Sport

Håndballjentene satte OL-vertene på plass

Norges håndballjenter tok sin andre strake seier i firenasjoners på hjemmebane da OL-vertene Brasil ble slått 32-26.

Norge banket Brasil. Foto: NTB scanpix

  • Arne Hole

FOLLO: Kari Aalvik Grimsbø har inntatt rollen som førstevalg i mål, og hun viste også hvorfor. Åtte redninger på 18 skudd i første omgang ga et snitt på 44 prosent.

Brasil hang med til 3-3. Deretter gikk det for fort for søramerikanerne, som har slått Norge bare to ganger på 11 forsøk.

Heidi Løke var i storslag på strek og scoret og skaffet straffer slik at marerittfaktoren i det brasilianske forsvaret ble stadig høyere. Hele bakspillerrekken serverte innspill og gjorde således jobben ekstra vrien.

På det meste ledet Norge med fem mål i første omgang, men Brasil reduserte til 10-13 ved pause.

Solberg inn i mål

Kari Aalvik greide ikke å følge opp på samme måte etter pause, og på 20-18 overlot hun plassen til Silje Solberg, som ikke føler seg trygg på OL-plassen etter at Katrine Lund er tatt inn i varmen igjen. Alle tre målvaktene får tur til Rio, men bare to av dem blir tatt ut i troppen. Den tredje må bo utenfor leiren, men er med for å kunne steppe inn på kort varsel.

Silje reddet fire av 11 skudd og kom vel hverken nærmere enn lengre unna Copacabana med den prestasjonen. Trolig er Grimsbø klar for OL, mens Lunde og Solberg kjemper om den andre plassen.

Norge holdt føringen hele annen omgang, anført av den ustoppelige Heidi Løke som endte på ti. Brasil var med til det gjensto seks minutter da laget var bare to bak. Så scoret Løke fra strek, Betina Riegelhuth men en frekkis fra dårlig vinkel og Camilla Herrem på kontring, og dermed var løpet kjørt for laget til danske Morten Soubak.

Fikk prøve playmakerrollen

Norges vanlige playmaker, Stine Bredal Oftedal, sliter som kjent med en lyskeskade og er ikke med i turneringen i Follo. I hennes fravær har Veronica Kristiansen, Marta Tomac og Emilie Hegh Arntzen fått prøve seg. Det blir viktig for landslagssjef Thorir Hergeirsson å ha en god erstatter i den rollen, selv om Stine skal bli klar i god tid til OL – hvis intet uforutsett skulle skje.

Verre er det for høyreving Stine Skogrand. Hun har fått et rift under foten og kan være ute for resten av sesongen.

Nest siste test

Firenasjoners i Follo er nest siste sjanse til å vise seg frem før Thorir Hergeirsson tar ut OL-laget 19. juni. De to siste mulighetene kommer første uke i juli. Da spilles de to siste EM-kvalifiseringskampene.

Norge møter Hviterussland borte 1. juni og avslutter mot Litauen i Oslo Spektrum 4. juni. Norge og Romania kommer til å ta de to første plassene i puljen og sikre seg plass i EM i Sverige i desember.

I EM og VM er det tillatt å ha med 16 spillere i troppen – i OL bare 14. Minst to av jentene som var med på VM-gullet i Danmark kommer derfor til å miste plassen.

Men det er spillere som har tenkt å gjøre det vanskeligere for Hergeirsson enn bare å la ham trekke to ut av VM-troppen. I firenasjoners er fem som ikke spilte VM: Malin Aune (høyreving fra Oppsal), Kari Brattset (strek fra Glassverket), Tine Stange (bakspiller fra Larvik), Katrine Lunde (keeper fra Rostov-Don) og Emilie Hegh Arntzen (bakspiller fra Byåsen). Sistnevnte var med i EM i 2014, men kom ikke med til VM i fjor.

Og bakom lurer også Linn-Kristin Riegelhuth Koren, som er på full fart tilbake etter å ha blitt mamma.

Les også

  1. Storseier da Tangen så rødt

  2. Skjelbred og Jarstein på vei til Champions League

Les mer om

  1. Håndball