Sport

Ydmyket Sverige

I 16 år har Finland ventet på VM-gull nummer to i ishockey. At det igjen var erkefienden Sverige som fikk finalebank, gjorde gullet enda gjevere.

Jublende finner etter mål nummer tre mot Sverige i VM-finalen i ishockey søndag kveld. Kampen endte til slutt 6-1 til finnene. FOTO: JOE KLAMAR/AFP

 • Espen Hansen
  Aftenposten

Sverige–Finland: 1-6

Forrige gang skjedde det på svensk is. Curt Lindström ble Finlands mest populære svenske noensinne da han ledet «Leijonen» til en overraskende 4-1-seier over hjemmeheltene i finalen.

Det var ikke mange som hadde satt pengene på Finland foran årets VM heller. De to siste mesterskapene hadde ikke laget engang kommet til semifinalene, og trener Jukka Jalonen hadde ingen høy stjerne for bare to uker siden. Etter det Aftenposten fikk vite, ville Jalonen vært uten jobb dersom det hadde blitt exit i kvartfinalen mot Norge. I dag er Jalonen genierklært og én av mange helter som skal feires. Og feire – det kan finnene!

I 20 minutter var finalen preget av at ingen hadde lyst til å bli syndebukken som ga motstanderne en stor sjanse. Det var så forsiktig og disiplinert at det grenset til kjedelig for en nøytral tilskuer. Sverige hadde pucken mest, men Finland de beste sjansene.

Våget lite

–Vi må våge mer, sa trener Per Mårts til svensk TV3 etter åpningsperioden, men det var i stedet Finland som grep taktstokken umiddelbart etter den første hvilen. Det var helt mot spillets gang da Magnus Pääjärvi-Svensson ga Sverige ledelsen på et flott håndleddsskudd.

Tre Kronor traff både stolpe og kryss like etterpå, men fikk et vondt mål midt i fleisen med 7,7 sekunder igjen av perioden. Jarkko Immonen traff perfekt i overtallsspill, akkurat som han gjorde to ganger mot Norge.

–Den gjorde vondt, innrømmet svenskenes målscorer på vei ut til den siste pausen.

Det gikk fra vondt til verre da Finland satte gassen i bånn i VMs siste periode og vant den 5-0! Stakkars Viktor Fasth som har reddet Sverige og sine lagkamerater

Les mer om

 1. Ishockey

Flere artikler

 1. SPORT
  Publisert:

  Sverige OL-mester i hockey

 2. SPORT
  Publisert:

  Finsk VM-sjokk, kapteinen sikret gullet

 3. SPORT
  Publisert:

  Blågul jubelrus

 4. SPORT
  Publisert:

  Måten Sverige vant VM på, satte ut Shampo Knutsen: – Det er helt vilt

 5. SPORT
  Publisert:

  Sverige vant naboduellen – klar for VM-finalen i hockey

 6. SPORT
  Publisert:

  Her slår han til igjen