Sport

- Man blir jo veldig stolt når man klarer det  

Hun har nesten alltid blitt kreftsyk på denne tiden av året. Men nå er det fem år siden sist, og i dag stilte Wenche Stensvold (39) på startstreken i Birken.

På en slik sykkel gjennomførte Wenche Stensvold og Tobias Gedde-Dahl Birkebeinerrittet. Gedde-Dahl hadde styringen foran, mens Stensvold hadde kommandoen over tråkkefrekvens, rytme, mat og drikke.
  • Pernille Ingebrigtsen
Det var en glad og meget stolt Wenche Stenvold som kom i mål sammen med sin lege Tobias Gedde-Dahl etter å ha fullført Birken på fire timer og et kvarter.

LILLEHAMMER (aftenposten.no): — Det var en fantastisk tur over fjellet, sier Wenche Stensvold, som i dag syklet Birkebeinerrittet for aller første gang.Å sykle er ikke noe nytt for Stensvold, som tidligere har vært profesjonell sykkelrytter. I 2002 satte hun norgesrekord på 10 kilometer tempo. Hun har alltid hatt god utholdenhet. Alltid vært i kjempegod form.

Men i 2004 ble Stensvold rammet av kreft – i en alder av 28 år. Da ble det meste tungt.

Og det har vært en lang og – ikke minst – tøff kamp, som A-magasinet skrev om fredag. Etter den første kreftbeskjeden i 2004 har Stensvold måttet få den samme, tunge beskjeden fem ganger til. Leukemi seks ganger. Ikke alle kommer seg gjennom det.

Tandemsykkel

At hun i dag gjennomførte Birkebeinerrittet, vitner om en meget sterk kvinne. Og det var en stolt og glad 39-åring som syklet i mål like før klokken 13.30, etter fire timer og 15 minutter på tandemsykkelen sammen med Tobias Gedde-Dahl, én av legene på Rikshospitalet som har jobbet tett med Stensvold i mange år.

— Det er første gang jeg har syklet et terrengløp. Jeg har jo vært landeveissyklist. Og ingen av oss har syklet på tandemsykkel før, så vi visste ikke helt hvor lang tid vi kom til å bruke. Men vi hadde jo kanskje snakket om fem timer. Tobias hadde sagt fem-seks timer, men jeg håpet på fem, sier Stensvold som er veldig fornøyd med samarbeidet med Gedde-Dahl – både på sykkelen og i sykdomsperioden.

— Vi har samarbeidet godt i mange år, forteller de to.

Feiret

For Stensvold var det ekstra spesielt å klare å gjennomføre Birkebeinerrittet – ettersom hun ofte har fått krefttilbakefall på denne tiden av året – når hun har hjulpet sin gode venninne Pia Sundstedt med Birken-forberedelser.

— Jeg har fått fire tilbakefall akkurat på Birken-tiden, så det var artig å kunne være med selv nå. Nå er det fem år siden jeg var syk sist gang, så det er fint å kunne feire det med Birken, forteller 39-åringen og smiler stort.

— Man blir jo veldig stolt når man klarer å gjennomføre mål man har satt seg.

Har vært med på alt

Med Birkebeinerrittet gjennomført, har Stensvold nå fullført alle de tre utfordringene Birken-arrangøren har på sitt program i år, nemlig 54 kilometer på ski, 21 kilometer med løping og nå 92 kilometer på sykkel.

Om fremtiden har hun følgende tanker:

— Jeg tenker bare positivt nå! Jeg synes det var veldig gøy å få være med på Birken og gjennomføre det, sier hun.