Sport

De startet samme sted. Så tok OL-håpene helt ulike valg.

TOKYO (Aftenposten): Ett karrierevalg er svært viktig for norske golfere. Viktor Hovlands løsning har lykkes utrolig godt, mener toppidrettssjefen i Norges Golfforbund.

Kristian Krogh Johannessen (til venstre) og Viktor Hovland representerer Norge i golfturneringen for herrer i Tokyo.
 • Nicholas Bergh
  Journalist
 • Mette Bugge
  Journalist

De strutter begge rundt på Kasumigaseki Golf Club i de norske fargene denne uken. Men veien til OL har vært helt annerledes for Viktor Hovland og Kristian Krogh Johannessen.

Hovland gikk for «college-veien»: Han spilte for laget til Oklahoma State University, der han også studerte, før han ble proff på PGA-touren

Kristian Krogh Johannessen gikk for «Europa-veien»: Han ble proff etter videregående. Han jobbet seg opp gjennom Nordic Tour og Challenge Tour, før han begynte å spille på Europa-touren i 2019. I dag er han tilbake på Challenge Tour.

 • Les Daniel Røed-Johansens kommentar om Naomi Osaka: Motet hennes betyr langt mer enn en OL-exit

– Jeg tenkte mye på det

Hovland og Krogh Johannessen elsker å erte hverandre, både på treninger og pressekonferanser. De har nemlig kjent hverandre lenge. Begge gikk på videregående på Wang i Oslo.

Men derfra gikk de altså hver sin retning.

– Jeg tenkte mye på det, sier Krogh Johannessen til Aftenposten.

Han sier han gjerne ville gått på Oklahoma State University, som Hovland, på grunn av skolens trenerapparat og opplegg.

– Men siden universitetet jeg vurderte, ikke var så bra, ble jeg proff i stedet, sier Johannessen.

Hovland ville imidlertid ikke gjøre som Johannesen og mange andre nordmenn.

– Jeg bestemte at jeg ikke var god nok til å bli proff. Jeg trengte å se hvordan det var i USA og spille college-golf, samtidig som jeg fikk en utdannelse. Da fikk jeg på en måte det beste av begge verdener, sier Hovland.

Her smeller Viktor Hovland til i Tokyo torsdag.

Fordeler og ulemper

Øyvind Rojahn er toppidrettsansvarlig i Norges Golfforbund. Han sier det er mange unge spillere som lurer på hva de bør velge. Men svaret de får, varierer fra person til person.

– Det er fordeler og ulemper med begge deler, sier han.

Han sier en stor fordel med å dra til USA er at man får utdannelse, i tillegg til trenere og banene flere steder er i verdensklasse. Men for mange kan det også være lurt å velge Europa, mener han.

– Noen tenker «jeg går all-in og ser hvordan det er å leve som proff, så tar jeg utdannelsen senere», sier Rojahn.

Les også

OL-draktene er en protest mot seksualisering. Det er bare ett problem, mener norsk TV-ekspert.

– Har taklet det ekstremt bra

Viktor Hovland fikk en blandet start på OL-turneringen torsdag. Han ligger på tre under par med et stykke opp til teten. Krogh ligger ett over par etter første runde.

Hovland har for lengst etablert seg i verdenseliten og er én av de klare medaljekandidatene i OL. Rojahn sier valget Hovland tok i tenårene, har fungert «utrolig godt».

– Han spilte to år på college, og viste tidlig at han hang med i toppen. Så utviklet han seg til å bli én av de beste amatørene. Så har han taklet overgangen til profflivet ekstremt bra, sier Rojahn.

Les mer om

 1. Golf
 2. Viktor Hovland
 3. Kristian Krogh Johannessen
 4. OL 2021