Sport

Får endelig stadion etter 27 år i toppen

Sandviken jubler, men store deler av Idretts-Bergen blir avspist med mindre i årene som kommer. Grunn: Dyre ADO Arena og trang økonomi.

SIDEN 1987: Sandviken har spilt i 1. divisjon eller eliteserien i 27 år. Nå får klubben endelig en Stadion med skikkelig tribune og garderobeanlegg. Her er Sandvikens Andrea Segtnan Thun (til høyre) i duell med en Avaldsnes-spiller. Arkivfoto: Jo Straube. ARKIVFOTO: Jo Straube

 • Øystein Vik

Det nye nasjonalanlegget for svømming som nå står ferdig i Bergen, ADO Arena, trodde man at skulle koste 600 millioner kroner. Endelig prislapp ble 1062,5 millioner kroner.

— Vi er noen svømmetak foran i Bergen nå, men vi er mange steg bak på flere andre områder. Virkningene av budsjettsprekken på ADO Arena kommer bare til å bli enda større i årene som kommer, tror Terje Valen, leder for idrettsrådet i Bergen, og politiker for Rødt.

Onsdag ble byrådets forslag til budsjett for Bergen lagt frem. Der står det hvor mye penger man har tenkt å bruke på idretten i 2015 og i årene frem til 2018. Sammenlignet med idrettsplanen for Bergen for 2010-19, der det står hvordan det skulle investeres i den 10-årsperioden, er det mangler. Mangler skapt blant annet på grunn av at det store bassenget på Nygårdstangen ble over 400 millioner dyrere enn planlagt. Når investeringsrammen for perioden 2010–19 var på om lag 1500 millioner kroner, sier det seg selv at en minus på 400 millioner kroner får konsekvenser for andre idretter.

Mellomfornøyd byråd

— Jeg svarer tja på om jeg er fornøyd med dette budsjettet. Når ambisjonen var 100 millioner kroner i året i investeringer, og vi ikke klarte det i fjor og heller ikke i år, så kan jeg ikke være helt fornøyd, sier Helge Stormoen (Frp), idrettsbyråd i Bergen.

Han viser til den trange kommuneøkonomien som hovedårsak til at investeringene ikke blir så store som man hadde håpet i Idretts-Bergen. Blant annet skal det innføres eiendomsskatt for å komme i mål med de store opprustingene som trengs i skole- og helsesektoren.

- Tror du dere klarer å komme i mål med idrettsplanen?

— Det kommer an på hvilke virkemidler vi bruker. Om vi skal gjøre alt på egen kjøl, blir det vanskelig. Jeg tror vi må tenke nytt og smartere. Vi må bygge på andre måter, i samarbeid med kommersielle aktører. Litt som DNB Arena i Stavanger, sier Stormoen.

- Men gode kommersielle løsninger får man vel bare på få, store bygg?

— Det er riktig. Vi får kanskje et signalbygg eller to på den måten. Resten må kommunen gjøre selv.

Jubel i Sandviken

Sandviken har spilt i toppen av norsk fotball siden 1987 – på en arena som ikke er i nærheten av å innfri gjeldende krav. Neste år starter endelig arbeidet med å lage en mer moderne arena med blant annet sitteplasser til 300 og skikkelig garderobeanlegg.

— Vi jubler i dag. Nå får vi endelig de fasilitetene vi trenger for å være med i toppfotballen, sier Mette Hammersland, leder toppfotball kvinner i Sandviken.

Sandviken har hatt planer om å bygge stor stadion på Stemmemyren, men nå blir ting gjort mer i moderat skala. Hammersland tror likevel at planene som ble lagt, er noe av årsaken til at det nå endelig blir en ny stadion for Sandviken.

— Vi får en helt annen kampdag og en helt annen situasjon for spillerne. Dette gir oss motivasjon for å stå på videre, sier Hammersland.

Her er noen av høydepunktene i budsjettet

 • Sandviken får endelig sin stadion etter 27 år på toppnivå i norsk fotball. I 2015 og 16 skal det brukes 28 millioner kroner på nytt stadionanlegg på Stemmemyren.
 • Fyllingsdalen idrettshall rives og det bygges nytt kultur- og idrettsbygg på tomten. Dette vil byrådet bruke 43 millioner kroner på i perioden 2014–2017. * Seks millioner kroner skal brukes på å skifte ut kunstgressdekke rundt omkring i 2015. * Svømmehallen på Stemmemyren skal ombygges for 11 millioner kroner neste år.
 • Kommunale idrettsanlegg skal rehabiliteres for totalt 225 millioner kroner fra 2015–2018. ## På den negative siden i budsjettet
 • På Myrdal i Åsane skulle det ifølge Idrettsplanen bygges flerbrukshall, ishall og nytt fotballanlegg for til sammen 250 millioner kroner de kommende årene. Detter er ikke satt av penger til.
 • Laksevågshallen skulle ifølge Idrettsplanen opprustes til 80 millioner kroner. Ikke prioritert i budsjettet.
 • Kunstgressprogrammet som skulle skifte ut dekke på banene rundt omkring skulle ifølge Idrettsplanen få 8 millioner kroner pr. år fremover. Dette er ikke med i planen etter 2015. * Flerbrukshallene i Alvøen (30 mill. kroner), Leikvang (18 mill. kroner) og Mulen/Varegghallen (20 mill. kroner) nevnes heller ikke konkret i budsjettet.

Ellers er det mange mindre prosjekter som heller ikke blir nevnt. En del kan ligge inn under den generelle posten for «Idrettsplan» der det skal brukes 50 millioner kroner i året fremover, men det er likevel på det rene at Idrettsplanen som er vedtatt av bystyret, som nå også skal vedta budsjettet, ikke kommer til å bli innfridd.

— Det blir et veldig knip på investeringer. Det er helt klart. Totalt skulle det investeres for rundt 1,5 milliarder kroner i Idrettsplanen, og det ser ut til at man legger opp til om lag det samme beløpet nå – selv om svømmeanlegget ble så mye dyrere. Jeg mener at det blir feil å la det gå ut over de andre idrettene at man gjorde en feilberegning på ADO Arena. Kommunen burde heller ha tatt ansvar for det, sier Valen.

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Sandviken kan glemme ny hjemmebane

 2. FOTBALL

  Om to måneder skulle oppgraderingen av Stemmemyren starte. Nå er planene midlertidig stoppet.

 3. SPORT

  - Idretten er budsjett-taperen

 4. FOTBALL

  Sandviken må flytte - trolig til Fyllingsdalen

 5. SPORT

  Nå skal idretten i Bergen diskuteres

 6. FOTBALL

  Byråden legger seg flat