Sport

Boasson Hagen i velt da Cavendish vant: - Jeg er forslått og har skrubbsår

Briten spurtet til seier på årets første etappe i Tour de France.

ENDELIG: Mark Cavendish vant første etappe i Tour de France og får dermed den gule ledertrøyen i rittet for første gang i sin karriere.
  • Reidar Løfaldli
  • Espen Hansen
    Aftenposten

Lørdag gikk endelig startskuddet for årets store sykkelbegivenhet, Tour de France. Åpningsetappen, på 188 kilometer, gikk av stabelen i Normandie, med start ved Mont-Saint-Michel og målgang ved Utah Beach, kjent fra D-dagen i 1944. Alle ventet en avgjørelse på massespurt på åpningsetappen, og slik ble det også. Men det holdt hardt. Et brudd, som først besto av fem ryttere, gikk tidlig. Bruddet ble senere ble til to ryttere, Cannondales Alex Howes og Fortuneos Anthony Delaplace. De holdt stand helt til det bare var få kilometer igjen til målstreken før de ble spist opp av hovedfeltet.

På det lange oppløpet så det lenge ut som om Peter Sagan skulle ta seieren. Så raste Marcel Kittel forbi før Mark Cavendish snek seg foran rett før mål.

Kristoff på åttende

31-åringen fra Isle of Man får dermed endelig bære den gule ledertrøya i Tour de France for første gang i sin karriere.

— Jeg har aldri hatt æren av å ha den gule trøya. Det er en fantastisk følelse. Jeg er så glad for å gjøre det med mitt nye lag, sier Cavendish.

Det var etappeseier nummer 27 i Tour de France for Cavendish. Kittel tok andreplassen, Sagan ble nummer tre.

— Det er fortjent etter alt han (Cavendish) har gjort i Tour de France. Alle unner vel ham den seieren, sa Alexander Kristoff.

— Det er fantastisk gøy at han klarte det, veldig gøy, sa Cavendish' lagkamerat i Dimension Data, Edvald Boasson Hagen.

SEIERHERRE: Mark Cavendish (til venstre) i starten av dagens etappe. Alexander Kristoff til høyre.

Kristoff endte som nummer åtte. 28-åringen var ikke i stand til å kjempe om seieren på oppløpet nær Utah Beach.— Jeg kom i posisjon, men hadde brukt opp for mye krefter og var rett og slett ikke god nok på slutten der, sa nordmannen.

— Men jeg kom velberget igjennom, og nå ser jeg fram til resten av turen, sa Katjusja-rytteren.

Les også

Katjusja-ledelsen legger press på Kristoff: - Målet er å vinne etapper

Boasson Hagen veltet

I kaoset i massespurten like før mål veltet flere ryttere, blant dem Edvald Boasson Hagen.

— Det var noen som kræsjet foran meg med 500 meter igjen. Jeg klarte nesten å svinge unna, men så ble jeg kjørt ned bakfra, sa Dimension Data-rytteren.

I FELTET: Edvald Boasson Hagen fikk en dramatisk avslutning på lørdagens åpningsetappe i Tour de France.

— Jeg er forslått og har skrubbsår, men vi får håpe at det er greit.Boasson Hagen antyder at syklistene har en hastighet på over 60 kilometer i timen på oppløpet, og må innrømme at det ikke er noen behagelig følelse å velte i en slik fart.

— Det er vondt å treffe asfalten i så stor fart, sier 29-åringen.

— Jeg hørte at Edvald gikk i bakken. Det var bra at jeg kjørte ut til venstre, for jeg skjønte at dette kom til å bli farlig, sa Kristoff like etter målgang.

Kristoffs sisteopptrekker, danske Michael Mørkøv, gikk i bakken, og Katjusja-laget melder at han er kjørt rett på røntgen.

Les også

  1. Slik vurderer Kristoff sine tre tøffeste rivaler

  2. Cavendish: - Edvald og jeg har alltid hatt suksess sammen

Sondre Holst Enger ble hindret av velten, og var heller ikke med helt inn da det skulle gjøres opp om seieren.

FERDIG MED FØRSTE ETAPPE: IAM-rytter Sondre Holst Enger etter lørdagens dyst.

— Det er synd at jeg ikke fikk spurtet på grunn av velten, så jeg føler at det ødela litt, sier IAM-rytteren.- Men det var veldig gøy å sykle i dag, det er ikke hver dag vi har så mange tilskuere langs veien, sa Tour de France-debutanten fra Horten.

Smell for Contador

En av forhåndsfavorittene sammenlagt, Alberto Contador, fikk en tøff start på touren da han veltet etter sammenstøt med to andre ryttere.

Spanjolen var raskt tilbake på sykkelen igjen, men han hadde skrubbet seg ganske kraftig og fått revet opp sykkeldrakten sin ganske kraftig.

Uhellet gjorde at Contador ble et stykke etter hovedfeltet. Sammen med ham gikk også en av Chris Froomes hjelperyttere i Sky-laget over ende.

Norge har fire nordmenn på startstreken i årets Tour. Det skjedde sist i 1991. De fire er Alexander Kristoff (Katjusja), Edvald Boasson Hagen (Dimension Data), Sondre Holst Enger (IAM) og Vegard Breen (Fortueno-Vital Concept).

Les mer om

  1. Tour de France