Sport

Tour of Norway er avlyst: – Veldig trist

Det blir ingen norsk sykkelfest i mai.

Alexander Kristoff gikk til topps i årets utgave av Tour of Norway.
 • Henrik Gill

Rittsjef Roy Hegreberg forteller at det er finansieringen som ikke er på plass. Han mener da at avlysning er det eneste riktige å gjøre.

– Vi har ikke den økonomiske rammen som skal til for å gjennomføre rittet. Vi landet tidenes norske sykkelarrangement i 2019, og jobbet knallhardt med å få offentlig bevilgning samt støtte fra eksterne parter inn mot 2020. Tidligere har vi drevet på minimumsbudsjetter, og det at økonomien ikke strakk til denne gangen medførte en stor risiko. Det eneste ansvarlige var derfor å avlyse, sier Hegreberg.

Han opplyser samtidig at dette er en endelig avgjørelse.

– Det er jo veldig trist. Det er et arrangement som er helt gratis for publikum, og som skaper entusiasme for sykkelsporten i Norge. Så er det også trist for de norske syklistene, der mange har dette som årets høydepunkt, sier Hegreberg.

 • I slutten av november var det tydelig at rittet var i fare. Les mer om bakgrunnen her.

Manglet seks millioner

Rittarrangøren forteller at Tour of Norway i 2019 hadde et budsjett på 22 millioner. Sammen med Hammer Stavanger, som de også arrangerer, var det totale budsjettet på 34 millioner.

– Vi manglet omtrent seks millioner kroner for at vi skulle komme i mål. Etter arrangementet i år fikk vi signaler om at vi skulle få 15 millioner i statlig støtte. Vi endte opp med seks millioner. Jeg er selvfølgelig skuffet, sier han.

Totalt har regjeringen satt av 25 millioner til internasjonale sykkelritt i Norge på statsbudsjettet for neste år. 15 av dem er øremerket Arctic Race of Norway, mens Tour of Norway, Hammer Stavanger og Ladies Tour of Norway skal ha resten.

Er du skuffet over fordelingen av den statlige bevilgningen?

– Jeg unner Arctic Race alt godt, fordi det er et viktig arrangement i Nord-Norge. Men det tyder jo på at de har klart å få politikerne med på det, svarer Hegreberg.

Rittet skulle egentlig arrangeres fra 26. til 31. mai. Nå håper Hegreberg i stedet at rittet kan gjenoppstå i 2021.

– Vi har ligget bakpå helt siden årets ritt. Nå får vi litt pusterom og kan allerede starte arbeidet med Tour of Norway i 2021. Jeg vil ikke legge skjul på at det er et tungt sponsormarked. Men ut fra signalene jeg har fått så tror og håper jeg vi skal få det til. Det at vi må avlyse i 2020 håper jeg for folk i offentligheten og i næringslivet til å få opp øynene. Vi er avhengige av økt bevilgning i tillegg til flere sponsorer neste gang, sier han.

– Du er ikke redd for at rittet skal legges ned for godt?

– Nei, det er jeg egentlig ikke redd for. Ut fra signalene jeg har fått så tror jeg vi skal klare dette. Heldigvis skal vi fortsatt arrangere Hammer Stavanger, som opprettholder kontakten vår med de største lagene. Uten dette, ville vi kunne mistet det gode forholdet med dem, svarer Hegreberg.

– Det beste sykkelløpet vi har hatt i Norge

Tour of Norway er blitt arrangert hvert år siden 2011. Alexander Kristoff vant årets utgave foran Kristoffer Halvorsen og Edvald Boasson Hagen. Da man allerede i november fant ut at neste års Tour of Norway så mørkt ut, mente Kristoff at det ville vært svært dumt for norske syklister.

– Det vil være dumt for norsk sykkelsport om Tour of Norway utgår. Jeg tenker da spesielt for de norske lagene, som i så fall vil miste et av sine hovedmål i sesongen, sa Kristoff.

Han mente det ikke var noen tvil om kvaliteten på rittet.

– I år følte jeg det var enda et hakk opp. Jeg vil si at det kanskje er det beste sykkelløpet vi har hatt i Norge, sa han.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  OSLO
  Publisert:

  Baner over hele byen skal bli miljøvennlige. Men både klubber og NFF mener Oslo kommune har vært for ivrige.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5