Her når protestene nye høyder. Trumps svar: – Den høyeste buingen jeg har hørt

Presidenten begynner å finne motstand i andre idretter også.

Den knelende protesten hadde hundre prosent oppslutning hos spillere, trenere og ledere hos Dallas Cowboys da de spilte kampe mandag kveld. Nå får NFL-spillerne støtte fra en rekke andre idrettsstjerner.
  • Kurt B. M. Haugli

Donald Trump fortsetter sine angrep på idrettsutøvere som i knelende protesterer mot ham, mot politivold og rasisme.

Samtidig som noen utøvere flagger sin støtte til Trump som mener at utøverne må vise respekt for flagg og nasjonalsang, er det stadig flere som går til angrep på sin president.

Det handler ikke lenger bare om fotballspillere. Basketspillere kommer med flengende kritikk av presidenten, og nå har til og med en NASCAR-legende kommet med kritikk.

Les også

Bilsportsjef vil ikke tolerere nasjonalsangprotest: – De bør kastes ut av USA

Dette er debatten

All politisk debatt i USA dreier nå seg om dette temaet. Under mandagens kamp i den amerikanske fotballigaen (NFL) gikk spillere, trenere og ledere i Dallas Cowboys ned på kne i samlet flokk. Deler av publikum på stadion buet. Det ga Donald Trump anledning til å sende nok en Twitter-melding.

– Buingen under kampen i går kveld da hele Dallas-laget gikk ned på kne, var den høyeste jeg har hørt. Stort sinne.

Det er ikke bare i NFL at det er høylytte protester mot presidenten. Det var etter en tale han holdt på et valgkampmøte i Alabama fredag i forrige uke at det hele tok av. I denne talen ba han eierne om å sparke spillere ut av laget umiddelbart dersom de demonstrerte under avspilling av nasjonalsangen.

Han fikk svar gjennom helgens NFL-runde. Over 200 spillere demonstrerte og det hele toppet seg i mandagens ene kamp hvor hele Dallas Cownboys gikk ned på kne.

– De tar et standpunkt

Basketligaens kanskje største stjerne, LeBron James, kom mandag med støttende erklæringer til sine kolleger i NFL og krass kritikk av Donald Trump.

På Twitter kalte han Trump for en dust (bum). Da han ble spurt om han virkelig mente det, svarte han bekreftende.

Denne uken er det mediedager for basketlagene i den øverste profesjonelle ligaen, NBA. Mange av spillerne har ytret seg svært kritisk til hvordan presidenten har håndtert denne saken.

Erik Spoelstra er trener for basketklubben Miami Heat i NBA. Han er ikke i tvil om hvor han står i debatten.

– Jeg berømmer NFL-spillerne og organisasjonen for å ta et standpunkt nå for likhet, for inkludering, mot rasisme og fordommer, sa han ifølge New York Times.

Erik Spoelstra er trener for Miami Heat og mener at NFL-spillerne har tatt et tøft og riktig standpunkt.

Skal gjøre det sammen

Når NBA-sesongen starter til helgen er det slett ikke usannsynlig at det kan komme lignende reaksjoner som de som har utspilt seg i NFL den siste helgen.

– Hvis mine gutter velger å knele, vil jeg knele sammen med dem, sier David Fizdale som er trener for NBA-klubben Memphis Grizzlies.

Don Rivers er trener for Los Angeles Clippers og har en klar mening om hvorfor presidenten har havnet i krangel med USAs største idrettshelter.

– Hvis Donald Trump hadde gjort jobben sin, ville ikke spillerne knelt.

Bradley Beal som spiller for NBA-klubben Washington Wizards er på linje med Clippers-treneren og appellerte direkte til Trump da han stile på klubbens mediedag før seriestart.

– Din jobb er å bringe folk sammen. Hele verden føler at dette ikke har vært tilfelle etter at du ble valgt, sier Beal.

Ikke bare NASCAR-støtte

Trump er ikke uten støtte. Mandag fikk han klar støtte fra eiere av lag i den store amerikanske bilsportklassen NASCAR.

– En som ikke står opp under nasjonalsangen, bør kastes ut av landet. Punktum, sa Richard Petty og fikk støtte fra flere hold. NASCAR er stor sport spesielt i områder av landet hvor Donald Trump har sin største velgerbase.

Trump var da heller ikke usen med å melde fra om NASCAR-støtte på Twitter.

Men tirsdag fikk han motstand også fra den kanten. Dale Earnhardt jr. er sjåfør og eier at et lag i NASCAR-klassen. Han svarte Donald Trump med å sitere John F. Kennedy. Han svarte Trump bare en halv time senere på samme sted.

– Alle amerikanere har rett til fredelige protest. De som gjør en fredelig revolusjon umulig, vil gjøre en voldelig revolusjon uunngåelig.

NASCAR-sjåføren Dale Earnhardt jr. svarte Donald Trump med et sitat fra John F. Kennedy like etter at presidenten hadde takket NASCAR for støtte.

Er sykkel-VM i Bergen et VM i bergensk selvgodhet eller en sykkelfest? Og hva er det Ronny Deila gjør galt i Vålerenga? Hør Aftenpodden Sport her nå: