Sport

Fikk kjeft for å være snill pike. Da svarte hun med å bli best.

«Alle» snakker om hopperen Daniel André Tande, men nå er Maren Lundby blitt VM-håp. I natt vant hun igjen.

Maren Lundby (midten) satte bakkerekord og vant i Sapporo i natt.
  • Mette Bugge
    Mette Bugge
    Journalist

Se på bildet.

Stolt Lundby sitter på pressekonferansen som vinner i Sapporo med toer Yuki Ito og treer Katharina Althaus ved sin side.

Når man legger til at verdensstjernen Sara Takanashi ble nummer fire, er det ikke så merkelig at 22-åringen fra Kolbukameratene sier til Aftenposten på telefon fra Japan:

- Jeg går for medalje i VM.

– Jeg har følt jeg stort sett har underprestert litt i forhold til hva som har vært på trening gjennom sommeren, og gikk inn i helgen med en mer offensiv tanke på å bare gå «all in» uansett. Landslagstreneren har syntes at jeg har vært litt for «snill pike» i de siste konkurransene. Derfor måtte jeg jo svare, og jeg syntes derfor det var på sin plass å ta seieren.

Maren Lundby er en av Norges store medaljekandidater i Lahti-VM.

Løsnet før jul

Ikke så mange har tenkt på at en kvinnelig hopper kan hevde seg helt der oppe, men i det stille har Lundby tatt seg frem og langt ned i bakken.

Den første verdenscupseieren i karrieren kom rett før jul i Nishny Tagil. Og den var etterlengtet.

Lundby debuterte i VM allerede i 2009, og har virkelig væt tålmodig. Hun som mange mente var etterfølgeren til Anette Sagen, har brukt årene til å perfeksjonere seg. Sagen vant sin første verdenscupseier i 2013.

Det var to år etter at Meyer overtok. Nå kom den tredje verdenscupseieren i hans karriere som sjef. Lundby er glad for at det lykkes når VM i Lahti nærmer seg.

Har fått troen

- Dette gir selvfølgelig selvtillit før VM.

Og det viser at jeg kan slå hvem som helst, og derfor er målet også å ta medalje i VM, sier hun.

– Dette gir en deilig følelse også. Jeg klarte endelig å få ut to gode hopp i konkurransen, og da viser jeg at jeg vinner mer overlegent enn sist, da jeg følte jeg bare hadde ett godt hopp.

Med 3.-plassen i Sapporo dagen før, kjente jeg at jeg hadde masse å gå på. Jeg visste at jeg kunne ta seieren om jeg bare gjorde de nødvendige justeringene i sittestillingen, og banket til.

Det fungerte bra. Det er så deilig å se at man er best når man tar ut noe av det jeg er god for.

Få i landslaget

Den kvinnelige hoppleiren er liten, og enhver triumf omfavnes. Bare Anniken Mork (nummer 32 i Sapporo) er med på Asia-turen, som fortsetter til Zao i Japan. Der er det renn fredag og lørdag.

– Det spesielle med denne helga i Japanske Sapporo er at Maren ble nummer tre dagen før og at hun vant dette rennet med 12 poeng. Det er første gang hun har gjort to topphopp i konkurranse, og setter bakkerekord med 100 meter i sisteomgangen, sier Meyer.

Han legger til at han lenge har vist at hun har inne hopp i verdensklasse.

- Men hun har manglet stabilitet som igjen har påvirket selvtilliten og evnen til å gjenta toppprestasjoner. Nå tør hun i større grad stole på seg selv og evner å slippe kontrollen og kline til i hvert hopp.

– I år har hun tatt ytterligere steg og det er stor idrett hun gjør i dette rennet. Det er fremdeles ting hun kan bli bedre på, vi skal fortsette å holde trykket oppe, og være nysgjerrige på å komme videre.

Nå vet hun at hun er en vinner i kraft av at hun har gjentatt bedriften. Det gir ro og økt selvtillit. Vi gir oss ikke med dette, vi ønsker å vinne mer, fordi det er uten tvil det som er mest artig, kommer det fra trønderen.

Les mer om

  1. Hopp
  2. Japan