Nordhaug: - Hadde skikkelig lyst til å vinne

Lars Petter Nordhaug rykket, sprengte feltet, rykket på nytt, og vant Arctic-åpningsetappen til Nordkapp.

  • Kjetil Flygind

NORDKAPP (aftenposten.no): I fjor var det Thor Hushovd (36) som sikret norsk jubel i Arctic Race of Norway. I år ble det en norsk pangåpning på rittet da Lars Petter Nordhaug lurte alle og syklet opp på Nordkapplatået i ensom majestet og vant den 204 kilometer lange åpningsetappen.

— Dette var veldig moro, sier Nordhaug til Aftenposten.

30-åringen, som kjører for Belkin, gjorde jobben selv. I vind og surt vær rykket han først og fikk hektet av de beste spurterne. Da en gruppe ryttere kjørte sge opp til ham, fikk han hvilt. Så smalt det igjen. Da var det ingen som klarte å hente inn nordmannen.

Sammenlagtplaner

— Det var hardt på slutten, men jeg hadde så skikkelig lyst til å vinne. Jeg prøvde å være kynisk og gikk på. Vanligvis pleier jeg å være for tidlig ute, men i dag tenkte jeg at jeg lage et hardkjør for å få hektet av spurterne. Derfor gikk jeg til første gangen.Da de andre kom opp til meg fikk jeg hvilt meg. Så gikk jeg igjen. Jeg er en aggressiv rytter og prøver mye. Så dette var veldig moro. Og så er det ofte sånn at når man først begynner å vinne, så kommer det ofte mer, sier Nordhaug.

Nå er det én ting som gjelder: vinne sammenlagt.

— Jeg har fått den best mulige starten, så nå handler det om ikke å tape tid. Det er det alt handler om nå. Jeg har fått et forsprang på de andre, men ingenting er avgjort. Det er noen tøffe etapper igjen, sier Nordhaug.

Som etter seremonien på podiet forsvant rett i dopingkontroll.

- Hvordan var reisen underveis?

— Det var kaldt i starten, men det var en fin tur. Det er et fantastisk og rått sykkelritt. Mye publikum noen steder, og mer øde andre steder. Avslutningen var stor, sier han. Han beskriver seieren som veldig viktig.

— I fjor vant jeg ikke et eneste sykkelritt, så ja.

- Som forventet

Hverken Thor Hushovd eller Alexander Kristoff hang med da det hele skulle avgjøres. Kristoff følte seg ikke så verst underveis, men hadde ikke nok å kjøre med mot slutten.

— Det ble tøft, det var som forventet. Jeg visste avslutningen ville bli tøff. Jeg var ikke langt bak, men nok til ikke å kunne kjempe om seieren. Men Lars Petter fortjente å vinne. Han hadde ikke vunnet noe i Belkin-trøya før nå, så det var viktig for ham. Han har kjørt sterkt før, så det var ikke overraskende at han tok dette, sier Kristoff.

Han kom i mål 15 sekunder bak Nordhaug, til en 10. plass.

- Fikk dere sett noe av naturen mens dere kjørte?

— Jada, vi fikk sett litt. Men jeg konsentrerer meg mest om løpet.

- Hvordan var beina?

— Ikke så ille. Jeg hadde trodd jeg skulle falle av mer. Sånn sett er det bra. For å være best mulig rustet til etappen i morgen burde jeg tatt det mer med ro, men dette er ikke målet mitt. Dette er god trening inn mot høstsesongen, sier Kristoff.

Hushovds tømmerstokker

En som fikk det blytingt på etappen var Thor Hushovd.

— Jeg hadde veldig tunge bein og hadde det tøft. Det var som å sykle med tømmerstokker, sa han etter målgang.

BMC-rytteren og regjerende Artic Race of Norway-mester, kom i mål halvannet minutt bak Nordhaug.

— Det var en fin tur, men det var en tøff etappe. Beinhardt, mye vind. Men moro at Lars Petter vant. Han har prøvd mange ganger, så det var gøy, sier Hushovd.