Sport

Birgit Skarsteins søster snakker ut: – Vi satt og gråt på badegulvet i én time

Et halvt år etter Birgit Skarstein ble lam, booket lillesøster et fallskjermhopp for dem begge i USA. Ti år senere støtter Anne Christine Røkkum Skarstein storesøsteren som hetses for at hun deltar i en dansekonkurranse.

Anne Christine Røkkum Skarstein og storesøster Birgit Skarstein har lange telefonsamtaler der de deler tanker og meninger. Hetsen mot søsterens dansedeltakelse gjør henne sint og provosert. Foto: Glen Musk

  • Anne-Marit Dahl
    Anne-Marit Dahl

TRONDHEIM: Anne Christine Røkkum Skarstein gikk i andreklasse på videregående skole og var på vei hjem da hun ringte storesøster, to år eldre Birgit.

Birgit lå på sykehuset for en operasjon som følge av at hun brakk beinet i en badeulykke i Malaysia i 2009. Anne Christine ville vite hvordan det gikk.

– Da fortalte hun at hun ikke hadde rørt seg på tre dager, forteller Røkkum Skarstein.

Birgit Skarstein hadde lest at en epiduralbedøvelse kan sitte i så lenge som ti dager og håpte hun ville få tilbake funksjonen i beina. Sånn gikk det ikke.

– Det var uvirkelig. Da mamma begynte å tilpasse leiligheten for at Birgit skulle komme hjem og bo i kjellerleiligheten med meg, gikk det opp for meg. Hun sitter i rullestol, sier Anne Christine Røkkum Skarstein.

  • LEST DENNE? Skarstein hetses før Skal vi danse-debuten: – Jeg ser at det er en del gørr

– Det fikser vi

Det er tidlig ettermiddag, og hun lufter sin firbeinte venn, Maja.

Maja har ventet tålmodig på at matmor skulle komme hjem fra jobben som sykepleier på et eldresenter og er full av energi, akkurat som søstrene Skarstein.

Anne Christine og Maja. Turen etter endt arbeidsdag er et høydepunkt og fin avkobling for dem begge. Foto: Glen Musk

Tankene til Anne Christine går tilbake til den jula som ble så annerledes enn de hadde tenkt seg.

– Jeg skulle hjelpe henne i dusjen, men vi satt vi og gråt på badegolvet. Sikkert i en time og lurte på hva som skjer nå.

Den gangen for 11 år siden visste hun ingenting om livet i rullestol. Da Birgit ble lam, begynte hun å se på mulighetene.

– Jeg var veldig spent på begrensningene som følger med å sitte i rullestol. Jeg visste ingenting. Men Birgit sa alltid: Det fikser vi. Og det har ikke vært noe problem, sier Anne Christine Røkkum Skarstein som er utdannet sykepleier.

Les også

Skarstein blir såret og provosert over dansehetsen

Avbrøt USA-opphold

Da Birgit skulle til USA på et senter for personer med ryggmargslidelser, fant Anne Christine et sted i San Diego hvor de kunne hoppe fallskjerm sammen.

Dessverre måtte Birgit avbryte oppholdet i USA på grunn av en betennelse etter et uoppdaget brudd i kneet. Bruddet oppsto etter at hun falt ut av rullestolen, så fallskjermhoppet har de til gode.

Da Birgit i høst fortalte at hun skulle være med på «Skal vi danse», lørdagsunderholdningen på TV 2, tenkte lillesøster at det var spennende. Og siden koronapandemien hadde sørget for utsettelse av jakten på gull i roing i Paralympics, var timingen god.

Men da kommentarfeltene ble fylt av hets mot «Skal vi danse»-deltakelsen til storesøster, ble det veldig tydelig at ikke alle synes det er spennende at en deltaker i danseprogrammet satt i rullestol.

I starten var det 12 par på parketten, nå er det kun seks igjen. Birgit Skarstein legger ned et stort arbeid for å ta til seg tilbakemeldingene og utvikle dansen sammen med partner Philip Raabe. Foto: Kristin Svorte

Da ble hun sint og provosert.

Hun skrev for første gang et innlegg på sosiale medier til støtte for søsteren der hun tok et oppgjør med fordommene og hetsen.

– Jeg bruker ikke å utsette meg for det som står i kommentarfeltene, men denne gangen måtte jeg. Birgit ville skåne oss for reaksjonene hun fikk og hadde ikke sagt noe, sier Anne Christine Røkkum Skarstein.

– Hva var det du reagerte på?

– Jeg ble mest sint for at folk mente at de kunne si at Birgit ikke er fin å se på og at hun ikke hører hjemme på dansegolvet. Det gjør meg trist at folk kan kjenne på sånne følelser, sier hun.

Les også

Birgit Skarstein skal være med i «Skal vi danse»: – Jeg måtte ta noen runder før jeg sa ja

«Sympatistemmer»

Av de 12 kjendisparene som fikk sjansen i årets sesong av programmet, er det kun seks par igjen.

Birgit Skarstein og partner Philip Raabe sanker høye dommerpoeng og blir stemt videre av TV-seerne.

– Noen mener hun får «sympatistemmer»?

– Ja, noen syns det er urettferdig at hun går videre. Det holder ikke hvor hardt hun jobber med tilbakemeldingene som dommerne gir henne. Noen mener TV 2 har bestemt på forhånd hvem som skal vinne. Samtidig ser jeg at folk tar henne i forsvar, men selv om det er 20 gode kommentarer, er det gjerne sånn at man fester seg ved den ene som er negativ, sier Røkkum Skarstein.

En episode fikk hun sett søsteren i aksjon live. Sammen med lillebror Kristoffer heiet de på søsteren.

Kristoffer og Anne Christine heier på storesøsteren som imponerer dommerne på dansegolvet. Birgit Skarstein er den første deltakeren i «Skal vi danse» på TV 2 som sitter i rullestol. Foto: Privat

– Birgit har alltid likt å danse og hiver seg med når det er en fest.

– Handler om mer enn dans

Bestemt, sta og engasjert. Det er slik lillesøster husker storesøster fra barndommen.

Les også

Leste du denne? Skiforbundet snur: – Ser at det er andre verdier som teller mer enn kroner og øre

Derfor er ikke Anne Christine redd for at hetsen og motstanden skal ødelegge Birgits danseeventyr. Men hun ser at det er krevende.

For det gjør selvsagt inntrykk når man roter seg inn i kommentarfeltene og leser at folk mener det skal gjelde begrensninger for deg fordi du er annerledes.

– Dette er blitt til noe som handler om mer enn dans. Jeg trodde samfunnet var kommet lenger når det gjelder å ikke forskjellsbehandle mennesker.

Lørdag har Anne Christine kveldsvakt i hjemmetjenesten. Da vil «Skal vi danse» være på de fleste skjermene.

– Det er så spennende, sier Anne Christine Røkkum Skarstein.

– Er du stolt av henne?

– Klart jeg blir stolt av henne. Hun tar kampen slik at det blir lettere for de som kommer etter henne. Det var viktig at Birgit ble spurt om å være med.

Les mer om

  1. Birgit Skarstein
  2. Skal vi danse