Sport

Når Lorentzen står på start, hender det han gruer seg til å gå. Men OL-vinneren har knekket koden til å takle det.

– Jeg grugleder meg. Det er så mye som kan gå galt, sier Håvard Holmefjord Lorentzen.

UNNER SEG SNOP: – Det er ikke noe poeng å ha ekstra kilo, men skøyter er ikke en idrett der du må være tynn. Det er en kraftidrett. Jeg unner meg godsaker innimellom, sier Håvard Holmefjord Lorentzen. Nå gleder han seg til å komme hjem og lage taco.
  • Øystein Vik

Gangneung: «Hysssjjjjjj!», kommer det fra speaker i skøytehallen. Publikum blir stille.

«Ready!». Lorentzen kryper ned i startposisjon.

Pistolen smeller. Lorentzen eksploderer ut så skøytene smeller i isen.

To ganger har han gjort dette i OL. To ganger har han lyktes. Gull og sølv er betalingen. Men hva tenker han når han står på start?

– Rett før start kribler det. Og jeg gleder meg til å gå.

– Gleder deg?

– Ja, eller grugleder meg. På en måte har jeg ikke lyst til å gå for det står så mye på spill. Men så er det jo utrolig deilig når det går bra, sier Lorentzen til BT.

Les også

Pappa Lorentzen om OL-heltens oppvekst: – Det var om å gjøre å slite barna ut

Starten i et sprintløp er nøye gjennomtenkt.

– Jeg strammer magemusklene og beina. Gjør meg klar for å skyte ut fra start. På de første 100 meterne må jeg holde meg dyp og gi alt for å komme opp i fart.

Så handler det om å gjøre svingene riktig. På et sprintløp gjør én liten feil at hele løpet er spolert.

– Jeg må gå slik at jeg kan trykke på hele veien og aksellerere ut av svingen. Den siste svingen på 500-meteren i OL var perfekt, sier Lorentzen.

– Bergen har tatt av

OL-konkurransene er over for Håvard Holmefjord Lorentzen. Nå har han tatt turen utenfor den hermetisk lukkede deltakerlandsbyen i Gangneung. Lorentzen slurper i seg en cappucino på kafé. Forteller entusiastisk om skøyteløp. Svarer på spørsmål uten å nøle.

Men øynene er trøtte. OL har kostet. Presset om å prestere, to medaljeløp, x-antall spørsmål fra titalls journalister tar på.

I OL-LANDSBYEN: – Vi har levert et fantastisk OL. Det er bare langrenn som har gjort det bedre enn oss skøyteløpere. Hadde det ikke vært for Sverre (Lunde Pedersen) sitt feilskjær på 500-meteren, ville vi hatt fem medaljer, sier Håvard Holmefjord Lorentzen.

– Det har jo tatt helt av i Bergen, sier Lorentzen.

Han har sett videoene fra Nesttun idrettsplass der Fana-gjengen har feiret. Han har fått meldinger fra folk han ikke har preiket med på mange år.

– Og jeg fikk med meg at en på P5 gikk på hockeyskøyter opp på Ulriken. Det er gøy at at folk bryr seg.

Brann har også lagt merke til at Lorentzen ble den første bergenser med individuelt olympisk gull.

– Jeg håper Brann blir inspirert av det vi har gjort i OL. Det var veldig kjekt at Fredrik Haugen forlenget, og det var kult at han gratulerte meg. Vi spilte jo sammen i Løv-Ham.

Les også

Lorentzen etter OL-suksessen: Allerede neste helg er planen å bli verdensmester

Hovedrivalen Nuis

Lorentzen fra Fyllingsdalen er blitt en kjent person i OL. Under fellesstarten i skøytearenaen lørdag var han invitert til å sitte sammen med IOC-president Thomas Bach. Mens han sitter på kaféen kommer flere utøvere fra andre land bort for å gi ham en klem og si gratulerer.

Men forholdet til én annen idrettsutøver i OL er spesielt: Nederlandske Kjeld Nuis. 28-åringen fra Leiden er Lorentzens hovedrival.

