Mor (47) og sønn (14) konkurrerer i samme VM: - Jeg er ikke glad i syting. Har du et problem – løs det eller ignorer det

Mamma er verdens mest meritterte hundekjører. Sønnen har noe å leve opp til.

Stor stas å være sammen i VM for mamma Lena Boysen Hillestad og sønnen André.
  • Mette Bugge

Norske TV-tittere stiftet nylig bekjentskap med Lena Boysen Hillestad, som er med i den pågående TV2-serien «Kjære mamma».

Der møter seerne mødre i ulike aldre og livssituasjoner, og man følger dem i hverdagen med barna.

For Boysen Hillestad, hennes mann og to barn, ble det fort klart at veldig mye dreier seg om bikkjer.

Familien, som bor på Øvre Vang i Hedmark, har omtrent 30 hunder som de aler opp selv, og bruker i konkurranse.

Lærer barna å ta ansvar

I serien kom det klart frem at Boysen Hillestad er en mamma som vil at barna skal bli selvstendige, og ikke ha puter under armene.

– Jeg er ikke glad i syting. Har du et problem, løs det eller ignorer det, sier hun.

Det har ungene tatt til seg.

Datteren Julie (17) er en av de bedre golfspillerne i sin aldersklasse i landet, men hun er også europamester og verdensmester i hundekjøring. Hun er vant til å ordne opp.

Innbitt Lena Boysen i farta med sine greystere, hunder som er en kobling mellom vorsteher og greyhound.
Les også

Gravid i femte måned - vant NM-finalen

Tilbake til start i Canada

Sønnen André (14) er den som satser mest på idretten der de firbeinte er involvert. Nå skal mor og sønn konkurrere i det samme VM, som starter utenfor Toronto tirsdag 24. januar.

– Jeg er heldig som kan være med barna på denne måten, sier 47-åringen, som deltok i sitt første VM i 1991, da også i Canada.

Familien samler på minner som innbefatter idrett, og er derfor ofte med på turer der en eller flere av dem skal konkurrere.

Også mann og pappa Kjetil Hillestad er hundekjører, som har vunnet NM, EM og VM. Han satser i Åpen klasse, men er ikke med i dette mesterskapet.

– Du har vært med i 24 VM. Din sønn starter for første gang. Hva tenker du om det?

– Det er veldig fortjent. Han er utrolig flink med bikkjene, og det siste året har jeg virkelig kunne stole på ham med alt, sier mamma.

Sønnen er veldig ansvarsfull, opptatt av at bikkjene skal ha det bra, og at han aldri skal «kjøre over» noen konkurrenter.

Mor Solveig Aaseby og datter Eira er begge seniorer, og deltagere i VM.

Norge har også mor og datter

Mor og barn i samme VM er ikke veldig vanlig, men utrolig nok skal også mamma Solveig Aaseby og datter Eira (18) stille i dette mesterskapet, begge i seniorklassen. Rekrutteringen i norsk hundekjøring går mye via familiene.

Mor skal konkurrere i alle nordisk grenene og Eira skal kjøre 4-spann sprint senior. Solveig har totalt 33 medaljer fra tidligere mesterskap. Eira ble europamester i sitt første år som senior.

Boysen Hillestad har imidlertid sakte begynt å tenke på at karrièren som internasjonal hundekjører er på hell.

– André er førsteprioritet nå. Jeg må droppe et par øvelser i VM for at han skal kjøre. Vi må ta med de beste hundene med tanke på logistikken og økonomien.

Kommer til å være nervøs

Junior André starter i 4-spann med slede, mamma tilsvarende i senior.

Hennes øvelse går over to dager, hans tre.

– Jeg begynner heldigvis først, og jeg kommer til å være veldig nervøs både når jeg selv skal i aksjon, og når det er Andrés tur.

– Du har vunnet 23 VM-gull. Kan ikke det bli et visst press på «arvtageren».

– Jeg tror han takler det helt fin. Jeg er meg og han er han. Vi presser ham i alle fall ikke. Han synes dette er gøy, og får drive det så langt han bare vil, sier mamma, som tilføyer:

– Han har alltid vært så blid i mål og snakker om fine opplevelser. Etter hvert setter han seg sikkert større mål.

Ikke opptatt av egen prestasjon

Mamma innrømmer at hun har en litt annen innstilling nå enn hun hadde tidligere. Veteranen har vært en vinnerskalle i alle år, men har dempet seg.

– Det aller fineste er å kunne se at barna utvikler seg i de idrettene de trives så godt i. Datteren har valgt å gå på Wang Toppidrett på Hamar, og er ofte i utlandet for å trene golf på vinterstid.

Mamma følger opp begge barna, men gir ikke helt slipp på egen karrière.

– Dette er en livsstil, og man klarer ikke å gi seg. Om det er mitt siste VM? Vi får se.