Sport

Idrettspresidenten nådeløs mot synderne

Doping er blitt et ord også norsk idrett forbindes med. Det plager ledelsen i Norges idrettsforbund.

Idrettspresident Tom Tvedt har noen bekymringer, men forteller at NIF spisser sine kriterier overfor særforbundene. Foto: Morten Uglum

  • Mette Bugge
    Mette Bugge
    Journalist

I helgen samles presidenter i alle særforbund, generalsekretærer og ledere av idrettskretser til ledermøte i Bodø. Der hviler det en skygge over forsamlingen.

Det er i mai sendt ut en rekke kriterier for hvordan særforbund må opptre for å gjøre alt riktig i kampen mot doping. Det betyr også at forbundene straffes med å miste penger fra rammetilskuddet, dersom de ikke får på plass det opplegget som NIF-styret ønsker.

Bakteppet er slik:

Norsk idrett har hatt et vondt og vanskelig år med tanke på sakene til Martin Johnsrud Sundby og Therese Johaug. Bare i 2016 var det 21 pågående og avsluttende saker etter påtalebegjæring.

Les også

NFF-topp slår tilbake: - Opplever ikke dette som krisemøter

Kasirye i høring torsdag

Om ikke det er nok, fikk den tidligere Bislett-generalen Svein Arne Hansen beskyldninger rettet mot seg om at alt ikke var som det skulle når det gjaldt dopingtester av utøvere tilbake i tid. Hansen, som i dag er leder av Det europeiske friidrettsforbundet, har avvist dette.

Dessuten testet Lillestrøms fotballmålvakt Daniel Fernandes (33) positivt på medisin mot ADHD, som han ikke hadde informert klubblegen om. Han sier han ikke visste at det sto på forbudslisten.

Torsdag, da NIF-styret har sitt møte om kvelden, starter dessuten høringen mot vektløfteren Ruth Kasirye, som var flaggbærer under OL i Beijing i 2008. Hun avla for et drøyt år siden en positiv prøve på stoffet meldonium, som kan brukes til å forbedre prestasjonen. Mer enn 100 idrettsfolk har havnet i den samme fellen.

Kasirye har forklart at hun måtte ta det da hun ble akutt syk i Uganda, og at det var en tabbe av henne.

Vektløfteren Ruth Kasirye brukte et middel som sto på dopinglisten, og skal forklare seg torsdag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

NIF skjerper kravene

– Vi skulle gjerne vært alle disse sakene foruten. De henger over oss, sier idrettspresident Tom Tvedt.

Han mener samtidig at norsk idrett ikke kan gjøre noe annet enn å forholde seg til det som skjer, og selvsagt gjøre alt for at det ikke skal hende igjen.

Derfor har ledelsen nylig sendt ut kriterier for antidopingarbeid til særforbundene. I det siste styremøtet i NIF ble disse kriteriene spikret.

– Vi har spisset budskapet, sier president Tom Tvedt.

Han forteller at det er noen vilkår som særforbundene må innfri og følge opp, enda tydeligere enn flere har gjort hittil.

Det gjelder blant annet å ha en handlingsplan mot doping, som beskriver helt konkret hvilke tiltak som skal gjøres. Alle landslagsutøvere må gjennomføre grunnleggende opplæring i antidoping, og vite om ansvar og forpliktelser. (se fakta).

Les også

Torsdag starter dopingsaken mot den norske OL-deltageren

Therese Johaugs sak skal snart opp i CAS, idrettens voldgiftsdomstol. Foto: Terje Bendiksby/NTB scanpix

Les også

«Bislett et dopingreir, skal vi tro på det?»

I idretten skjer alt

Tvedt mener at kontrasten er stor om dagen, for på den ene siden skjer det så veldig mye bra i norsk idrett. Sist helg fikk Norge fire EM-gull i de to idrettene bryting og taekwondo, og det er stor aktivitet på alle nivåer på grasrota.

Men dopingsaker, uansett hva som er rammen, fører til negativ omtale.

– Vi jobber hver dag for de rene utøverne, men vi må også forholde oss til virkeligheten og ordne opp i ting når noe skjer, sier presidenten og fortsetter:

– Vi må håndtere de vanskelige sakene og ikke grave oss ned.

Rettssikkerheten er viktig

Visepresident Kristin Kloster Aasen håper at «mannen i gaten» forstår at NIF gjør alt for å ha gode og robuste systemer.

– Men det gir vel et negativt stempel når det kommer opp flere dopingsaker i løpet av kort tid?

– Ingen land liker å ha positive prøver. Det viktigste for oss er at vi har et system som ivaretar alle parter, og ikke minst rettssikkerheten.

Kloster Aasen føyer til at alle må være bevisst de ulike rollene og ansvaret som følger med i antidopingarbeidet.

– Mange særforbund har en høy bevissthet rundt dette, men de må lage en handlingsplan, og så må det være noen om følger opp. Særforbundene må ha et årlig møte med Norges idrettsforbund. Dette er ikke pisk, men bevisstgjøring.

Les mer om

  1. Tom Tvedt
  2. Idrett
  3. Doping
  4. Medisin