Sport

Da skytterdronningen kom på landslaget, ble det ikke så moro lenger: – Jeg følte jeg måtte bevise noe overfor andre

Katrine Aannestad Lund vant over samtlige menn på Landsskytterstevnet. Nå lokker Tokyo-OL i 2020.

Stolt innehaver av en flott pokal. Katrine Aannestad Lund er dronning, og best i landet.
  • Mette Bugge
    Mette Bugge
    Journalist

Hun står med bena i to leire. På den ene siden skyting innen Det frivillige skyttervesen (DFS) som siste uke arrangerte Landsskytterstevnet i Førde.

Der har 22-åringen deltatt siden 2006. Bestefar, far og bror Kim André har gått foran. Broren ble skytterkonge på Oppdal i 2013.

Søsteren, som tidligere hadde ligget i kongelaget, slo alle skyttere uansett kjønn da hun behersket nervene, gikk helt til topps fra skive én og tangerte LS-rekorden på 349 poeng. I finalen ble det ti tiere med standardgeværet.

I toppsjiktet i Norge

På den annen side: Hun er også medlem av Norges Skytterforbund, og ikke bare det: Hun ble tatt opp på landslaget for tre år siden. Den unge utøveren tilhører toppsjiktet i Norge, og er aktuell for OL om tre år med sitt frigevær, som kan tilpasses hver enkelt skytter.

– Samtidig var det da jeg ble tatt opp på landslaget at nedturen startet. Jeg skjønte ikke helt i starten hva det var, men merket at det ikke var så moro lenger. Det ble et stort press. Jeg har slitt veldig mentalt de siste to årene med at jeg føler at jeg må skyte for andre og bevise noe.

Les også

Han spionerte på årets Landsskytterstevne – dette skal Stjørdal gjøre bedre neste år

Har fått hjelp på veien

Aannestad Lund er tilbake på hjemstedet Jondalen i Buskerud. Utøveren som bor i Elverum, skal snart begynne på siste året på lærerstudiene på Hamar. Men skyting er også viktig i livet hennes. Og nå tenker hun annerledes. Hun har hatt noen gode samtalepartnere, blant andre broren.

Han er også på landslaget i skyting og tidligere juniorverdensmester.

Begge var med i sommerens EM i Baku i Aserbajdsjan. Det ble en perfekt opptakt til landsskytterstevnet.

Les også

Her er også kvinner som gruset flertallet av menn. – Vi er seige

– Jeg ladet opp med det mesterskapet og broren min coachet meg. Han kjenner meg godt og vet hva han skal si i konkurransen. Underveis kjente jeg at det løsnet.

– Hva skjedde?

– Jeg jobbet med hodet, og tenkte ikke konkurranse, men teknikk. Jeg tenkte heller ikke på at jeg fortjente plassen. Da jeg var ferdig med kneserien under svært vanskelige forhold, sa han at det gikk bra, at jeg kjente vinden veldig godt og forsto hva som skjedde utpå der. Jeg hørte: «Nå er det reddet allerede, nå ser du hva du egentlig kan.» Da tok jeg det helt rolig.

Det gjensto skudd fra liggende og stående på 50 meter halvmatch, men Lund følte hun mestret oppgaven. Hun var ikke langt unna finaleplass.

Den samme roen tok hun med seg til Førde og det var vellykket.

– Hvordan er det slå alle, uansett kjønn?

– Noen sier at kvinner er tøffere i hodet, men det er lett å si. I skytesporten tenker vi ikke spesielt på om konkurrentene er kvinner eller menn.

– Etter din seier i Førde ble det igjen snakk om man skal droppe ordet kongelaget, og heller finne noe nøytralt. Hva synes du om det?

– Jeg synes kongelaget er et fint navn. Det er det er kjent for. Selv om jeg har fått tittelen dronning, føler jeg meg som en konge.

De neste oppgavene er nordisk militærmesterskap, noe Lund kan delta på fordi hun har tatt førstegangstjeneste. NM går i midten av september på hjemmebane i Elverum.

Sommerlekene i Tokyo kan være et oppnåelig mål på sikt.

– Jeg tenker at hvis jeg klarer å være konsentrert om det å utvikle meg, vil OL være innen rekkevidde. Det hadde vært kult. Mitt største mål er å se hvor god jeg kan bli.

Les mer om

  1. Skyting
  2. Førde
  3. OL