Sport

Kramers melding til Lunde Pedersen: - Fullt mulig å ta bronse

Sverre Lunde Pedersen kan trolig glemme medalje i VM på hjemmebane. Men skøytekongen Sven Kramer kommer med trøstende ord.

 • Kjetil Flygind
  Kjetil Flygind

Det ble en tøff 5.000 meter for Sverre Lunde Pedersen i VM lørdag. Nordmannen ligger på 4. plass før VMs siste dag. Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

HAMAR: Sven Kramer leder - ikke overraskende - allround-VM etter første dag.

Nederlenderen gikk det han selv karakteriserte som en grei 5.000 meter, og leder VM foran lagkompisen og «den unge Sven kramer», Patrick Roest (21) og Jan Blokhuijsen (27). Norges håp, Sverre Lunde Pedersen, ligger på 4. plass. Men er trolig for langt bak til å kunne ha et reelt håp om medalje.

– Jeg føler jeg er for langt bak til at det skal være realistisk å tro på medalje. Da må det skje noe ekstraordinært, sier Lunde Pedersen, som var skuffet og frustrert etter avslutningen på dag én.

Han ligger nesten tre sekunder bak Jan Blokhuijsen på 3. plass.

Les også

Northug erter svenskene: - Det skal ikke være mulig

– Ikke perfekt

Mens Lunde Pedersen kjempet mot bein som ikke ville lystre helt, og neseblod rennende, «danset» Sven Kramer i mål på tiden 6.12,33 på 5.000-meteren, og leder VM med fire tidels sekund før søndagens første distanse, 1.500 meter.

– Det var en grei 5.000 meter. Jeg er fornøyd. Løpet var ikke perfekt, rundetidene gikk for mye opp og ned. Men det handler om å komme godt i gang og jeg hadde også søndagens to distanser i bakhodet, sier Kramer til Aftenposten etter dag én av mesterskapet i Vikingskipet.

Han står selv for den sportslige oppdragelsen av Patrick Roest, og sier det blir en hard 1.500 meter.

– Fire tidels sekunds ledelse er ikke mye, så det skal nok bli en tøff kamp på 1.500-meteren.

Sven Kramer leder VM etter to av fire distanser. Og kommer til å sikre seg VM-gullet om ikke noe helt spesielt skjer. Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Hadde ingen forklaring

Lunde Pedersen ble nummer syv på 5.000-meteren, og måtte tåle å se klkken bikke 6.20 med god margin. Det var ikke tiden han hadde håpet på.

– Etter første runden kom jeg aldri opp i runden jeg ønsket. Jeg har ingen god forklaring på hvorfor det ikke gikk fortere. Jeg fikk ingen svar da jeg prøvde å øke farten. Det var frustrerende, sier bergenseren.

– Er det kjørt med tanke på medaljen?

– Roest og Blokhuijsen gikk fortere enn jeg hadde trodd, så det blir tøft å ta de når jeg var så langt bak på 5.000. Roest imponerte veldig. Han perset og traff vel maksimalt. Jeg var ikke god nok, sier Norges håp.

Sven Kramer mener det ikke er grunn til å ta sorgene på forskudd.

– Roest går for medalje nå, så klart. Men det blir en tett kamp. Vi får se hvem som holder ut. Sverre ligger på 4. plass og kan klare å gå seg inn i bronsekampen. Det er fullt mulig å ta bronse. Det kan se ut som det blir en kamp mellom han og Blokhuijsen, sier Kramer til Aftenposten.

Han er i rute til å kvittere ut VM-tittel nummer ni. Han er allerede historisk ved å ha vunnet åtte ganger.

Det ble Nederland, Nederland og atter Nederland på pallen på 5.000 meteren. Patrick Roest (t.v.), Sven Kramer og Jan Blokhuijsen er de tre i front etter VMs første dag. Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Les også

Trenerens rolle truet etter Northugs fiaskosesong

Njåtun på 6. plass

Ida Njåtun henger med etter første dag av VM. Norges beste kvinneløper ligger på 6. plass etter to av fire distanser, fem og et halvt sekund bak ledende Miho Takagi.

Njåtun ble nummer tre på 500-meteren, endte på 13. plass på 3.000-meteren.

- Jeg synes det var to gode løp. 500-meteren er jeg mest fornøyd med. Det var årsbeste på 3000 og årsbeste i Europa for meg på 500 meteren, sa Ida Njåtun til NTB.

Det blir en spennende avslutning på VM i kvinneklassen. For etter at Ireen Wüst fra Nederland stivnet på 3.000 meter lørdag, er gullutfordrer Martina Sablikova på skuddhold. Den tsjekkiske løperen ligger 3,10 bak den femdobbelte verdensmesteren fra Nederland.

Les mer om

 1. Sverre Lunde Pedersen
 2. Skøyter

Flere artikler

 1. SPORT
  Publisert:

  Pedersen avblåser egne medaljesjanser i VM: – Frustrerende og kjipt

 2. SPORT
  Publisert:

  Lunde Pedersen på fjerdeplass da Kramer tok sin niende VM-tittel

 3. SPORT
  Publisert:

  Konkurrentene ble motivert av Lunde Pedersens sprekk

 4. SPORT
  Publisert:

  Spår mange år med dueller mellom Pedersen og Roest

 5. SPORT
  Publisert:

  Sverre Lunde Pedersen slo knockout på Kramer, leder VM klart foran 10.000-meteren

 6. SPORT
  Publisert:

  Én mann skaper trøbbel for Sverre Lunde Pedersen før den avgjørende EM-dagen