Sport

Norske dommere blir utskjelt i Danmark: - De burde hatt på seg Komiske Ali-masker

Dansk redaktør mener nivået er under enhver kritikk.

Guro Røen og Kjersti Arntsen (t.h) og er norske dommerrepresentanter i EM.
  • Arne Hole

HELSINGBORG: Det klages over dommerne i håndball-EM. Også norske Kjersti Arntsen og Guro Røen, som dømte OL-finalen i sommer mellom Frankrike og Russland, er blitt raljert med og sammenlignet med Komiske Ali.

Les også

Håndballjentene sender julehilsen til en helt spesiell trener

Det var håndballredaktør Dan Philipsen på TV 2 Sport i Danmark som kom med den nedsettende karakteristikken av det norske paret.

«Vi har i de seneste dagene sett noen horrible, avgjørende dommeravgjørelser. Verst var den fra Nederland-Frankrike, da en av verdens bedste spillere, Nycke Groot, utøvde vold mot spillets ånd og kylte ballen opp på 35. rekke i de siste sekundene. De norske dommere burde tatt på seg Komiske Ali-masker, da de etterpå forsvarte deres makkverk av dårlig dommerarbeid med at Groot bare hadde skutt på mål».

- Vi har registrert kommentaren. Den er useriøs og får stå for hans regning, svarer Guro Røen, som fra EHF er blitt pålagt ikke å uttale seg om kritikken mot EM-dommerne. Røen og Arntsen har ellers fått gode tilbakemeldinger på innsatsen.

Les også

Slik er veien videre i EM for håndballjentene

Nedvurdering av damene

Philipsen kaller det en nedvurdering av damehåndballen å bruke EM som rugekasse for dommerne. Han sparer heller ikke Line Hesseldal i det danske paret. Inntil for to år siden hadde hun ikke dømt høyere enn dansk 2. divisjon. Han mener at hun og makker Karina Christiansen ikke er blant Danmarks fem beste par.

Her raser Mørk mot dommerne: Nora Mørk var alt annet enn fornøyd med dømmingen da hun fikk seg en smell i førsteomgang mot Danmark, og fikk også støtte av kommentator Daniel Høglund.

Ole Jørstad, tidligere toppdommer – nå styremedlem i EHF, ønsker ikke å kommentere den spesielle situasjonen der det norske paret nevnes, men skjønner ikke helt utfallene som kommer mot dommerne.
- Det er spesielt danskene som har vært harde i dommerkritikken. Men jeg avviser at det er annen- og tredjerangs dommere som sendes til damemesterskapene.

Syv og et halvt av parene har vært i et EM tidligere, og seks av parene var i VM 2015. Tre av parene dømte Final4, og Kjersti Arntsen og Guro Røen har vært med i de fem siste sluttrundene for kvinner og dømt både Champions League- og OL-finalen i år.

Starter med damene

Jørstad mener at det EHF gjør med dommerne ikke er så annerledes fra det Thorir Hergeirsson gjør med laguttaket.


- Han tar med seg en del rutinerte og noen som er mer for fremtiden. Sånn jobber vi også med dommerne både i Norge og ute i Europa. Og det er som med dommerne som med spillerne, de leverer ikke toppkamper hver gang.

- Men er det riktig at EHF ser på herremesterskapene som viktigere?

- Nei, vi ønsker å ha den samme profesjonaliteten på damemesterskap som herremesterskap.

- Men de beste dommerne sendes til herremesterskapene?
- Herrehåndball, som all annen idrett, er mer krevende å dømme enn damehåndball. Det går fortere, og den er mer fysisk. Derfor går man gradene. Rune Forbord og jeg dømte også damene hjemme i Norge før vi fikk herrekamper.

Mye klaging

Men det er ikke bare Dan Philipsen som er kritisk mot hva som er blitt prestert av dommerne.

- Jeg har lest at flere trenere har reagert på at det er andre og tredje rekke som kommer til damemesterskapene. Jeg sier ikke at alle er dårlige, men det er måten de håndterer kampene på, sier Ungarns landslagssjef, danske Kim Rasmussen.

- Det er vanskelig å finne en linje, og de leder kampene dårlig. Du kan vinne mye på å ha en god dialog, og det gjør de beste dommerne i verden. Vi får dem som skal utvikles, og det er ikke første gang dette skjer. Det er underlig at man ikke har mer respekt for damene, men dette er politikk, og det får man ikke gjort noe med, sier Rasmussen.

Les også

Slik blir håndball-EM på TV: - Vi skal sette vårt preg på sendingene

Mangler spilleforståelse

Wenche Halvorsen er tidligere landslagsspiller som nå utgjør Norges videoteam sammen med Henning Krøger. Også hun er hoderystende til mye av dømmingen hun har sett.
- Jeg syns ikke man skal ha med damepar bare for å ha med damepar. De må være gode nok. Men heller ikke alle herreparene her er gode. Når det gleder de danske damene, så dømmer ikke bra hjemme engang. Da skal de ikke være med her heller.

- Hva er problemet?

- Vi snakker ikke om partisk dømming, men de mangler evner og spilleforståelse. De virker som om de har bestemt seg for å ha fokus på noe, og så glemmer de det andre, sier Halvorsen.
De norske dommerne Arntsen/Røen dømte oppgjøret mellom Spania og Tyskland som endte 20–20 mandag, men nevnes ikke med ett ord.

Det er et godt tegn!

PS: Komiske Ali var informasjonsminister i Irak da landet ble invadert i 2003. Hans elleville beskrivelse av situasjonen skapte latter i Vesten. Derfor Komiske Ali, eller Baghdad Bob i USA.

Les mer om

  1. Thorir Hergeirsson
  2. Håndball
  3. Håndball-EM