Sport

Tande best i kvalifiseringen: Nå frykter han ingen

Hoppet lengst, var best og utstråler selvtillit.

Daniel-André Tande var best i kvaliken og forsterket sitt favorittstempel. Sjefen er imponert.
 • Kurt B. M. Haugli
  Kurt B. M. Haugli
  Journalist

OBERSTDORF: Daniel-André Tande kom til Oberstdorf onsdag som en av favorittene til den 65. utgaven av Hoppuka.

Torsdag kveld sørget han for å forsterke sitt favorittstempel. Han hoppet lengst (139 meter) var best og viste at det favorittstempelet han har fått også er fortjent. Det er en fryktløs Tande som står frem og snakker med mediene.

– Jeg tenker ikke så altfor mye på hva konkurrentene tenker. Jeg håper de tenker mest på seg selv og hva de skal gjøre. Tenker de på hva jeg skal gjøre, har de feil fokus, sa en fornøyd Tande etter kvalifiseringen. Han innrømmet gjerne at seieren i kvalifiseringen bare ga en en ekstra boos til selvtilliten.

Helt uforstyrret

Da han tok på seg hoppskiene og gikk opp i Schattenbergbakken denne torsdag ettermiddagen, var det første gang på hoppski siden giganthoppet i Engelberg før jul. Da hoppet han 144 meter og falt.

Les også

Norges hoppukefavoritt vil ikke trene: Redd for å miste formen

Det fallet har åpenbart ikke skremt ham.

Trener Andreas Stöckl var imponert over hva 22-åringen fra Kongsberg får til om dagen.

– Det er et veldig bra hopp han presterte i dag. Han lar seg ikke forstyrre av noen ting. Han frykter ingen, sier hopplandslagets hovedtrener Alexander Stöckl.

Koser seg som favoritt

Sesongens store overraskelse Domen Prevc var 8. beste i kvalifiseringene. Han var også utropt til den store favoritten til seier i Hoppuka. Han klarte å få sitt favorittstempel til å falme litt med et hopp på 134 meter.

Dermed er det Daniel-André Tande som står frem som den store favoritten når alvoret virkelig setter inn fredag ettermiddag. Stöckl er på ingen måte redd for at favorittstempelet kan hemme Kongsberg-hopperen.

– Han koser seg i den situasjonen, sa Norges østerrikske hoppsjef.

Les også

10 ting du kanskje ikke visste om Hoppuka

Daniel-André Tande flyr over et snøfritt Oberstdorf på sitt første hopp siden superhoppet i Engelberg før jul.

Nordmenn blant resten av røkla

Stöckl hadde all grunn til å være veldig fornøyd med en mann. Han var mindre fornøyd med det de andre norske hopperne fikk til. Andreas Stjernen var nest beste norske hopper på en 26. plass. Halvor Egner Granerud ble nummer 34, Tom Hilde nummer 41, Robert Johansson nummer 42 mens Anders Fannemel kvalifiserte seg på den nest siste ledige plassen, nummer 49.

– De var litt anspent alle sammen. Det blir noen vanskelige dueller for dem alle. Du har alltid mulighet til å hoppe deg inn som «lucky loser». Klarer du ikke det er du ikke god nok, sa Alexander Stöckl etter at kvalifiseringen var over.

Les også

Tande hoppet best av alle i kvalifiseringen

Han kunne ikke love en skjennepreken på kammerset, men at det skulle bli en skikkelig teknikkgjennomgang senere på kvelden.

Hoppet med sykdom

Halvor Egner Granerud, som fikk hoppukeplass i siste liten, er fortsatt syk. Men han hopper. Han var rimelig godt fornøyd med at han klarte kvalifiseringen.

– Jeg er bare i sånn middels form i kroppen. Jeg har ikke akkurat hatt noen hard oppvarming. Men det er ikke noe problem å hoppe, sa Granerud etter sitt hopp.

Det blir noen tøffe dueller for noen av de norske hopperne.

Tom Hilde skal ut i duell mot fjorårets vinner av Hoppuka, Peter Prevc. Anders Fannemel skal ut i duell mot polske Kamil Stoch som var nest best etter Tande i kvalifiseringen. Robert Johansson skal møte Michael Hayböck som hoppet seg til en 9. plass i kvalifiseringen. Halvor Egner Granerud møter russiske Denis Kornilov, Andreas Stjernen møter polske Stefan Hula.

Daniel-André Tande er siste hopper i fredagens konkurranse. Han skal ut i duell med franske Ronan Lamy Chappuis.

Daniel-André Tande var ettertraktet etter en hoppkvalifisering hvor det var 15.000 tilskuere til stede. Trener Alexander Stöckl (til høyre) er imponert.

Les mer om

 1. Hopp
 2. Anders Fannemel
 3. Alexander Stöckl
 4. Andreas Stjernen
 5. Tom Hilde
 6. Daniel Andre Tande