Sport

I dag kommer dopingrapporten som kan ryste friidrettsverden: - Verre enn FIFA-skandalen

Nå spekuleres det på om Russland blir utestengt fra friidrett.

Mandag fremlegges en rapport om doping i friidretten. Det er ventet å komme oppsiktsvekkende opplysninger.

 • Daniel Røed-Johansen

Tidligere president i verdens antidopingbyrå (WADA), Dick Pound, har siden desember ledet en etterforskning av påstått systematisk doping i Russland. Mandag vil en rapport på 325 sider presenteres under en pressekonferanse i Genève, og det er ventet å komme sjokkerende opplysninger.

Det spekuleres nå på om rapporten vil føre til at Russland utestenges fra friidrett.

BAKGRUNN:

Les også

Tidligere antidopingsjef skal ha skjult positive prøver

Rapporten kommer uken etter at det ble kjent at en rekke tidligere friidrettstopper er under etterforskning for dopingrelatert korrupsjon.

Tidligere friidrettstopper siktet

Lamine Diack, som satt som friidrettspresident frem til august i år, er siktet for «passiv korrupsjon» og hvitvasking. Diack og hans rådgiver Abil Cisse er mistenkt for å ha mottatt penger fra Russlands friidrettsforbund for å skjule dopingmisbruk blant russiske utøvere.

Det er også fremkommet at tidligere antidopingsjef i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) er siktet for å ha mottatt i underkant av 2 millioner kroner (200.000 euro) i bestikkelser, også dette for å skjule positive dopingprøver fra russiske utøvere. I tillegg er også Diacks sønn og tidligere IAAF-rådgiver, Papa Massata Diack, siktet.

WADA og IAAFs uavhengige etiske komité har begge hatt etterforskninger pågående parallelt. Det er informasjon fra disse som har ført til at franske myndigheter har grepet inn og sist uke arresterte de tidligere friidrettstoppene.

 • LES VÅR GRUNDIGE SAK: Eldre, mektige menn styrer idrettsverdenen — og skandalene brer om seg

Nå venter en hel friidrettsverden spent på fremleggelsen av dopingrapporten mandag.

Den kanadiske advokaten Richard McLaren har vært med på å utarbeide rapporten. Han mener skandalen som rammer friidretten er enda mer alvorlig enn det FIFA (Det internasjonale fotballforbundet) og IOC (Den internasjonale olympiske komité) har vært gjenstand for. Dette fordi anklagene som rettes mot friidretten direkte har berørt de sportslige resultatene.

— Dette er et helt annet nivå av korrupsjon enn skandalen i FIFA eller IOC, sier McLaren ifølge The Guardian.

WADA startet arbeidet med rapporten etter at den tyske TV-kanalen ARD presenterte en rekke anklager om doping i russisk friidrett i desember i fjor.

Utelukker ikke utestengelse

Å utestenge det russiske friidrettsforbundet vil være et drastisk tiltak, men friidrettspresident Sebastian Coe utelukker ikke at det kan bli en realitet. - Man skal aldri si aldri, sier Coe.

— Hvis disse anklagene viser seg å være sanne, er det åpenbart at dårlige folk har manipulert systemet. I fremtiden vil vi ha bedre rutiner for å sørge for at slike folk ikke kommer i posisjon til å gjøre slikt, sier Coe til BBC.

Han innrømmer at slike systemer allerede burde vært på plass.

— Dette er en veldig, veldig vanskelig tid for sporten vår, og vi må starte med forandringer. Jeg er fast bestemt på å presse gjennom disse forandringene, fastslår Sebastian Coe.

 1. Les også

  Tidligere friidrettspresident siktet for doping-korrupsjon

Les mer om

 1. Friidrett

Relevante artikler

 1. SPORT

  - Tidligere friidrettspresident organiserte korrupsjonen

 2. SPORT

  Tidligere antidopingsjef skal ha skjult positive prøver

 3. SPORT

  Ny skandale rulles opp: Friidrettstopp ville skjule doping

 4. SPORT

  Tidligere friidrettspresident siktet for doping-korrupsjon

 5. SPORT

  Anerkjent dopingjournalist nektes innreise til Russland: – De mener at kritikere er fiender

 6. SPORT

  Russisk varsler mener disse to landene bør få dopingsøkelyset