Tour-favoritt måtte bryte: Syklistene falt som fluer på høydramatisk etappe

John Degenkolb gikk seirende ut av den niende etappen av årets Tour de France.

I bakken: Richie Porte måtte ha medisinsk hjelp etter at han falt i startfasen av den niende etappen av årets Tour de France.

ROUBAIX/OSLO: Med 15 kilometer igjen til mål bestemte John Degenkolb, Greg Van Avermaet og Yves Lampaert seg for å stikke fra resten av hovedfeltet.

Ingen klarte å ta igjen trioen på oppløpet, og til slutt var det Trek Segafredo-rytteren John Degenkolb som stakk av med seieren.

Det skjedde etter en dramatisk etappe, preget av ulykker og fall.

Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff endte til slutt på henholdsvis niende og ellevte plass, etter å ha blitt hektet av omtrent 15 kilometer fra mål.

– Jeg kunne ikke gjort så mye mer enn det, med splitten som kom på slutten. Jeg haddde håpet at jeg hadde gjort det bedre, men det var likevel et godt løp, sier Boasson Hagen like etter målgang.

Nordmannen var en av få utøvere som ikke var involvert i velt på den vanskelige etappen.

– Det var veldig nærvøst i dag, men man må være 100 prosent konsentrert, og da går det bra. Jeg var nære flere ganger, men det var heldigvis langt fra mål.

Merker varmen

Solen stekte på under søndagens etappe, slik at utøverne måtte ut i temperaturer på minst tretti grader.

Det er noe varmt for 31-åringen fra Rudsbygd.

– Det var utrolig varmt, med mye støv. Man må gjøre det man kan, og det tar tid å venne seg til varmen. Jeg trives nok bedre nærmere 20 grader, sier han.

Nå venter en hviledag, før tre klatreetapper står for tur.

– Jeg må komme meg igjennom det på best mulig måte. Det blir noen harde dager, så får vi se hvordan det går. Jeg tror det er mange som er mer bekymret enn meg.

Les også

Fem spolerte muligheter: Slik gikk det galt for Kristoff

Stjernesmell fra start

Etappen strakte seg fra Arras Citadelle til Roubaix, og er beskrevet som en av de mest utfordrende distansene i Touren.

Australske Richie Porte fikk problemer tidlig i løpet. Han måtte bryte etappen etter å ha gått i bakken bare åtte kilometer etter start. Dermed er BMC-rytteren ute av årets Tour.

Porte var en av sammenlagtfavorittene av årets Tour, og har nå opplevd å måtte bryte Touren to år på rad.

Også i fjor måtte han trekke seg på den niende etappen.

– Vi er knust over å melde at Richie Porte har krasjet og er ute av Touren. Vi vil komme tilbake med mer informasjon når vi kan, uttalte BMC-laget på sin Twitter-konto noen minutter etter velten.

Porte var ikke den eneste som var involvert i fall i løpet av etappen. Det var nemlig også blant andre Alexander Kristoff og belgiske Dylan Groenewegen, men begge rytterne klarte heldigvis å fortsette.

Chris Froome var blant dem som gikk i bakken.
Les også

Kristoff reagerer på Cavendish-manøver: – Jeg holdt på å gå rett på trynet

Skummelt for Kristoff

Norske Kristoff hadde enda ikke sett sitt siste velt for dagen.

Med 45 kilometer igjen til mål var Kristoff, Chris Froome og Greg Van Avermaet alle involvert i enda en velt-episode.

Alle tre kom seg raskt tilbake på veien, tok igjen hovedfeltet på et par kilometer og fortsatte på den beinharde turen inn til mål i Roubaix.

Les også

Michael Rasmussen: – Jeg tror det er sannsynlig at vi får se den reneste Tour de France-vinneren noensinne, men sporten er ikke ren

Nordmenn i gode posisjoner

Edvald Boasson Hagen maktet å holde seg unna de mange veltene, hvilket sørget for at både han og Alexander Kristoff lå i gode posisjoner drøye 32 kilometer fra mål.

Med under tre mil igjen til målområdet, var mannefallet langt fra over. Syklistene gikk i bakken en etter en.

Blant dem var den colombianske EF Education-rytteren Rigoberto Urán og den spanske Movistar-rytteren Mikel Landa. Begge kjempet seg tilbake på sykkelen, og ut mot det neste brosteinspartiet som ventet ubarmhjertig.

Nordmennene lå stadig godt plassert i hovedfeltet idet kilometerne mot mål ble færre og færre.

Trio i tet

15 kilometer fra mål valgte Greg Van Avermaet, John Degenkolb og Yves Lampaert å stikke fra resten av hovedfeltet.

Det klarte ikke Boasson Hagen og Kristoff å henge med på, og seks kilometer fra mål var avstanden oppe i 46 sekunder mellom trioen og hovedfeltet.

Det var nok til at de tre fikk gjøre opp om tittelen uforstyrret. Til slutt gikkk John Degenkolb seirende ut kampen om etappeseieren.