Sport

Norges mål for Pyeongchang-OL: Tidenes medaljefangst

Olympiatoppen (OLT) sikter mot flere medaljer under vinter-OL i 2018 enn Norge tok under lekene i Sotsji.

Marit Bjørgen med sine tre gullmedaljer fra OL i Sotsji i 2014. Nå vil Olympiatoppen overgå dette og samtlige tidligere mesterskap.
  • Pål Strande Gamlemoen
    Journalist

Norge ble nest beste nasjon under vinterlekene i Russland med 26 medaljer (11-5-10). Kun vertsnasjonen tok flere med 33 (13-11-9).

Toppidrettssjef og Chef de Mission for OL, Tore Øvrebø, Chef de Mission for Paralympics, Cato Zahl Pedersen og vinteridrettssjef Helge Bartnes la torsdag frem de norske OL-målene for lekene i Pyeongchang neste år.

Toppidrettssjef Tore Øvrebø sikter mot 30 OL-medaljer og 7 Paralympics-medaljer neste år. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

I OL er ambisjonene 30 medaljer, fire mer enn Norge tok i Sotsji. Målet er også å være blant de tre beste på nasjonsrankingen.

I Paralympics er målet syv medaljer i seks ulike idretter. Målet er å sende 32 utøvere. Norge har som mål å bli topp ti på nasjonsrankingen.

Idrettshistoriker Tom A. Schanke mener Olympiatoppen burde siktet enda litt høyere.

– Det uttalte målet før Sotsji-OL var å få like mange som i Lillehammer, nemlig 26. Det klarte vi, men i forhold til hvor mange flere øvelser det var i Sotsji kontra Lillehammer, burde vi heller tatt 33 medaljer i 2014, sier Schanke.

Han erkjenner at 30 medaljer er en fremgang, men mener 33 burde ha vært minimum.

– Vi kan vinne flere i langrenn. Vi smurte oss bort på kvinnestafetten.

De norske langrennsjentene endte på femteplass på stafetten i 2014.

Les også

Også i Falun-VM gikk det skeis med smøringen

TV-ekspert Johan Kaggestad er enig med Schanke i at Sotsji-fangsten var for mager i forhold til Lillehammer-OL.

– Medaljeandelen har gått ned siden det har kommet flere øvelser. Vi burde ta minst 30, noe jeg har tro på at vi klarer dersom vi unngår for eksempel smørebommer.

Les mer om

  1. OL