Sport

Sykkel-Norge surfer på medgangsbølge

Neste sesong får vi minst to nye proffryttere.

Alexander Kristoff er eneste nordmann i årets Tour de France, men 27-åringens to seire vil forhåpentligvis inspirere de kommende generasjonene.

Siden Thor Hushovds første etappeseier i Tour de France i 2002, har norsk sykkelsport surfet på en lang og sammenhengende medgangsbølge.

Og bølgen stopper ikke ennå. Neste sesong skal Sondre Holst Enger kjøre for IAM, mens Sven Erik Bystrøm blir lagkamerat med Alexander Kristoff i Katjusja. Det skal også være interesse fra profflag for Odd Christian Eiking og Oskar Svendsen.

– Vi begynner å se en generasjon med ryttere som har begynt å sykle på grunn av Hushovd og Kurt Asle Arvesen. De har drevet med det hele barndommen, sier landslagssjef for landeveissyklistene, Stig Kristiansen, til NTB.

– Vil fortsette

Flere profflag skal ha ønsket Sondre Holst Enger, men supertalentet valgte til slutt IAM Cycling.

Han tror ikke de norske rytterne Hushovd, Kristoff, Arvesen, Edvald Boasson Hagen, Gabriel Rasch, Lars Petter Nordhaug, Vegard Breen og Vegard Stake Laengen bare er et blaff av nordmenn i proffsirkuset.– Vi er en ung sykkelnasjon. Derfor er gode prestasjoner, slik som Kristoff presterer i de andre norskes fravær under Tour de France, veldig viktig for å holde oppe interessen, mener Kristiansen.

For Norge har ennå ikke sett en hel generasjon som er vokst opp med sykkel som en populær sport og folkelig idrett.

– Først når barna til oss i 40-årsalderen vokser opp, når Kristoff og Boasson Hagen er på tampen av karrieren, vil vi se en hel generasjon med syklister som har trent sykling fra de var unge, sier landslagssjefen.

Ungdommene presterer

Det norske U23-laget er for øyeblikket et av verdens beste sykkellandslag. På UCIs U23-ranking ligger Norge på 5.-plass bak de stolte sykkelnasjonene Frankrike, Sveits, Belgia og Danmark.

Det norske laget vil trolig klatre på rankingen etter fantastiske prestasjoner i det italienske rittet Giro Valle d'Acosta sist helg. Eiking havnet på 2.-plass sammenlagt i femdagersrittet, som regnes som et av de tøffeste rittene på kalenderen.

– Vi er i en oppblomstringsfase. Dette er et produkt av de norske rytternes prestasjoner i Tour de France, og flere av våre største profiler er fortsatt unge, sier Kristiansen. (©NTB)