Sport

Fikk kjeft for å være snill pike. Da svarte hun med å bli best.

«Alle» snakker om hopperen Daniel André Tande, men nå er Maren Lundby blitt VM-håp. I natt vant hun igjen.

Maren Lundby (midten) satte bakkerekord og vant i Sapporo i natt. Foto: Norges Skiforbund

 • Mette Bugge
  Mette Bugge
  journalist

Se på bildet.

Stolt Lundby sitter på pressekonferansen som vinner i Sapporo med toer Yuki Ito og treer Katharina Althaus ved sin side.

Når man legger til at verdensstjernen Sara Takanashi ble nummer fire, er det ikke så merkelig at 22-åringen fra Kolbukameratene sier til Aftenposten på telefon fra Japan:

- Jeg går for medalje i VM.

– Jeg har følt jeg stort sett har underprestert litt i forhold til hva som har vært på trening gjennom sommeren, og gikk inn i helgen med en mer offensiv tanke på å bare gå «all in» uansett. Landslagstreneren har syntes at jeg har vært litt for «snill pike» i de siste konkurransene. Derfor måtte jeg jo svare, og jeg syntes derfor det var på sin plass å ta seieren.

Maren Lundby er en av Norges store medaljekandidater i Lahti-VM. Foto: Geir Olsen, NTB scanpix

Løsnet før jul

Ikke så mange har tenkt på at en kvinnelig hopper kan hevde seg helt der oppe, men i det stille har Lundby tatt seg frem og langt ned i bakken.

Den første verdenscupseieren i karrieren kom rett før jul i Nishny Tagil. Og den var etterlengtet.

Lundby debuterte i VM allerede i 2009, og har virkelig væt tålmodig. Hun som mange mente var etterfølgeren til Anette Sagen, har brukt årene til å perfeksjonere seg. Sagen vant sin første verdenscupseier i 2013.

Det var to år etter at Meyer overtok. Nå kom den tredje verdenscupseieren i hans karriere som sjef. Lundby er glad for at det lykkes når VM i Lahti nærmer seg.

Har fått troen

- Dette gir selvfølgelig selvtillit før VM.

Og det viser at jeg kan slå hvem som helst, og derfor er målet også å ta medalje i VM, sier hun.

– Dette gir en deilig følelse også. Jeg klarte endelig å få ut to gode hopp i konkurransen, og da viser jeg at jeg vinner mer overlegent enn sist, da jeg følte jeg bare hadde ett godt hopp.

Med 3.-plassen i Sapporo dagen før, kjente jeg at jeg hadde masse å gå på. Jeg visste at jeg kunne ta seieren om jeg bare gjorde de nødvendige justeringene i sittestillingen, og banket til.

Det fungerte bra. Det er så deilig å se at man er best når man tar ut noe av det jeg er god for.

Få i landslaget

Den kvinnelige hoppleiren er liten, og enhver triumf omfavnes. Bare Anniken Mork (nummer 32 i Sapporo) er med på Asia-turen, som fortsetter til Zao i Japan. Der er det renn fredag og lørdag.

– Det spesielle med denne helga i Japanske Sapporo er at Maren ble nummer tre dagen før og at hun vant dette rennet med 12 poeng. Det er første gang hun har gjort to topphopp i konkurranse, og setter bakkerekord med 100 meter i sisteomgangen, sier Meyer.

Han legger til at han lenge har vist at hun har inne hopp i verdensklasse.

- Men hun har manglet stabilitet som igjen har påvirket selvtilliten og evnen til å gjenta toppprestasjoner. Nå tør hun i større grad stole på seg selv og evner å slippe kontrollen og kline til i hvert hopp.

– I år har hun tatt ytterligere steg og det er stor idrett hun gjør i dette rennet. Det er fremdeles ting hun kan bli bedre på, vi skal fortsette å holde trykket oppe, og være nysgjerrige på å komme videre.

Nå vet hun at hun er en vinner i kraft av at hun har gjentatt bedriften. Det gir ro og økt selvtillit. Vi gir oss ikke med dette, vi ønsker å vinne mer, fordi det er uten tvil det som er mest artig, kommer det fra trønderen.

Les mer om

 1. Hopp
 2. Japan

Relevante artikler

 1. SPORT

  Norges hoppstjerne slått igjen tross ny bakkerekord

 2. SPORT

  Suveren Lundby til topps i verdenscuprenn: Går for VM-medalje

 3. SPORT

  Maren Lundby sto opp midt på natten for å kunne nå et viktig mål

 4. SPORT

  Endelig vant hoppdronningen igjen: – Smaker ekstra godt når jeg føler det har stanget imot

 5. SPORT

  Stor kontrast til sist vinter – lykkebakkene kan bli vendepunkt for OL-helten

 6. SPORT

  Nedtur for Lundby i Japan