas og årets ufyselige utøver

Les også

  1. Forfang på fjerdeplass: - Dette kan gå helt til topps

  2. Opplevde sitt livs mareritt - fikk smilet tilbake etter nyttårshopprennet

Les mer om

  1. Hopp
  2. Tom Hilde