Sport

Storhamar slo tilbake – alt avgjøres i den 7. finalen lørdag

Stavanger Oilers presset og presset, men et effektivt Storhamar-lag vant 2-1 i hockeydramaet på Hamar torsdag.

Storhamar vant hjemme mot Stavanger Oilers torsdag kveld. Dermed avgjøres alt i den siste finalekampen.
 • Kristian Oftedal Kvendseth

Storhamar — Stavanger Oilers 2-1 (3-3 i kamper)

HAMAR OL-AMFI: Storhamar vant den 6. NM-finalen på egen is torsdag kveld 2-1. Laget hadde presset på seg, og Aleksander Smirnovs menn klarte å holde unna tross et kamp hvor gjestene fra Stavanger hadde det aller meste av spillet.

— Vi gjør egentlig en bra bortekamp. Men kvaliteten på avslutningene er altfor dårlig. Vi spiller egentlig bra nok til å vinne, men sånn er det bare noen ganger, sier Oilers-trener Petter Thoresen til Aftenbladet.

— Totalt sett synes jeg vi har vært bedre enn motstanderen. Nå gjenstår det bare én kamp. Der må vi levere, sier Thoresen.

— Vi har spilt hele sesongen for å ha hjemmebanefordel i finalen. I DNB Arena pleier vi være gode. Alt er opp til oss. Det er mye rutine i laget og jeg tror vi skal takle situasjonen med en syvende kamp på en god måte, sier Forsberg.

Stavanger ledet 3-2 i kamper etter to strake seirer over Storhamar, og kunne sikre seg «bøtta» i Petter Thoresens gamle hjemmearena torsdag kveld. Oilers har vunnet de tre siste kongepokalene, og hjemme i Stavanger var det pyntet klart til gullfest.

Men laget fikk ikke den drømmeåpningen på kampene i Hamar OL-Amfi som de har fått ved de to tidligere møtene. I den andre finalekampen tok laget fra vest ledelsen etter 18 sekunder. I kamp fire etter 34 sekunder.

Les også

Slik var Storhamar - Oilers

2008-helten åpnet showet

Etter en litt forsiktig åpning på kampen, tok det litt fyr i lagene midtveis i 1. periode. Oilers hadde klart flest avslutninger på mål og var det beste laget i åpningsminuttene, men uten at de klarte å sette Storhamar-keeper Andrew Engelage på særlig prøve.

I stedet var det hjemmelaget som tok første stikk. Matchvinneren fra finalen mot Frisk Asker i 2008, Eirik Skadsdammen, fikk lurt pucken forbi Oilers-keeper Ruben Smith etter pasning fra Christian Larrivée.

Storhamar vant en dropp i Stavangers sone, og klarte å bite seg fast i rundvantet før Skadsdammen kom seg løs. Etter to forsøk snek pucken seg over mållinjen. Til øredøvende jubel fra 6323 tilskuere i «fjøset» på Hamar. Da var det spilt 11 minutter. Avslutningen kom fra nær død vinkel, og det kunne se ut som om Smith burde avverget skuddet. Smith ble for øvrig norgesmester med nettopp Storhamar i 2004. Etter målet kom hjemmelaget mye mer med i kampen, og 1. periode var jevnspilt og frisk. Men Storhamar gjorde mye feil i egen sone som kunne ha ført til baklengs.

Les også

Oilers-treneren: - Misunnelsen er større enn sexdriften i dette landet

Personlig feil og 1-1

Spillerne innrømmet etter finalekamp fire på Hamar sist at de begynner å komme under huden på hverandre. Men etter et par kamper med mye gruff og temperatur mellom spillerne, var det langt mer disiplinert i de første 20 minuttene.

Publikum var misfornøyd med dommerne i 1. periode. De mente, etter pipingen å dømme, at Oilers-spillerne slapp unna utvisninger ved et par tilfeller. Men det faktum at dommerne lot spillet gå ga ålreit flyt i spillet og det er vel greit å legge listen litt høyere så lenge det ikke er ufint eller stygt spill.

