Sport

Lagkameratenes raushet hjalp ham til å bli best i verden

KOMMENTAR: Det gjelder ikke å ha mange løpere. Det gjelder å ha de beste — som Aleksander Aamodt Kilde.

Aleksander Aamodt Kilde viser stolt frem glasskula som beviser at han var verdens beste kjører i super-G denne sesongen. Sveits' Lara Gut vant kvinnenes cup.
  • Ola Bernhus
    Kommentator, Aftenposten

Hvis det er mulig å finne et minus ved den norske trippeltriumfen i super-G, så må det være dette: Etter en så formidabel suksess, kommer det nødvendigvis en nedtur. Det er idrettens grunnlov, så å si.

Og den gjelder hele den norske alpinsesongen.

Aftenpostens sportskommentator, Ola Bernhus.

Men nedturen trenger ikke å komme med det første. Det er så mye kvalitet i den norske alpintroppen, både hos løpere og støtteapparat, at vi har mye mer å vente.Selv om neste sesong ikke gir like sterke resultater, så er sikkert både publikum og vi journalister kloke nok til å skjønne at sesongen 2015/2016 skal bli stående som unik i norsk alpinhistorie.

Les også

Historisk norsk trippel-triumf: – Helt uvirkelig!

En nytent stjerne

Aleksander Aamodt Kilde er årets alpinsensasjon, ikke bare for oss nordmenn. Vi som ikke vanker i miljøet, skvatt til da han ble nummer tre i super-G i Val Gardena før jul. Snart forsto vi at det ikke var et blaff, og at det stemte, det hans lagkamerater sa.

Han var blitt like god som dem.

Vi trodde nesten ikke det var mulig, for Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud er noe av det ypperste norsk skiidrett har alet frem.

Akseptert og omfavnet

Kildes oppvekst og utvikling er ikke beskrevet i samme grad som de to andres, foreløpig. Men vi har hørt om hans treningsvilje og målbevissthet, ingen har gitt og trent mer. Det sier mye.

Kjetil Jansrud, Aksel Lund Svindal og Aleksander Aamodt Kilde jubler her for den historiske trippeltriumfen i Val Gardena i desember. Nå kan den norske trioen juble for en sensasjonell sesong i super-G.

Selv har han understreket hvor viktig, ja avgjørende, det var at han ble tatt imot som en likemann på landslaget. (Kanskje de angrer, undret speakeren i St. Moritz).Det kan være knugende og ødeleggende for en ung utøver å brått være på lag med verdensstjerner. Men Svindal og Jansrud tok imot ham med raushet og har bidratt sterkt til suksessen. Med de to på laget forsto Kilde hvor verdensnivået lå. Det var dit han ville.

Derfor tror vi det var ekte da Kjetil Jansrud klappet og jublet sammen med Aleksander Aamodt Kilde etter torsdagens renn i St. Moritz, enda lagkameraten hadde snappet krystallkulen og store penger ut av hendene på ham.

Kilde hadde ikke engang vært i en sesongfinale før da han dro til disse rennene. Og han dro dit for å forsvare en ledelse som var så knepen at et bitte lite nykk underveis kunne ødelegge dagen. Man kan få den store skjelven av mindre. Marginidretten alpint er ikke noe for nervebunter.

23-åringen sto imot både eget og eksternt press og brukte på hundredelen samme tid som Jansrud. Mer samstemt kunne det ikke bli på denne ubegripelige dagen.

De små, store ord

Det er en god del av oss som er ganske lei av de faste uttrykkene som brukes for å beskrive idrettsprestasjoner, om att og om att. Som regel er de ikke dekkende heller, og det blir så altfor mye av det.

Men akkurat denne gangen kan det være på sin plass å prøve seg på en mer ungdommelig språkbruk, også for en tilårskommen journalist.

Dette var sinnssykt bra! Helt rått! Fantastisk deilig! Dritkult!

Hør siste episode av podcasten Aftenpodden Sport. Jan Åge Fjørtoft og Bertil Valderhaug oppsummerer den norske suksessvinteren sammen med programleder Kjetil Flygind:

Les også

  1. Jansrud sviktet i avgjørende utforrenn: - Plutselig gikk lyset

  2. Svindals VM-gull smeltes inn i 3 millioner sim-kort

  3. Denne Bærum-skolen fostret frem Norges nye vinterstjerner

Les mer om

  1. Alpint