To massevelt da hjemmefavoritten Julian Alaphilippe innfridde i Tour de France-åpningen

Tour de France-sirkuset fikk en dramatisk start. Vegard Stake Laengen var en av dem som var involvert i massevelten 40 kilometer fra mål, og fikk sykkelen delt i to. Like før målgang kom en til.

Hjemmefavoritten Julian Alaphilippe vant etappen. Til tross for velten, ble Stake Laengen beste nordmann i mål, fire minutter og 57 sekunder bak ved målgang. Edvald Boasson Hagen trillet i mål fem minutter og 33 sekunder bak.

Også rudsbygdingen gikk i bakken.

– Jeg satser på at jeg ikke har noen alvorlige skader. Jeg fikk et ganske hardt slag på rumpa, men jeg har fått det før, så det går nok bra, det, sier Boasson Hagen til TV 2.

Han lar seg slett ikke imponere over at massevelter blir forårsaket av tilskuere som vil vise seg fram på TV.

– Det er irriterende, det. Vi er glad for å ha tilskuere, men ser helst at de ikke står i veien, sier han videre.

Sportsdirektør i BikExchange, Matt White, raste overfor TV 2 etter målgang.

– Om det var en annen sport, ville tilskueren havnet i fengsel. Det er idioti. Alle elsker fansen her, og det gjør sporten så spesiell, men det er fem sekunders sendetid som kan gå på bekostning av liv, sa White til TV 2.

Sportsdirektøren mener dette bør få konsekvenser.

– Definitivt. Om dette ble gjort på en fotballbane og det satte ut en verdensklassespiller, ville det vært fengsling. Politiet ville gått til aksjon. Hvorfor skal det være annerledes hos oss? Vi må beskytte rytterne. Det er utrolig skummelt. Det er helt latterlig.

Den massive velten skjedde da verdensstjernen Tony Martin var uheldig og kjørte rett inn i en uoppmerksom og oppmerksomhetssøkende tilskuer, og dermed deiset store deler av feltet i bakken. Mens det gikk mest ut over utstyret til Stake Lagengen, måtte Amund Grøndahl Jansen få behandling bak i legebilen etter veltet.

Velten gikk hardt ut over flere av rytterne i feltet.

Peter Sagan ble lenge liggende alene bak feltet med 36 kilometer igjen. Det gjorde også flere andre grupper, men 15 kilometer senere var alle samlet igjen – inkludert gruppen til Vegard Stake Laengen.

– Alle blir sjokkerte etter noe sånt. Det tar litt lufta ut av ballongen. Man er ikke veldig populær om man plutselig kjører hensynsløst etter en sånn velt, sa Mads Kaggestad i TV2.

Bora-Hansgrohe-rytter Ide Schelling holdt alene i front i 160 kilometer, men da feltet samlet seg 20 kilometer før mål, lå alt til rette for en knalltøff avslutning i Landerneau, og dramatikk også i finalen. Og det fikk vi.

– Alle lagene som har sammenlagtsjanser – men også etappesjanser – er nødt til å ligge foran. Men det er ikke plass til alle, sa Dag Otto Lauritzen på TV 2 da han skulle skildre målgangen.

Men allerede før den krevende avslutningen, kom enda en massevelt. Den oppsto bare seks kilometer før mål. Det gikk spesielt hardt ut over Chris Froome, Richie Port og Greg Van Avermaet. Det var noe forhåndsfavoritt Tadej Pogacar var en av dem som utnyttet seg av, og UAE satte fart i front for å tjene minutter.

RYKKET FØR MÅL: Julian Alaphilippe vant i VM-trøya.

Julian Alaphillipe satt strålende til da den 50-mann store gruppen tok seg inn i de trange gatene med den tøffe stigningen. Den andre store favoritten, Wout Van Aert hang bra med, men det var helt til verdensmesteren støtet.

– Men er ikke dette for tidlig da, sa Paasche da franskmannen rykket fra.

Men avstanden vokste raskt da gruppen bak begynte å se på hverandre. Dermed kunne verdensmesteren trille i mål i ensom majestet, og kan nå ikle seg den gule ledertrøyen.

– Dette er ekstremt imponerende, også av laget. Enorm kjøring, svarte makker Kaggestad i det Alaphilippe gikk over målstreken.

Michael Matthews ble nummer to, mens Primoz Roglic ble nummer tre. Vinner Alaphilippe rasker også med seg ti bonussekunder.