Han skriver norsk sykkelhistorie: – En milepæl som blir brutt

Carl Fredrik Hagen imponerer stort i Spania.

Carl Fredrik Hagen er nummer åtte sammenlagt.

– Et historisk godt sykkelresultat. Det er en milepæl som blir brutt. Den beste plassering noensinne av en nordmann i de største etapperittene, sier Mads Kaggestad.

TV2-eksperten er akkurat ferdig med kommenteringen av nest siste etappe av Vuelta à España og har de tre siste ukene vært vitne til en norsk sykkelbragd. Carl Fredrik Hagen ble nummer 15 på lørdagens etappe, men beholder åttendeplassen sammenlagt. Det er høyst trolig også status etter søndagens avsluttende sjarmøretappe.

Les også

Hagen beholder gjev plassering etter dramatisk etappe

Bedre enn Kristoff og Hushovd

Thor Hushovd, Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen har en drøss med etappeseirer i Tour de France, de har VM- og OL-medaljer. Men ingen av dem har vært i nærheten av å kjempe i toppen av sammenlagtlistene på et av de store treukersrittene (Tour de France, Giro ´d Italia og Vuelta à España).

Carl Fredrik Hagens åttendeplass når én etappe gjenstår av Vuelta à España, er tidenes beste sammenlagtplassering i et av disse tre rittene.

Dag Erik Pedersens tiendeplass fra Giroen er den beste fram til nå.

– Nå er det noe på gang. Dette er hans første år som proff, og så klarer han en åttendeplass. Hagen begynte å sykle på landevei i 2015 og har et enormt potensial, sier Kaggestad.

Kaggestad sier at det er noe på gang blant Norges sykkeltalenter.

– Det er en veldig bra generasjon som er på vei opp. De kommer til å få en matching vi aldri før har hatt i norsk sykkelsport. Prestasjonen til Hagen kommer til å inspirere folk og gjør at folk tror at det faktisk er mulig.

Trodde ikke det var mulig

De største norske sykkelprofilene er altså dem som kjemper om seiere på flate etapper og i endagsritt, de nøyer seg som regel med å fullføre fjelletapper. Uten å være god til å klatre, er det umulig å hevde seg sammenlagt.

– Jeg har ikke trodd det var mulig å kunne havne blant de ti beste sammenlagt i treukersrittene. Så lenge jeg har vært involvert i sykkelsporten, tror jeg ikke noen nordmann har sagt det (at målet er å bli topp ti). Ingen trodde på det, så prestasjonen til Carl Fredrik Hagen tenner et håp.

Les også

Klatret i sammendraget etter knallsterk etappe: – Det er helt ellevilt

Fikk det tungt på slutten

Rittet avsluttes ikke før søndag, men det er en flat etappe som trolig ikke vil føre til store utslag i sammendraget – en sjarmøretappe som avslutningsetappen i Tour de France.

Lørdagens etappe ble vunnet av slovenske Tadej Pogacar. Han stakk fra konkurrentene et stykke før mål. Hagen hang godt med i gruppa bak da det gjensto om lag 20 kilometer.

I de siste bakkene før mål fikk Hagen det litt tyngre og kom i mål 2 minutter og 46 sekunder etter vinneren på 15. plass, men åttendeplassen ble trygget.

Lørdagens etappe var en 190 kilometers fjelletappe.

Primoz Roglic vinner etter alt å dømme årets utgave av Vuelta a España. Hagen er 12,54 bak vinneren.

PS: Beste norske sammenlagtplassering i Tour de France har Jostein Wilmann med 14. plass i 1980.