I OL var Nuis først ute og tok gull på 1500-meteren. Da fant Lorentzen sin nemesis i matsalen og gratulerte ham. Lorentzen nektet å være dårligere. Han vant 500-meteren. Da var det Nuis sin tur til å gratulere.

STERK: Håvard Holmefjord Lorentzen fikser fint å ta 200 kilo i knebøy. Men den øvelsen gjør han ikke så mye. Han trener mer med 100 kilo der ett ben belastes om gangen.

Fredag møttes de to til duellen de visste ville komme på 1000-meteren. Lorentzen leverte et kanonløp, men Nuis var fire hundredeler raskere.

– Det var Nuis jeg ville slå på forhånd, og det er litt bittert er det at jeg ikke klarte det. Men i fjor var jeg ett sekund bak ham, nå var jeg fire hundredeler bak. Neste år er jeg kanskje et par tideler foran, sier Lorentzen og gliser.

Enormt press

Når man er blant de beste skøyteløperne, må man gå i ett av de siste parene. Det er skøytekonkurransens dynamikk. Når Lorentzen er på indre bane og venter, får han alltid med seg de andre sitt resultat. Han synes bare det er stress å prøve å unngå å se på storskjermen.

Da han tok gull på 500-meteren leverte Min Kuy Cha ny olympisk rekord like før Lorentzen skulle gå. Bergenseren taklet presset.

– Jeg føler jeg får bedre og bedre kontroll på det å måtte svare på det de andre har gjort.

FORNØYD: – OL har nesten vært helt perfekt. To gull var maks av det jeg kunne oppnå. Det å ta gull og sølv er mer enn jeg forventet. Ingen andre norske har gjort det bedre individuelt, sier Håvard Holmefjord Lorentzen.

– Hvor får du den mentale styrken fra?

– Mye er medfødt. Jeg er ganske rolig som person. I tillegg har jeg konkurrert helt siden jeg var liten mot brødrene mine.

Mange har snakket om at Lorentzen og de andre Fana-løperne er blitt herdet av Slåtthaug. Lorentzen tror det kan være noe i det, men:

– Det er kameratskapet på trening som har gjort oss gode.

– Bergen bør bli skøytehovedstad

Når Slåtthaug nevnes i intervjuet blir Lorentzen enda mer tent. Fremoverlent over kafébordet kommer han med en bønn til politikere og dem med penger og ambisjoner til å bygge en innendørs skøytearena i Bergen.

– Canada har Calgary, Nederland har Heerenveen. Bergen hadde vært en veldig bra base for det norske skøytelandslaget, mener Lorentzen. Han mener det er lurt å smi mens OL-jernet er varmt.

ELSKER BIOGRAFIER: Håvard Holmefjord Lorentzen slår ihjel tiden mellom øktene med å lese biografier. - Jeg har blant annet lest om Luis Suarez og Ozzie Osborne. Det er spennende å lese om store folk og hva de har opplevd.

– Det er ikke mye vinteridrett vi kan drive med i Bergen. Da må vi dyrke det vi har mulighet til, og det er skøyter. Med en skikkelig skøytehall kan vi helt sikkert avle frem flere OL-mestere.

En innendørs skøytehall er vel så viktig for å rekruttere foreldrene, mener Lorentzen.

– De skal orke å stå og se på i all slags vær.

Gull til alle tre fra Fana

Lorentzen reiser nå videre til Kina. Der er målet å bli sprintverdensmester kommende helg. I OL har han tatt gull og sølv. Fana-kompisene Sverre Lunde Pedersen og Sindre Henriksen har også tatt gull.

– Sverre er den som er stillest. Henriksen er en bajas. Det er kanskje jeg også. Vi har det mye kjekt sammen. Det har vi hatt i alle år.

De tre har trent mye sammen. De to allrounderne drar nytte av å trene fart med å prøve å følge Lorentzen. Når kondisjonen skal økes, prøver Lorentzen å holde følge med de to andre.

– At alle tre skulle ta OL-gull hadde jeg ikke sett for meg da vi trente sammen for mange år siden.

Les mer om

  1. Skøyter
  2. OL
  3. Bergen
  4. Luis Suarez
  5. Nesttun
  6. Nederland
  7. Gull