Sport

Nå har Norges friidrettskomet tatt valget alle lurer på

Karsten Warholm er nominert til Europas mest talentfulle utøver. Hans karrierevalg får stor oppmerksomhet.

Karsten Warholm var ett av få norske lyspunkter under OL i Rio. NTB SCANPIX

 • Arne Hole

Lurer du på hva Karsten Warholm skal satse på i fremtiden? Det har Warholm også lurt på. Nå har han bestemt seg.

Eventyrgutten i norsk friidrett er klar for nye eventyr, men først og fremst videreføring av årets suksess. Den tikamplystne sunnmøringen lyktes så bra på 400 meter hekk at han ikke kan kaste øvelsen på båten. Men Warholm ville ikke vært Warholm om han ikke hatt en overraskelse i ermet.

— Neste sesong vil ligge litt i samme leia som i år, men vi ser også på muligheten for å satse på syvkamp innendørs. 400 meter hekk er jo ingen innendørsøvelse. Men det er avhengig av at jeg får til stav. Må hoppe fem meter hvis det bli noe særlig ut av det. Men det tror jeg at jeg skal greie relativt kjapt. Jeg har farten, spensten og styrken. Det gjelder bare å få til teknikken og å ta den psykisk delen ved øvelsen. Du skal være litt tøff for å henge med hodet ned fem meter over bakken, sier 20-åringen, som har 4,40 som pers.

— Men skal jeg gå syvkamp i innendørs-EM, må jeg først kvalifisere meg. Det hadde vært gøy å prøve. Går det ikke, kan jeg bli med på 400 meter.

Tikampen ligger på vent

Å bli tikjemper i verdenstoppen har vært Warholms drøm, men mangekampen utendørs beholder samme status neste sesong – en drøm.

— Det er U23-EM og VM i London neste sesong. Når jeg blir topp ti i verden første året jeg satser hekk, går det ikke an å legge fra seg det. Hekken er blitt en kjempeøvelse, og da blir det vanskelig å bruke mye tid på alt annet. Vi må prioritere. Men jeg driver jo mangekamp i den typen trening jeg holder på med. Så får vi se om det blir tikamp på et senere tidspunkt, sier den allsidige sunnmøringen. I ungdoms-NM for noen år siden stilte han opp i åtte øvelser og vant samtlige!

Les også

Warholm kjemper om å vinne prestisjetung europeisk pris

Berømmer trener Alnes

Etter årets gjennombrudd, med EM-finale, OL-semifinale og kanontiden 48,49, er det liten grunn til å endre mye på opplegget.

— Målet er å flytte nivået, skru opp et par hakk. Og så har jeg allerede begynt å trene hekkepasseringer, røper Warholm, som hadde det som akilleshæl denne sesongen.

— Med en trener som Leif Olav (Alnes) blir ingen ting tilfeldig. Det er kult å se hvordan han prøver å finne løsninger, forteller hekkeklipperen, som bare unte seg en kort uke ferie hjemme i Ulsteinvik før han kjørte på igjen – inkludert en to dagers treningsleir på en grusbane i Alnes’ ferieparadis, Torvikbukt ved Sunndalsfjorden på Nordmøre.

— Jeg har trent jevnt og trutt siden sesongslutt. Da slipper jeg å bruke masse tid på å komme meg opp igjen. Og jeg må jo si at jeg er ganske motivert, sier Karsten og humrer.

Kan bli «rising star»

Tidligere denne uken fikk Norges største friidrettstalent beskjed om at han er en av tre nominerte til «rising star» - en kåring i regi av Det europeiske friidrettsforbundet (EA).

— Det var kult! Så vidt jeg har skjønt, er det sesongen som helhet som ligger til grunn for nominasjonen. Det er en anerkjennelse jeg setter pris på. Får jeg den, så reiser jeg for å ta imot. Håper at det er flere enn Svein Arne (EA-president Hansen) som bestemmer, sier Karsten og ler. Tidligere har årets norske utøver på kvinnesiden, Karoline Bjerkeli Grøvdal, gått til topps i kåringen.

- Gjorde du alt riktig i år?

— Ja, jeg vil påstå det. Det var en bratt læringskurve, men jeg skulle gjerne ha sett noen gjøre det bedre med det utgangspunktet. Det smarteste vi gjorde var kanskje at vi så an dag for dag fremfor å følge langtidsplanen slavisk.

Og det smarteste i høst er kanskje beslutningen om å gå «all in» på 400 meter hekk?

 1. Les også

  Friidrettskometen har kun blitt "starstruck" én gang i OL-byen

Les mer om

 1. Friidrett

Relevante artikler

 1. SPORT

  Warholm kjemper om å vinne prestisjetung europeisk pris

 2. SPORT

  - Det er en gave å få lov til å jobbe med en sånn utøver

 3. SPORT

  Warholm kåret til årets stjerneskudd i europeisk friidrett: - Jeg setter dette høyt

 4. SPORT

  Warholm kåret til årets nykommer i verden

 5. SPORT

  Warholm og Ingebrigtsen nominert til gjeve priser. Begge gikk tomhendte hjem.

 6. SPORT

  Jakob Ingebrigtsen nominert til to gjeve priser