Sport

Kandidatene til Aftenpostens Gullmedalje i 2018

Det har vært et knallsterkt norsk idrettsår. Listen over store prestasjoner i internasjonal idrett er lang. Her er noen av dem som er vurdert til Aftenpostens Gullmedalje i 2018.

Aftenpostens Gullmedalje kan kun vinnes én gang.
 • Eirik Fardal
  Eirik Fardal
  Sportssjef

Kjetil Borch (28), roing

Kjetil Borch vant VM i roing.

Den råsterke 28-åringen disponerte kreftene best og vant overbevisende mot sterke konkurrenter under VM i roing i Plovdiv i Bulgaria. I VM-finalen i singlesculler presterte han den glimrende tiden 6.38,31 – hele 1.61 sekunder raskere en den tsjekkiske favoritten Ondrej Synek.

Cecilia Brækhus (37), boksing

Cecilia Brækhus har vunnet alle sine tittelkamper i 2018.

Er ubeseiret som proffbokser. Forsvarte titlene sine mot Kali Reis i mai, Inna Sagaydakovskaya i juli og mot Aleksandra Magdziak-Lopes i desember. I september mottok hun dessuten Ring Magazines «pound for pound»-tittelbelte og ble den første kvinnen i beltets 96-årige historie til å motta det. Ring Magazine er boksingens bibel.

 • Les om Aftenpostens Gullmedaljes lange historie:
Les også

Aftenpostens Gullmedalje 1933–2017

Øystein Bråten (23), freeski

Øystein Bråten vant OL-gull i slopestyle på ski.

Freestylekjøreren fikk maksimal klaff i første run i slopestylekonkurransen i OL. Oppnådde hele 95 poeng og satte dermed et enormt press på konkurrentene i Pyeongchang. Bråten mislyktes i de to neste rundene, men det holdt til OL-gull.

Johannes Thingnes Bø (25), skiskyting

Johannes Thingnes Bø vant 20-kilometeren i OL i Sør-Korea.

Hadde et ellers svakt OL, men tok gull i den mest prestisjetunge skiskytterøvelsen, normaldistansen 20 kilometer. Dette skjedde etter at han hadde mislyktes med 31.-plass på sprinten og 21.-plass på jaktstarten i OL. Tok også sølv på stafett og miksstafett.

Ragnhild Haga (27), langrenn

Ragnhild Haga vant OL-gull på 10 kilometer langrenn.

Presenterte seg i sesongstarten ved å vinne et verdenscuprenn i Finland. Men den overlegne seieren på 10 km fristil i OL, var likevel en overraskelse. Haga var hele 20,3 sekunder foran Charlotte Kalla i mål. Haga tok også OL-gull på stafetten etter en svært god tredjeetappe.

Filip Ingebrigtsen (25), friidrett

Filip Ingebrigtsen vant EM i terrengløp.


Tok et overraskende EM-gull i terrengløp i Nederland. Dette gjorde han etter å ha hatt et friidretts-EM med uflaks da han i forsøksheatet på 1500-meter falt og skadet seg. Var favoritt, men skaden plaget ham for mye under finalen.

Jakob Ingebrigtsen (18), friidrett

Jakob Ingebrigtsen vant 1500-meter og 5000-meter i EM i friidrett.

Tok EM-gull på både 1500-meter og 5000-meter i Berlin. En nesten ubegripelig prestasjon av en 17-åring. Har knust aldersrekorder og bestenoteringer gjennom hele sesongen. Har tatt et oppsiktsvekkende steg oppover på den internasjonale arenaen. Dessuten tok han EM-gull i terrengløp i U20-klassen.

Eskil Kinneberg (26), orientering

Eskil Kinneberg vant VM i orientering.

Tok VM-gull på mellomdistanse i Riga. Kinneberg vant VM-tittelen med seks sekunders margin til svenske Daniel Hubmann etter en imponerende spurt. Han deltok også på Norges vinnerlag på stafetten. Tok dessuten EM-gull i stafett.

Simen Hegstad Krüger (25), langrenn

Simen Hegstad Krüger vant OL-gull på 30-kilometer langrenn.

En av vinterens største sensasjoner i langrenn. Tok OL-gull på 30 kilometer med skibytte i Pyeongchang. Han falt etter rundt 250 meter, men tok gull etter å ha tatt igjen 67 løpere. Tok også OL-sølv på 15-kilometer og gull på stafett.

Johannes Høsflot Klæbo (22), langrenn

Johannes Høsflot Klæbo vant OL-gull i langrennssprint.

Langrennssportens nye stjerne gjorde en utrolig OL-debut. Etter en sterk verdenscupåpning, lå presset på skuldrene hans i Pyeongchang. Det taklet han og tok OL-gull som tidenes yngste i herrelangrenn. Klæbo tok også gull på stafett og sprintstafett. Vant også verdenscupen sammenlagt som tidenes yngste.

Håvard Holmefjord Lorentzen (26), skøyter

Håvard Holmefjord Lorentzen vant OL-gull på 500-meter skøyter.

Tok OL-gull på skøytesportens prestisjedistanse 500-meter. Dette var første norske OL-gull på distansen på 70 år, og han satte ny olympisk rekord med 34,41. Løpere fra syv nasjoner blant de åtte beste viser hvor stor internasjonal bredde det er i denne øvelsen. Tok også OL-sølv på 1000-meter og VM-gull i sprint.

Olav Lundanes (31), orientering

Olav Lundanes vant VM-gull. Bildet er tatt tidligere.


Tok VM-gull på langdistanse i Riga. Etter imponerende orientering kom ålesunderen i mål hele 2,37 minutter før Ruslan Glimov fra Ukraina. VM-tittelen var han åttende, den sjette individuelle.

Maren Lundby (24), hopp

Maren Lundby vant OL-gull i hopp.

Taklet et stort favorittpress under OL i Pyeongchang. Hun ledet etter 1. omgang i hoppbakken, konkurrentene hadde gjort gode hopp, men da det talte som mest, hoppet Lundby 110 meter og tok OL-gull. Vant også verdenscupen sammenlagt.

Sander Sagosen (23), håndball

Sander Sagosen spiller på Paris St. Germain.


Maktet i sin første sesong å spille seg til stjernestatus i den franske klubben Paris St. Germain som teller en rekke av verdens beste spillere og verdensmestere – eksempelvis superstjernen Nikola Karabatic. Kåret til årets spiller i verden i en prestisjefull kåring på handball-planet.com. Trønderens prestasjon er toppidrett på aller øverste hylle.

PS: Aftenpostens Gullmedalje kan bare utdeles én gang til en og samme person.

Vinneren blir offentliggjort lille julaften.

Les mer om

 1. OL
 2. Langrenn
 3. Friidrett
 4. Håndball
 5. Ragnhild Haga
 6. Kjetil Borch
 7. Øystein Bråten