Syv ting du må vite om FIFA-skandalen

Sveitsisk politi gikk onsdag til aksjon på et luksushotell i Zürich og arresterte ni internasjonale fotballedere.

Sepp Blatter fikk en tung start på FIFA-kongressen hvor han håper å bli gjenvalgt til sin femte presidentperiode.
  • 100% Sport

Sammen med markedssjefer er de mistenkt i en korrupsjonssak på over 1 milliard kroner.

Les også

Russiske medier: - USA vil ta VM fra Russland

1 Hva er FIFA?

Fédération Internationale de Football Association (Det internasjonale fotballforbundet) er fotballens øverste og styrende organ. Det er 209 medlemsland som er organisert i seks regionale konføderasjoner.

2 Hvorfor er alle fotballtoppene samlet i Zürich?

Torsdag og fredag holdes den 65. FIFA-kongressen. Politiet brukte anledningen hvor mange av de mistenkte var samlet på ett sted til å pågripe dem.

3 Hva skjer på FIFA-kongressen?

Fredag skal presidenten for de fire neste årene velges. Sepp Blatter, president siden 1998, og prins Ali bin Al-Hussein av Jordan er de to kandidatene. Det er ventet at Blatter blir gjenvalgt til sin femte periode, til tross for at organisasjonen har vært fulgt av skandaler i hans regjeringstid.

4 Hva er bakgrunnen for arrestasjonene?

Det er to ulike etterforskninger som førte til gårsdagens arrestasjoner. Statsadvokaten i Eastern New York ba sveitsiske justismyndigheter om pågripelsene etter en etterforskning hvor amerikanske FBI har vært sentral. Ni fotballedere er pågrepet, mistenkt for pengeutpressing og bestikkelser.

Fem markedsdirektører fra USA og Sør-Amerika er mistenkt for å ha betalt over 1,1 milliarder kroner i bestikkelser og gjenytelser for å sikre seg lukrative media— og markedsrettigheter til internasjonale fotballturneringer.

Den sveitsiske statsadvokaten innledet 10. mars i år etterforskning av det de mistenker er korrupsjon i forbindelse med tildelingen av fotball-VM til Russland i 2018 og Qatar i 2022. Sveitserne tok tak fordi det er mistanke om at det har skjedd ulovligheter på sveitsisk grunn og at sveitsiske banker er brukt i hvitvasking av penger.

5 Har Sepp Blatter vært innblandet i korrupsjon?

I sveitserens presidenttid har flere korrupsjonsskandaler fulgt organisasjonen. Blatter er blitt anklaget, men aldri avslørt. Han har hele tiden hevdet sin uskyld.

Kritikere mener at han som øverste leder er ansvarlig for ukulturen i organisasjonen.

6 Hvordan kan Blatter få fornyet tillit etter dette?

Presidenten er upopulær blant de europeiske forbundene og i vestlige medier. Noen forbund i andre deler av verden vil også stemme mot ham, men det er ventet at han har bred støtte i de andre konføderasjonene.

Blatter har gjort FIFA til et milliardkonsern gjennom gigantiske medie- og sponsoravtaler. Store penger er brukt på utviklingsprosjekter over hele verden. Han har også stått bak millionoverføringer til de nasjonale forbundene. Disse pengene har gitt små og fattige fotballnasjoner muligheter de ellers ikke ville hatt.

7 Hvem er de siktede i den siste skandalen?

Jeffrey Webb (50) fra Cayman Islands er visepresident i FIFA og president i Fotballforbundet for Nord-, Mellom-Amerika og Karibia (CONCACAF).

Jack Warner (72) fra Trinidad og Tobago er tidligere visepresident i FIFA og tidligere president i CONCACAF.

Costas Takkas (58) er tidligere generalsekretær i Cayman Islands fotballforbund og nå attaché for presidenten i CONCACAF.

Eugenio Figueredo (83) er president i Det søramerikanske fotballforbundet (CONMEBOL).

Nicolás Lopez var president i CONMEBOL fra 1986 til 2013. Eduardo Li (56) er president i Costa Ricas fotballforbund og kandidat til å bli valgt inn i FIFAs eksekutivkomité.

Julio Rocha (64) er president i Nicaraguas fotballforbund og FIFAs utviklingssjef.

Rafael Esquivel (69) er president i det venezuelanske fotballforbundet.

José Maria Marin (83) var president i det brasilianske fotballforbundet fra 2012 og frem til mars i år.

Alejandro Burzaco, Aaron Davidson, José Margulies, Hugo Jinkis og Mariano Jinkis er alle ansatt i firmaer som kjøper eller selger medie- og sponsorrettigheter.