Sport

Norge til VM-finale etter høydramatisk oppgjør mot Romania

Ekstraomganger måtte til i Herning.

FEIRING: Veronika Kristiansen jubler etter scoring. Norge er klare for finale mot Nederland søndag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

 • NTB

NORGE — ROMANIA 35-33 (27-27, 17-14) etter ekstraomganger

Heidi Løke og norske håndballjentene serverte et drama av de sjeldne til 35-33 over Romania i VM fredag. Det lukter et nytt gulldryss over Norge.

Stine Bredal Oftedal i angrep mot Romania. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

— Vi svinger litt for mye i dag også, men vi gir oss ikke. Og da ender det med seier. Det ble et skikkelig drama, men det skal det vel være i en semifinale, sier kaptein Stine Bredal Oftedal til TV 2.Etter ekstraomganger feiret Løke og de andre. Vel 10.000 tilskuere fikk se det som ofte skjer: Norsk seier i en semifinale, men det var en lang vei denne gangen.

**SJEKK VÅR BØRS:

Les også

«Nora Mørk sto frem da det gjaldt som mest»

(krever innlogging)**

Løke ble meget viktig mot slutten av svært hektisk kamp. Stine Skogrand så ut til å avgjøre da hun løp inn 32-29. Så ga Norge fra seg to kjappe mål, og thrilleren fikk nytt liv. Nora Mørk slo til i undertall. Så scoret VM-reserven Ida Alstad på straffe og veteranen Camilla Herrem.

NY FINALE: Camilla Herrem satte inn Norges siste scoring i semifinalen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

— Det er så deilig! Det var opp og ned som en berg og dalbane hele kampen. Vi føler at vi har kontroll, så kom de innpå igjen og sånn var det flere ganger. Men vi slutter aldri å tro, sier Camilla Herrem. Hun satte spikeren i kista med Norges siste mål i kampen.I tredje siste sekund av ordinær tid reddet Kari Aalvik Grimsbø skuddet fra Cristina Neagu.

Den var gull verdt på en kveld der de norske keeperne slet.

— Det var fantastisk. Veldig deilig. Og jeg elsker at vi aldri gir oss. Vi kjemper hele veien, sier Grimsbø til TV 2. Grimsbø startet kampen før Silje Solberg kom inn i den andre omgangen, men hun kom inn igjen på slutten.

— At jeg kan være med å bidra til slutt er en utrolig god følelse, sier keeperen.

Les også

Nederland spilte ut Polen i semifinalen

Tett

Norge stoppet Romanias storstjerne Cristina Neagu ganske effektivt med et tøft forsvar.

På 7-7 stoppet keeper Grimsbø (byttet ut ved pause) sitt første skudd. Like etter stakk Norge fra og fikk en 17-14-luke til pause.

Veronica Kristiansen var sammen med Nora Mørk, fenomenet Heidi Løke og Stine Bredal Oftedal svært viktig i etablert angrepsspill.

17-14 ble til 17-17 og så 20-17 etter et par redninger av Silje Solberg. Kort etter sto det 20-21 til Romania på tavla i Boxen-arenaen.

— Det er litt stakato i starten av andre omgang. Det er sånne perioder vi skal unngå, men det blåser vi i akkurat nå, sier Veronica Kristiansen etter kampen.

Kampen levde helt inn i ekstraomgangene, og til slutt måtte Romania notere sitt sjuende strake mesterskapstap for Norge.

Les også

Norge kan få bank av Danmark neste år

Favoritt

Gullkampen går mot Nederland søndag. Det blir den 18. norske mesterskapsfinalen siden gjennombruddet i 1986. Nederlenderne hadde stort sett stålkontroll på Polen i sin semifinale.

Statistikken er drepende lesning for de oransje. På de 12 siste landskampene har det blitt ti tap og to uavgjort mot Norge.

Forrige nederlandske seier kom i 1999 – i Stavanger under VM. Nå er Nederland på en bølge, har VMs hittil beste keeper og et bunnsolid lag som kan skape trøbbel.

Likevel: Norge starter finalen som klar favoritt.

KONTROLL PÅ HÅNDBALLJENTENE? Ta vår quiz her!

Tøft år

Landslagssjef Thorir Hergeirsson er nå bare én seier unna sin femte tittel på åtte mesterskap. Han overtok sommeren 2009. Det er en tøff periode for laget hans. Tre mesterskapet på bare 12 måneder blir knallhardt.

Rio de Janeiro-OL går i august. Så er det EM i Sverige i desember.

Norge har dominert kvinnehåndballen til de grader etter at titteltørken tok slutt i 1998 (EM).

 1. Les også

  VM-overraskelsen drømmer om Norge i finalen

 2. Les også

  Sagosen skråsikker på norsk gull

Les mer om

 1. Håndball

Relevante artikler

 1. SPORT

  Iskalde Ida Alstad: - Jeg smilte litt ekstra til Thorir

 2. SPORT

  Oftedal jublet mest da brøleren ikke ble avgjørende

 3. SPORT

  Slik spilte Norge

 4. SPORT

  Mesterlig VM-løft for Norge

 5. SPORT

  Ekspertene er enige: Hun er Byåsens sikreste EM-kort

 6. SPORT

  Norge slo OL-mesteren uten hjelp av Nora Mørk