Sport

Emil Vatne (18) vil bli verdens beste. Men én ting må han forbedre.

– I 2022 kan han være den store stjernen, sier lagkamerat.

I 2000 ble Emil Vatne født med ryggmargsbrokk. 18 år senere er han yngstemann i kjelkehockeytroppen. Her er han på en trening tidligere denne uken.
  • Nicholas Bergh
    Journalist

PYEONGCHANG: Emil Vatne fra Nærbø har jobbet steinhardt. Nå er han klar for kjelkehockeyturneringen i Paralympics – allerede som 18-åring.

Men drømmene stopper ikke der.

– Nå som jeg har kommet til dette stadiet – mitt første Paralympics – håper jeg å få med meg så mange mesterskap som mulig fremover, sier Vatne.

– Er målet ditt å bli verdens beste spiller på sikt?

– Det har vært planen i mange år. Jeg kan ikke si noe annet enn at det er planen, sier Vatne.

  • Fikk du med deg den underlige episoden med Vatne og lagkameratene?
Les også

Norske utøvere var innelåst i én time. Årsaken er et mysterium.

Roses av treneren

Landslagstrener Espen Hegde har stor tro på Vatne – som er yngstemann i troppen.

– Emil er en ung gutt med stort potensial. Han er en målrettet, lærevillig og energisk type som vi håper blir en del av laget vårt i lang tid fremover. Han har et veldig godt skudd og kan bli en trussel for alle motstandere. Han er et av våre fremste prospekter, sier Hegde.

Om sin egen rolle i laget sier Vatne:

– Jeg spiller forward. Ledelsen hos oss er først og fremst opptatt av at vi skal være gode i forsvar. Da kommer angrep og mål av seg selv. Vi har mange bra offensive spillere, og må tenke litt mer defensivt, sier Vatne.

Landslagstrener Espen Hegde trekker frem Emil Vatne som ett av de største talentene i troppen. Her instruerer Hegde spillerne under en treningsøkt på Jordal Amfi i Oslo før avreise til Pyeongchang.

Rom for forbedring

Landslagstrener Hegde er imidlertid klar på at Vatne har forbedringspotensial. Han mener Hegde kan bli en enda større trussel for motstanderne om han utvikler den taktiske spilleforståelsen enda mer.

Det er veteranen Morten Værnes (36) enig i. Han tror også Vatne, som representerer Nærbø Farmers, kan ha godt av å flytte.

– Han må lære mer taktikk. Det er vanskelig å lære i Nærbø, når han har få rundt seg. Det er litt lettere for oss i Oslo å få det inn i blodet, siden vi er flere på trening, sier Værnes.

  • Elg – i skibakken i Oslo? Utrolig, men faktisk sant. Les mer her:
Les også

Oscar (11) fikk ikke med seg det spesielle som skjedde like bak ham: – Jeg ble overrasket

– Han kan gjerne komme til Vålerenga

Værnes hadde selv kjelkehockey i tankene da han flyttet til Oslo i 2006. I dag er han én av 11 Vålerenga-spillere i landslagstroppen. Vatne er kun én av seks spillere som ikke representerer Vålerenga Paraishockey.

Selv forteller Vatne at planen er å fullføre skolegangen på St. Svithun videregående skole, der han er inne i sitt andre av fire skoleår. Vatne er en del av skolens «Talenter mot toppen» – et program for dem som vil satse mot verdenstoppen i sin idrett.

Lagkamerat Værnes ønsker Vatne velkommen til Oslo.

– Han kan gjerne komme til Vålerenga. Der er alltid plass til flere der. Det er flere andre som har flyttet ned. Emil Sørheim (20 år gammel landslagsspiller, journ.anm.) har flyttet ned fra Trondheim. Hvis Vatne begynner på skole i Oslo, kan han jo begynne i klubben. Det tror jeg han har godt av utviklingsmessig, sier Værnes.

Han er imidlertid klar på at det ikke haster. Værnes beskriver Vatne som «et bra talent som er i Paralympics for å lære».

– I 2022 kan han være den store stjernen, slår Værnes fast.

Morten Værnes er en legende i norsk kjelkehockey – og stiller i sitt fjerde Paralympcs i Pyeongchang.

– Veldig stolt

I 2018 er imidlertid Emil Vatne førstereisgutt.

Tidligere denne uken måtte han komme til unnsetning da lagkameratene ble innelåst i deltagerlandsbyen. Ellers har oppladningen gått fint.

Vatne mener Norge realistisk sett bør sikte seg inn mot bronsen – tatt i betraktning at USA og Canada har dominert kjelkehockey de siste årene.

Les også

Birgit Skarstein har et helt spesielt forhold til en av OL-heltene. Sammen har de grått mye.

Han forteller at han har vært spent i lang tid før mesterskapet.

– Det er selvfølgelig veldig kult å være yngstemann på laget. Jeg er veldig stolt over å få lov til å representere Norge. Det er en veldig kul gjeng å være på tur med, sier Vatne.

Norges åpningskamp mot Italia går klokken 4 natt til lørdag norsk tid. Taper Norge der, henger semifinaleplassen allerede i en syltynn tråd.

Les mer om

  1. Nærbø