Svindal om Oslo2022-skepsisen: - Det er synd

Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud snakker varmt om å få OL til Oslo i 2022.

KVITFJELL-KLARE: Aksel Lund Svindal (t.h.) og Kjetil Jansrud ønsker et OL på norsk grunn.
  • Mette Bugge

Gullgutten og resten av verdenseliten befinner seg i OL-anlegget fra 1994. Fredag og lørdag er det utfor på Kvitfjell, søndag Super G.

Jansrud har fått med seg en fersk meningsmåling som forteller at 56 prosent av det norske folk mener at Norge ikke bør søke OL om åtte år. Han er selv klart på ja-siden, i likhet med lagkamerat Aksel Lund Svindal.

— Nå snakker du med en idrettsutøver, så selvfølgelig er jeg for et OL. Jeg er i glasshus, men er veldig for et OL i Norge. OL er en opplevelse. Som idrettsutøver er muligheten til å delta i et OL helt unik.

— Jeg mener at vi i Norge representerer en helt spesiell idrettskultur i verdenssammenheng, og vi har mye å bidra med. Samtidig mener jeg at vi kan ta tilbake OL slik vi ønsker å ha det, hvordan OL bør og skal arrangeres. Det skal være åpent og for folk flest, sier 28-åringen.

Han setter seg godt til rette foran peisen på hotellet. Jansrud er kommet hjem til sin egen bakke, her utøveren fra Vinstra har kjørt fra han var ti år. Han ivrer for de olympiske leker, som han er overbevist om vil bety så mye for så mange, og ikke bare toppidrettsutøvere.

- Det koster milliarder å arrangere, er ikke det et minus?

— Jeg har fulgt såpass med i debatter at jeg ser det er gode grunner for nei-siden. Det blir opp til politikerne å få fokus på hva som er bra med et OL. Vi hadde OL i 1994, og mange andre mesterskap etter det. VM på ski i 2011 ble en suksess.

— Jeg tror slike mesterskap med OL som det største har mye å si for tilveksten til idretten, et sterkt bidrag til holdningsskapende arbeid og opprustning av anlegg. Vi har alltid vært med på arrangementssiden, og vi er gode til det. Hva hvis vi ikke gjør det, hva da? Kan vi bli gode uten OL? Det er mulig. Gjør vi det med et OL får vi også en veldig rå opplevelse, sier Jansrud.

- Ikke pek fingeren

Aksel Lund Svindal synes det er trist at det er så mye negativt rundt et mulig OL i Oslo.

— Det er synd, for det blir et slags negativt spinn. Jeg skjønner at folk kan synes det hefter noe ved OL, for før Sotsji var det mye snakk om at Russland ikke burde få det, og Russland er nødvendigvis ikke et sunt forbilde. Samtidig kan vi ikke sitte i trygge Norge, i verdens beste land å bo i og rette fingeren mot andre land.

Svindal er ivrig nå:

— I utgangspunktet er ideen bak OL flott og så inspirerende. Det er mye bedre å arrangere OL i Oslo, der anleggene kommer folk til gode i etterkant. Å gi et OL til Oslo er å ha fokus på billige og nyttige anlegg.

Jansrud og Lund Svindal skal først og fremst tenke alpint i helgen.

— Jeg håper vi får bra renn, og vi kan ikke gjøre noe med været. Jeg tror dette blir verdt å se på, sier Lund Svindal.

PS: Fredag er utforløypa noe forkortet. Starten går fra Russi-spranget.