Sport

Columbia på vinnersporet

Tyske Andre Greipel fra Columbia-HTC vant første etappe av Tour Down Under.

Team Columbia-HTC kan allerede notere sesongens første seier. Andre Greipel spurtet best under den første etappen av Tour Down Under.
  • Espen Hansen
    Aftenposten

De to siste årene har Bob Stapletons Columbia-mannskap delvis dominert sykkelsporten. Siden amerikaneren tok tak i restene av det som en gang het Team Telekom og T-Mobile, har hans kvinner og menn vunnet ufattelige 285 sykkelritt. I natt var de igjen tilbake på vinnersporet.

Etter at Team Sky tok sesongens første seier i gateløpet Down Under Classic, var det «business as usual» for Edvald Boasson Hagens gamle lag.

Etappen gikk over 141 kilometer fra Clare til Tanunda.

— Hovedmålet vårt var å vinne første etappe , sa 27 år gamle Greipel etter å ha vunnet spurten.

— En perfekt etappe. Vi startet som et lag og avsluttet som et lag. Opptrekket var helt perfekt, skøt tyskeren som etterpå kunne ikle seg den oransje ledertrøya.

Tyskeren vant rittet for to år siden, og han var egentlig svært godt i gang i fjor også da han kjørte på en parkert politimotorsykkel og skadet seg stygt. Han brøt bl.a. kravebenet og var ute i nesten fire måneder.

Favoritt

— Det er glemt nå, sa Greipel etter dagens seier. Før rittet ville han ikke være med på at han var favoritt til å vinne sammenlagt: - Nei, nå er det så mange som satser på å vinne. Alland Davis som vant i fjor er sikkert lysten i år også.

Men australske Davis måtte slippe med rundt tre mil igjen av dagens etappe og tapte flere minutter.

Belgieren Gert Steegmans fra Lance Armstrongs Team Radioshack tok annenplassen mens hans landsmann Jurgen Roelandts fra Omega Pharma-Lotto ble nummer tre.

Lance Armstrong havnet midt i feltet, og sa etterpå at det ikke hadde skjedd så veldig mye.

Verdensmester veltet

— Men det var hardt både for meg og alle de andre, mente amerikaneren som såvidt unnslapp en velt etter bare 300 meter. Det gjorde ikke verdensmester Cadel Evans. Hjemmefavoritten unnslapp fysiske skader, men måtte skifte sko etter uhellet. Greg Henderson fra Team Sky som vant søndag, måtte denne gang nøye seg med femteplassen.

Ingen norske er med i etapperittet.