Sport

Bredal Oftedal får eksperthyllest

I forrige EM ble Stine Bredal Oftedal sendt hjem fordi hun var for dårlig. Nå viser hun at hun trolig blir fremtidens styrmann.

Veronica Egebakken Kristiansen, Stine Bredal Oftedal (midten) og Nora Mørk er på vei mot nye medaljer.
  • Arne Hole

DEBRECEN (Aftenposten.no): Stine Bredal Oftedal har opplevd sine skuffelser på landslaget. Ikke rart hun smiler bredest av nesten alle etter fire norske EM-seire.

Stine Bredal Oftedal var helt «Paris» etter både åpningskampen i EM og seieren over Spania. Det er jo selvfølgelig som det skal være. Hun bor jo i Paris.

Les også

Til daglig jakter hun voldsmenn og seksualforbrytere

Den tidligere landslagskjempen Øystein Havang, nå ekspertkommentator i NRK radio, er ikke redd for å si meningen sin. I fjor vakte han oppsikt da han i Aftenposten kom med spissformuleringen "Synd hvis Norge vinner VM". Havang etterlyste utvikling. Nå har han fått det, blant annet gjennom Stine Bredal Oftedal.

– Hun er mye bedre på landslaget enn hun har vært før. Stine er god til å sette i gang bearbeiding og flink til å styre – til tross for sin unge alder. Jeg synes hun vokser inn som en god playmaker. Men hun kan perfeksjonere skuddet sitt fra gulvet enda mer.

Kastet ut forrige gang

I forrige EM, i Danmark 2012, opplevde Nittedals-jenta omtrent det verste som kan skje en spiller i et mesterskap. Hun grep ikke de sjansene hun fikk, og da landslagssjef Thorir Hergeirsson fant ut at han trengte mer skyts, ble Stine bedt om å reise hjem. Ned kom Linn Jørum Sulland – og hun ble like godt den store helten.

Les også

Denne nordmannen har gjort kometkarriere som håndballtrener

Tidligere samme år hadde Stine – etter å ha vært med på landslaget fra 2010 – opplevd å bli vraket også fra OL-troppen.

– Det var ingen hyggelige opplevelser. Nå er målet mitt å være på OL-laget i 2016, sier 23-åringen, som er villig til å høre på Havang.

– Det han sier om skuddet mitt er helt riktig.

Snart forsvarsspiller også?

Stine har ikke vært kjent som noen forsvarsklippe. Hvis hun i det hele tatt har fått spille bakover, har det vært som ener. Det er gjerne på ytterkantene at trenerne stuer vekk dem som ikke har forsvarsgenet i seg.

Slik sett overrasker Hergeirsson stort når han ved flere anledninger i EM har brukt Stine som toer. Det er som kjent ikke lengden det kommer an på, men landslagssjefen mener det ikke er høyden heller.

– Hvis Stine bruker de taktiske egenskapene hun har i angrep også i forsvar, så blir hun en utmerket forsvarsspiller. Høyden har ikke alt å si. Det handler mer om å lese spillet, sier Hergeirsson.

Havang støtter sistnevnte taler.

– Angrep er mer instinkt og kvaliteter. Forsvar er innsats og erfaring. Stine har enda mer å trykke på med. Det er ingen ulempe at hun er så liten.

Havang og Hergeirsson er forøvrig gode busser, selv om landslagssjefen skvatt litt da han fikk referert førstnevntes uttalelser i Aftenposten i fjor.

Møter Larviks polakk

Mandag kveld skal Norge møte Polen, som stiller med Larviks lange venstreback, Alina Wojtas. Men viser ikke hun mer enn hun gjorde mot Danmark lørdag, har ikke Stine og lagvenninnene så mye å frykte. Wojtas scoret to mål på syv forsøk og fikk etter hvert ikke lov til å spille så mye angrep.

– Min rolle er å veksle mellom å spille opp de andre og å true selv. Jeg har lyst til å være farlig selv også, sier Stine, som tok avslutningsansvar mot Spania da 20-20 ble til 24-21. — Motstanderne skal ikke vite hva jeg kommer til å gjøre. Noen ganger har jeg lyst til å skyte mer – og fort. Da sier jeg til meg selv: – Stine, det er for tidlig!

Men det er ikke for tidlig for det store gjennombruddet!

Direkte kl. 18.15:Norge-Polen

Les også

  1. Håndballyndling Ida Alstad truet med å gi seg

  2. Keeperhelten kjempet på seg krampe: - Kan ikke huske det har skjedd før

  3. I dag får Heidi Løke bursdagsgaven hun aller helst vil ha

Les mer om

  1. Håndball