De startet samme sted. Så tok OL-håpene helt ulike valg.
TOKYO (Aftenposten): Ett karrierevalg er svært viktig for norske golfere. Viktor Hovlands løsning har lykkes utrolig godt, mener toppidrettssjefen i Norges Golfforbund.
- Nicholas BerghJournalist
- Mette BuggeJournalist
De strutter begge rundt på Kasumigaseki Golf Club i de norske fargene denne uken. Men veien til OL har vært helt annerledes for Viktor Hovland og Kristian Krogh Johannessen.
Hovland gikk for «college-veien»: Han spilte for laget til Oklahoma State University, der han også studerte, før han ble proff på PGA-touren
Kristian Krogh Johannessen gikk for «Europa-veien»: Han ble proff etter videregående. Han jobbet seg opp gjennom Nordic Tour og Challenge Tour, før han begynte å spille på Europa-touren i 2019. I dag er han tilbake på Challenge Tour.
- Les Daniel Røed-Johansens kommentar om Naomi Osaka: Motet hennes betyr langt mer enn en OL-exit
– Jeg tenkte mye på det
Hovland og Krogh Johannessen elsker å erte hverandre, både på treninger og pressekonferanser. De har nemlig kjent hverandre lenge. Begge gikk på videregående på Wang i Oslo.
Men derfra gikk de altså hver sin retning.
– Jeg tenkte mye på det, sier Krogh Johannessen til Aftenposten.
Han sier han gjerne ville gått på Oklahoma State University, som Hovland, på grunn av skolens trenerapparat og opplegg.
– Men siden universitetet jeg vurderte, ikke var så bra, ble jeg proff i stedet, sier Johannessen.
Hovland ville imidlertid ikke gjøre som Johannesen og mange andre nordmenn.
– Jeg bestemte at jeg ikke var god nok til å bli proff. Jeg trengte å se hvordan det var i USA og spille college-golf, samtidig som jeg fikk en utdannelse. Da fikk jeg på en måte det beste av begge verdener, sier Hovland.
Fordeler og ulemper
Øyvind Rojahn er toppidrettsansvarlig i Norges Golfforbund. Han sier det er mange unge spillere som lurer på hva de bør velge. Men svaret de får, varierer fra person til person.
– Det er fordeler og ulemper med begge deler, sier han.
Han sier en stor fordel med å dra til USA er at man får utdannelse, i tillegg til trenere og banene flere steder er i verdensklasse. Men for mange kan det også være lurt å velge Europa, mener han.
– Noen tenker «jeg går all-in og ser hvordan det er å leve som proff, så tar jeg utdannelsen senere», sier Rojahn.
OL-draktene er en protest mot seksualisering. Det er bare ett problem, mener norsk TV-ekspert.
– Har taklet det ekstremt bra
Viktor Hovland fikk en blandet start på OL-turneringen torsdag. Han ligger på tre under par med et stykke opp til teten. Krogh ligger ett over par etter første runde.
Hovland har for lengst etablert seg i verdenseliten og er én av de klare medaljekandidatene i OL. Rojahn sier valget Hovland tok i tenårene, har fungert «utrolig godt».
– Han spilte to år på college, og viste tidlig at han hang med i toppen. Så utviklet han seg til å bli én av de beste amatørene. Så har han taklet overgangen til profflivet ekstremt bra, sier Rojahn.