Fire og et halv minutt ut i 2. periode satt utligningen. Storhamars playmaker Jacob Berglund skled og falt og mistet pucken midt foran egen keeper. Og der lå Peter Lorentzen som gjedda i sivet og satte inn 1-1 bak Storhamars keeper. En gavepakke fra Berglund. Mens Lorentzen jublet, kjeftet Berglund på dommeren. Åpenbart at han mente han ble trippet. Men TV-bildene viste at han gikk i bakken for egen regning.

Like langt i Hamar OL-Amfi.

Etter flere «nesten-utvisninger» var det til slutt Storhamars Christian Larrivée som fikk kampens første to-minutter. Dermed overtall til Petter Thoresens elever.

Les også

Storhamar-veteran om Oilers-import: - Pinlig å se på

Smith rotet det til

Med to sekunder igjen av Storhamars utvisning holdt Oilers-keeper Ruben Smith på å stelle i stand det helt store for seg selv. Mads Hansen jaget en puck som ble dumpet ned bak Oilers-målet. Smith skulle bare forlenge pucken, men misset helt, og Hansen var svært nær ved å sette inn 2-1 i åpent bur. Gjestene slapp med skrekken.

Like etter fikk Stavanger på ny sjansen i overtall etter at Storhamar ble avblåst for seks utespillere på isen. Den klarte ikke Oilers å utnytte.

På tampen av perioden fikk Josh Soares to minutters utvisning for tripping. Dermed fikk hjemmelaget kveldens første sjanse i overtall. Og da satt den.

Linus Johansson fikk pucken av rekkekamerat Jacob Berglund nede i rundvantet. Han satte fart på inn foran Oilers-målet. I haugen av spillerne foran mål ble til slutt Patrik Bäärnhielm kreditert scoringen da pucken ble slått opp i krysset bak Ruben Smith. Selv om bildet tatt av VGs fotograf Bjørn Delebkk viste at det var Linus Johansson som satte pucken i mål.

Storhamar hadde kun fem mål i 2. periode, Oilers 14. Men Storhamar ledet etter to perioder.

Oilers presset voldsomt på

Storhamar gikk ut i hundre i 3. periode i håp om å ta kommandoen. Men Oilers ga seg ikke uten sverdslag. Laget ledet skuddstatistikken 21-10 etter to periode, og klarte å legge press på hjemmelaget også i periode nummer tre.

Det var hektisk rundt ørene på Andrew Engelage i Storhamar-målet, men gjestene klarte ikke å få pucken i mål. Utover i perioden steg også temperaturen på isen. Joash Soares, som ikke akkurat er Hamars mest populære mann, fikk ti minutters utvisning for dårlig oppførsel da han kastet vekk en kølle fra en Storhamar-spiller. Det skjedde etter et lite basketak foran Storhamars mål.

Likevel fikk Oilers sjansen i overtall ettersom en Storhamar-spiller fikk to minutters utvisning i gruffet som oppsto i forkant. Men selv om Stavanger presset og presset, ble det ikke superfarlig foran Engelage. Og Storhamar red av undertallet.

Med tre minutter og 45 sekunder igjen av 3. periode kom Storhamar to mot én. Larrivée spilte til Luke Moffatt. Men Ruben Smith, som knapt hadde noe å gjøre i 3. periode, reddet mesterlig og avverget forsøket som kunne punktert kampen.

Oilers tok ut keeper med litt over ett minutt igjen av perioden. Petter Thoresen tok også time out.

Men flere mål ble det ikke i Hamar OL-Amfi, tross et massivt Oilers-kjør.

Dermed skal det hele avgjøres i Stavanger lørdag.

Dropp i DNB Arena er klokken 18. Spenn fast setebeltene.

— Nå handler det om å være klar for oppgaven. Det handler om å avslutte sesongen med en god kamp. Jeg er stolt av innsatsen i kamp seks, men noen ganger er det bare sånn at pucken ikke vil inn, sier Josh Soares.

Midtveis i tredje periode ble han utvist i ti minutter for dårlig oppførsel. Dermed måtte han se lagkameratene jakte utligning fra utvisningboksen.

— Det er verdens verste følelse. Dømmingen vil jeg ikke si så mye om. Det er frustrerende, men det er ikke så mye annet å gjøre enn å være smartere. Nå handler alt om lørdag og å være forberedt på det som venter der, sier Soares.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  KOMMENTAR
  Publisert:

  En 90 minutters kraftanstrengelse

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5