Sport

Klæbo med superski. Kontrollerte inn til norsk finaleplass i lagsprint

Norge klare for finale i lagsprint både på kvinne- og herresiden.

TIL FINALE: Johannes Høsflot Klæbo foran Russlands Aleksandr Bolsjunov under semifinalen søndag formiddag.
  • Reidar Løfaldli

Emil Iversen og Johannes Høsflot Klæbo ledet fra start til mål og gikk greit til finale på herrenes lagsprint søndag formiddag.

Norge så ut til å ha svært gode ski, og de to trønderne gled hele tiden inn lag som forsøkte å stikke fra.

Les også

  1. Ski-VM direkte: Slik var semifinalen

  2. VM-studio: Norge fikk advarsel av juryen

Iversen og Klæbo vekslet først på alle sine etapper og holdt lag som Sverige og Russland bak seg. Calle Halfvarsson rotet det til for Sverige på den siste etappen, og vårt naboland klarte ikke å være med i kampen om spurtseier.

Klæbo og Russlands Aleksandr Bolsjunov kunne rykke fra, og Norge gikk inn til en grei seier foran Russland, som også stiller med Gleb Retivykh på laget.

– Imponerende av Klæbo og Iversen. De virker trygge og tar gode beslutninger. De kan gå trygt uten å bruke mye krefter. Det ser veldig lovende ut, sa NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland.

Klæbo og Iversen ønsker å revansjere lagsprinten fra Lahti-VM i 2017. Norge ledet på siste etappe, men et klønete fall fra Emil Iversen ødela dagen.

FØRST I MÅL: Johannes Høsflot Klæbo går kontrollert i mål foran Russland og Aleksandr Bolsjunov.

Sverige måtte vente

De to beste lagene i hver semifinale, pluss de seks beste tidene, går til finale. Det ble ikke gått spesielt fort i Norges semifinale, slik at Sverige måtte vente på resultatene fra den andre semifinalen.

Der var Finland sterkest, foran Frankrike, Italia og Slovenia. De to siste kvalifiserte seg på tid, som såkalte lucky losers.

De øvrige lagene i andre semifinale hadde ikke gode nok tider, og det betyr at Sverige, USA, Canada og Østerrike går videre som lucky losers fra Norges heat.

  • LES OGSÅ: Klæbo svarte med knock-out i VM-slaget. Slik beholdt VM-helten roen.

Spurtslått av Sverige

Ingvild Flugstad Østberg og Maiken Caspersen Falla hadde få problemer i sin semifinale.

De to norske jentene gikk jevnt, og var hele tiden blant de fire lagene som lå i tet.

Tyskland, Finland, Sverige og Norge kjempet om topplasseringene, og ut på siste etappe, ledet Maja Dahlqvist an for Sveriges lag, som også består av Stina Nilsson.

Dahlqvist overbeviste og spurtet inn til semifinaleseier, mens Falla holdt Finland og Tyskland bak seg. Sverige og Norge er dermed direktekvalifisert til finalen.

SPURTSEIER: Maja Dahlqvist slår Maiken Caspersen Falla i spurten i semifinalen på lagsprinten. Sverige og Norge gikk direkte videre.

– Det var veldig greit. Jeg prøvde å få det så billig som mulig i kvalifiseringen, og følte at jeg mestret det. Så får vi håpe vi har enda mer å trykke på med i finalen, sa Ingvild Flugstad Østberg til NRK.

NRK opplyste etter Norges semifinale at Maiken Caspersen Falla hadde fått en muntlig advarsel for et teknisk overtramp i sitt heat.

VETERAN: Justyna Kowalczyk var tilbake på øverste nivå da hun gikk lagsprint for Polen.

Russland vant den andre semifinalen, foran Sveits. Som i herreklassen, var tidene i den andre semifinalen bedre enn i den første, slik at også Slovenia, USA, Polen og Hviterussland er finaleklare som lucky losers fra andre semifinale.

Tyskland og Finland fra den første semifinalen går videre som lucky losers.

Disse ti lagene går finalen for kvinner:

Sverige, Norge, Russland, Sveits, Tyskland, Finland, Slovenia, USA, Polen, Hviterussland.

Disse ti lagene går finalen for menn:

Norge, Russland, Sverige, USA, Canada, Østerrike, Finland, Frankrike, Italia, Slovenia.

Les mer om

  1. Ski-VM 2019
  2. Ingvild Flugstad Østberg
  3. Maiken Caspersen Falla
  4. Emil Iversen
  5. Johannes Høsflot Klæbo